Sosyal Medya

Vaktinizi namaz ve Kur’an’la bereketlendirin!

Abdülaziz Kıranşal



Müslüman ÅŸahsiyet için zamanı planlı ve programlı kullanmak demek, Efendimizin (s.a.s.) duasına nail olmak demektir. Çünkü Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Vaktinin kıymetini bilene Allah merhamet etsin” (Kenzül’l-Ummâl). O halde bir Müslüman’ın zaman israfından kaçınması, zamanını daha iyi ve etkin kullanabilmek için gayret etmesi, hem Efendimizin (s.a.s.) duasına talip olması hem de Allah’ın rahmetini talep etmesi demektir.

Vaktinizi Namazla Kontrol Altına Alın ki, Namazınız da Sizin Vaktinizi Kontrol Etsin: Tüm zamanınızı, randevularınızı, iÅŸlerinizi, planlarınızı namaza göre ayarlayın. BaÅŸka iÅŸlere vakit ayırmak için asla namazınızdan kırpmayın, namazınızdan çalmayın, namazınızdan ödün vermeyin. Çünkü namazdan kazandığınızı düÅŸündüÄŸünüz her vakit, aslında bütün zamanınızın daralmasına neden olacaktır. Namazınızdan verdiÄŸiniz her ödün, diÄŸer iÅŸlerinize de bir bereketsizlik olarak yansıyacaktır. Namaz zamanına çok dikkat edin. Çünkü namaz, zaman kontrolünün en etkin yoludur.

 

Rabbimiz, “Namaz, müminler üzerinde vakitleri belirlenmiÅŸ bir farzdır” (Nisa, 4/103) buyurarak özellikle namazın vaktine dikkat çekmektedir. Bu vakitler, bir anlamda müminin zamanla olan iliÅŸkisini de düzenler. Namazlarımız bizim için her gün beÅŸ vakit Allah’ın huzurundaki randevularımızdır. Bu randevu zamanlarına gösterdiÄŸimiz özen, diÄŸer zamanlarımızı da hayırlı ve bereketli hale getirecektir. Çünkü Müslüman ÅŸahsiyeti zaman konusunda bilinçlendiren ilk ibadet, onun namazıdır.

Åžimdi bir düÅŸünün ve bir muhasebe yapın! Namaz vakitleri konusunda ne kadar titizsiniz? 24 saatinizin kaç dakikasını namaza ayırıyorsunuz? Namaz esnasında sizi aceleci olmaya iten etkenler nelerdir? Ä°ÅŸlerinizi planlarken namazı hesaba katıyor musunuz? Dünyalık iÅŸlerinizden kırpıp namaz vaktine mi ekliyorsunuz? Namaza ayırmanız gereken vakitlerden kırpıp dünyalık iÅŸlerinize mi ekliyorsunuz?

Ä°yi düÅŸünün ve hatırlamaya çalışın! Bugüne kadar namazdan kırptığınız vakitlerin bir dakikasının bile hayrını ve bereketini görebildiniz mi? Sakın unutmayın! Namaz için harcadığınız her dakika, namazdan sonraki dakikalarınızın da ruhu, gıdası, heyecanı ve bereketi olacaktır.

 

Zamanınızı Kur’an’la Bereketlendirin! Kur’an, hayatın da zamanın da bereket kaynağıdır. Çünkü Rabbimiz buyuruyor ki: “Biz sana feyizli ve mübarek/bereketli bir kitap indirdik ki insanlar onun ayetlerini iyice düÅŸünsünler ve aklı yerinde olanlar ders ve ibret alsınlar” (Sad, 38/29). Kur’an, her türlü darlığı gideren ve her türlü sıkıntıyı açan, hem zamanları hem de mekânları hayır ve bereketle dolduran bir kitaptır.

Kur’an nefisleri ıslah eden, iradeleri terbiye eden ve zamanı bereketlendiren en büyük imkânımızdır. Kur’an’la geçirilen her dakika hayra ve berekete açılan sayısız kapı demektir. Kur’an’a vakit ayırmayanın zamanında bereket olması ve bu zamanı da hayırla geçirmesi mümkün deÄŸildir. Çünkü Allah, bu kitabı bize, hayatımızı da zamanımızı da bu kitaba göre düzenleyelim diye göndermiÅŸtir.

Efendimiz (s.a.s.) buyuruyor k: “Ä°çinde Kur’an okunan ev, içindeki aile fertlerine karşı geniÅŸler. Melekler oraya iner, ÅŸeytanlar ise oradan kaçar. O ev hayır ve bereketle dolar. Kur’an okunmayan ev, halkına karşı daralır, melekler orayı terk eder, ÅŸeytanlar ise oraya musallat olur. O evin hayır ve bereketi kaçar” (Tirmizi). Kur’an okuyan insanın da ruhu, benliÄŸi, kalbi, duygu ve düÅŸünceleri de hayır ve berekete yönelir.

Åžimdi bir düÅŸünün ve bir muhasebe yapın!

Zamanınızın ne kadarını Kur’an’a ayırıyorsunuz? Günlük planınız içerisinde Kur’an’a ayrılmış kaç dakikanız var? Kur’an’ı hızlıca okuyup geçiyor musunuz? Yoksa üzerinde derin derin düÅŸünmek için özel bir vakit ayırıyor musunuz? Sakın unutmayın! Kur’an’la bereketlenmemiÅŸ zamanlar ancak heva ve hevesin peÅŸinde tüketilmeye mahkûmdur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.