Güncel
Nahda Hareketi yeniden yapılanmaya gitti
Raşid el Gannuşi liderliğindeki Tunus'ta Nahda Hareketi, feshettiği Yürütme Kurulu'nda yeniden yapılanmaya gitti. Hareketin karar alma mekanizması Yürütme Kurulu 40 üyeden 19 üyeye indirildi ve 5 başkan yardımcısı görevlendirildi.
Tunus Meclisinin birinci partisi Nahda Hareketi, CumhurbaÅŸkanı Kays Said'in 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarını durdurduÄŸu ve olaÄŸanüstü yetkileri elinde topladığı kararları üzerine partinin önceden feshettiÄŸi karar alma mekanizması Yürütme Kurulunu yeniden yapılandırdı.
Nahda Hareketi'nin iç iÅŸlerinden sorumlu BaÅŸkan Yardımcısı Nureddin el-Buheyri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yürütme Kurulunun 40 üyeden 19 üyeye düÅŸürüldüÄŸünü söyledi.
Hareketin, 25 Temmuz'da CumhurbaÅŸkanı Kays Said'in baÅŸbakanı azlettiÄŸi, Meclisin çalışmalarını dondurduÄŸu ve olaÄŸanüstü yetkileri elinde topladığı krizi yönetmek için yeniden yapılanmaya gittiÄŸini aktaran Buheyri, Hareketin aralık ayında planladığı genel kurulu daha etkin gerçekleÅŸtirebilmek için de deÄŸiÅŸiklik yapıldığını söyledi.
Buheyri, Hareket içindeki yeni yapılanmada BaÅŸkan RaÅŸid el-GannuÅŸi'nin yanı sıra farklı görevlerde, kendisinin de Hareketin iç iÅŸlerinden sorumlu BaÅŸkan Yardımcılığı görevini üstlendiÄŸini, 5 ayrı baÅŸkan yardımcısının belirlendiÄŸini aktardı.
Öte yandan Nahda Hareketi'nin yaptığı bir açıklamada Hareketin lideri ve aynı zamanda Meclis BaÅŸkanı RaÅŸid el-GannuÅŸi'nin, Yürütme Kurulundaki deÄŸiÅŸikliÄŸi Åžura Konseyine sunacağı belirtildi. Ancak, Åžura Konseyinin bir sonraki toplantısına iliÅŸkin herhangi bir tarih verilmedi.
Hareket içinde istifalar
Tunus'ta CumhurbaÅŸkanı Kays Said'in 25 Temmuz'daki kararlarının ardından devrimden bugüne siyasetin merkezinde yer alan ve Meclisteki 217 sandalyeden 52 milletvekiliyle temsil edilen Nahda Hareketi içinde de lider kadroya yönelik genel kongrenin sürekli ertelenmesi, deÄŸiÅŸikliklerin arzu edilen dönüÅŸümü getirmediÄŸi yönünde eleÅŸtiriler yükseldi ve istifalar yaÅŸandı.
Son olarak, yeni Yürütme Kurulunun geçen hafta gerçekleÅŸtirdiÄŸi toplantının ardından partinin lider kadrosunda bulunan Süleyman Åžabani, sosyal medya hesabı üzerinden Nahda'dan istifa ettiÄŸini açıkladı.
Şabani, paylaşımında "Yaşananlar, Gannuşi'nin halkın mesajını anlamadığı ve anlayamayacağının kanıtıdır." ifadelerine yer verdi.
Nahda Hareketi Milletvekili Yemine ez-ZuÄŸlami, sosyal medya paylaşımında Åžabani'nin istifasını "büyük bir kayıp" ÅŸeklinde nitelendirirken "ileride Hareket içinden baÅŸka istifalar olabileceÄŸini" savundu.
Hareketin önde gelen isimlerinden El-Arbi el-Kasımi de "Nahda Hareketi'nin Åžura Konseyinin önerisi olmaksızın kurduÄŸu hiçbir Yürütme Kurulunun meÅŸruiyeti yoktur ve benim açımdan baÄŸlayıcılığı yoktur. Harekete ve ülkeye karşı nazik davranın." ifadesini kullandı.
Aynı ÅŸekilde son dönemde, Hareketin yöneticilerinden Abdulhamid el-Cellasi ve Ä°mad el-Hammami gibi isimler de partiden yollarını ayırma kararı almıştı.
CumhurbaÅŸkanı Said'in olaÄŸanüstü kararları
CumhurbaÅŸkanı Kays Said, 25 Temmuz'da ülkenin tehlikede olduÄŸu sırada kendisine olaÄŸanüstü yetkiler tanıyan Anayasa'nın 80. maddesini hayata geçirdiÄŸini duyurmuÅŸtu.
Said, Meclisin çalışmalarını 30 gün boyunca durdurduÄŸunu, tüm milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırıldığını, baÅŸbakanı azlettiÄŸini ve yeni bir baÅŸbakan atayacağını, ayrıca yolsuzluk dosyaları için kendisini baÅŸsavcı olarak görevlendirdiÄŸini açıklamıştı.
Ülke içinde bazı kesimler Said'in bu kararını desteklerken, Meclis içindeki partilerin çoÄŸunluÄŸu CumhurbaÅŸkanı'nın bu kararlarıyla "Anayasa'yı ihlal ettiÄŸini" belirtmiÅŸti.
Nahda Hareketi de ilk aÅŸamada geliÅŸmeleri "anayasal bir darbe giriÅŸimi" ÅŸeklinde tanımlamıştı. Ancak, Hareket daha sonra Said'e ve ülkedeki tüm siyasi aktörlere diyalog teklifi yaparak, "CumhurbaÅŸkanı'nın kararlarının reform için fırsata çevrilmesi gerektiÄŸi" yönünde açıklama yapmıştı. Bu dönemde parti içinden GannuÅŸi'ye istifa çaÄŸrıları gelmiÅŸti.
Tunus'ta dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından bazı milletvekilleri ifadeye çaÄŸrılmış, bazıları gözaltına alınmış ve aralarında üst düzey bürokratların da yer aldığı bazı isimler hakkında ev hapsi kararı verilmiÅŸti.
Said, bir aylık sürenin dolmasının ardından Meclisin çalışmalarının durdurulması dahil, olaÄŸanüstü yetkileri elinde topladığı kararların "ülkedeki tehlike durumu geçmediÄŸi gerekçesiyle ikinci bir emre kadar uzatıldığını" bildirmiÅŸti.
Henüz yorum yapılmamış.