Sosyal Medya

Dünya ceket günü

Hüseyin Akın / Milli Gazete



Ben boÅŸluÄŸa inanırım. BoÅŸluk sonsuzdur ve insanın peÅŸini hayat boyu bırakmaz. Taoizm’in kurucusu Lao Tzu geliyor aklıma. Tam olarak ÅŸöyle demiÅŸti: “Bir testi yaparsın çamurdan, içindeki boÅŸluktur onu yararlı kılan.” ErtuÄŸrul Rast’ın Ebabil Yayınları’ndan çıkan ilk ÅŸiir kitabında okuduÄŸum “BoÅŸluk Manifestosu” sanırım iyi geldi. BoÅŸluÄŸa düÅŸmekten kurtuldum, boÅŸluk geldi içime düÅŸtü. Onu düÅŸtüÄŸü yerden nasıl kaldırabilirim? Okursak belki geçer diye düÅŸündüm, iÅŸte ErtuÄŸrul Rast’ın manifestosundan altını çizdiklerim: “boÅŸluk bir fikirdir / stephene mallarme boÅŸluÄŸu ÅŸiire dâhil etmiÅŸti / a4 kâğıt tamamen boÅŸluktan ibarettir / bu a4’ü tam ortadan bölerek / iki eÅŸit boÅŸluk elde edebiliriz.”
 
Durun! Hemen yargınızı ortaya koymayın. Durmak da bir boÅŸluÄŸa geçit vermektir. Fark ettiÄŸiniz boÅŸluklarla ilerliyor ömrünüz ve de hayatınız. Hep dolu olsaydı bakışımızı gezdirdiÄŸimiz yerler kendimizi yerleÅŸtirecek yer bulabilir miydik? Ya da hep boÅŸ olsaydı yer, gök, deniz ve daÄŸ bu boÅŸluÄŸun üstesinden nasıl gelirdik? Hayat yer yer boÅŸluklardan ibarettir. Ä°nsan onu kendisi görsün, bulsun ve doldursun diye bu boÅŸluklar. ÖÄŸretmenlerin sınavlarda sordukları doldurma soruları gibi. Hayatın boÅŸ yerlerini uygun kelimelerle dolduruyoruz. Åžiirin sustuÄŸu nefes boÅŸlukları da böyledir. Mallarme haklı, ErtuÄŸrul Rast da öyle. Devam edelim: “Ä°laçlar insanın boÅŸluklarında yol alır / hep bir boÅŸluk olur trafikte iki araç arasında / o harfi ile sıfırı karıştırırsın, ani bir boÅŸluk oluÅŸur o an / uyku ölümün boÅŸluk halidir / ney, insanın boÅŸluklarını temsil eder / kuyu da bir boÅŸluktur.”
 
Hayatın bu boÅŸlukları olmasaydı vakitler, nesneler, eÅŸyalar ve insanlar birbirlerinin üstüne istiflenir, birbirlerinden ayırt edilemez hale gelirlerdi. Çünkü enkazın boÅŸluÄŸu yoktur. GevezeliÄŸin, aymazlığın, uykusuzluÄŸun, gafletin ve de uzun ve derin uykuların da öyle. Ä°çindeki boÅŸluÄŸu fark etmeyen onu doldurmaya kalkışmaz. Kendini yetkin gören insanların, softaların ve inat ehlinin de boÅŸlukları hıncahınç doludur. Dünya boÅŸtur ve hepimiz ötelere dünyanın boÅŸluÄŸundan bakarız.
 
ErtuÄŸrul Rast’ın ÅŸiir kitabından yukarıda bahsettim, ama ismini özellikle söylemedim. Kitapla ismi arasında bir boÅŸluk olsun diye. Dünya Ceket Günü. Kitabın ismi ile bulunduÄŸunuz yer arasında derin bir boÅŸluk var deÄŸil mi? Öyleyse manifestoya devam:
 
“bir mezar kazıcı
 
daima boÅŸluk açar toprakta
 
iki kar tanesi üst üste gelse de
 
aralarındaki boşluğun kapanmaması
 
boşluğun başka bir sırlı tarafıdır
 
akÅŸam boÅŸluÄŸu kabul etmektir.”
 
(Dünya Ceket Günü- ErtuÄŸrul Rast-Ebabil-Eylül 2021)
 
MÜLTECÄ° SANATÇI VE EDEBÄ°YATÇILAR BULUÅžMASI
GeçtiÄŸimiz haftalarda Ä°stanbul’da sessiz sedasız bir etkinlik gerçekleÅŸti. Yunus Emre’nin, “Gelin tanış olalım” dizesi etrafında 100’ü aÅŸkın mülteci sanatçı ve edebiyatçı Türk edebiyatçı ve sanatçılarla bir boÄŸaz gezisinde bir araya geldi. Anadolu Yazarlar BirliÄŸi organizesinde gerçekleÅŸen etkinlikte hem tanış olundu hem de karşılıklı kültür-edebiyat alışveriÅŸinde iÅŸi kolay kılacak adaımların atılması için yapılması gerekenler üzerinde görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunuldu. Filistin, Cezayir, Suriye, DoÄŸu Türkistan ve Mısır’dan Türkiye’ye gelen edebiyatçı ve sanatçıların eserleriyle de görünür olması için atılan bu adım deÄŸerliydi. Çünkü yıllardır ülkemizde yaÅŸayan farklı coÄŸrafyalara ait bu insanların içerisinde çok kıymetli hikâyeciler, ÅŸairler ve romancılar olmasına raÄŸmen bu deÄŸerleri bir araya getirmek için bir çaba gösterilmemiÅŸti. 20 Eylül günü gerçekleÅŸen buluÅŸmada Anadolu Yazarlar BirliÄŸi BaÅŸkanı Yusuf Tosun’un da belirttiÄŸi gibi bu buluÅŸmadaki esas amaç tanışma ve kaynaÅŸma olduÄŸu kadar kültürel iÅŸ birliÄŸini geliÅŸtirmek ve farklı ülkelerden gelen sanatçı ve edebiyatçılar arasında diyalog zemini oluÅŸturmaktır. Tabi bunun yanı sıra, bu etkinliÄŸin mülteciler konusunda kamuoyuna pozitif mesajlar vermek gibi bir amaca hizmet ettiÄŸini de söylemeden geçmeyelim. Programın gerçekleÅŸmesi için katkılarını esirgemeyen Sultangazi Belediye BaÅŸkanı Abdurrahman Dursun da gerçekleÅŸen etkinlikten dolayı memnuniyetini izhar ettiÄŸi konuÅŸmasında tanış olmanın ilahi buyruÄŸun gereÄŸi olduÄŸunu vurgulayarak bu buluÅŸmanın kültürümüz ve edebiyatımızın geliÅŸmesine önemli katkılar saÄŸlayacağını ifade etti. Santurî Sedat Anar’ın santuru ile eÅŸlik ettiÄŸi buluÅŸmaya edebiyat, sanat ve yayın dünyasından ÅŸair, yazar, gazeteci ve yayıncı birçok isim iÅŸtirak katıldı. Åžair Hüseyin Karaca’nın konuÅŸmasının satır aralarında söylediÄŸi gibi söyleyecek olursak: “Aynı medeniyetin çocukları olmak gerçeÄŸi yanında aynı gök kubbe ve aynı yerküre üzerinde yaÅŸayan insanlar olarak güzellikleri buluÅŸturmak dünyanın özlediÄŸi sahih barışa öncülük edecektir.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.