Sosyal Medya

İletişim bir ihtiyaçtır

Fatma Tuncer / Milli Gazete



Ä°nsanın sevildiÄŸini ve deÄŸerli olduÄŸunu hissetmesi bir ihtiyaçtır. KiÅŸinin bu ihtiyacı onu diÄŸerleri ile iliÅŸki kurmaya ve onların dünyasında bir yer edinmeye iter ve sosyal alan ortaya çıkar. Ä°nsan yavrusu ilk iletiÅŸimini anne ile kurar ve uzmanlar anne ile geliÅŸtirilen iliÅŸki biçiminin kiÅŸinin hayatında belirleyici olduÄŸunu ifade ediyorlar. Zira insan yavrusu gelecekte diÄŸerleri ile kuracağı iliÅŸkinin temelini burada atıyor, anne eÄŸer sevgi boyutlu bir iliÅŸki kurmuÅŸça birey dış dünyaya açıldığında insanlarla saÄŸlıklı iliÅŸkiler kurabiliyor, anne sevgisini esirgemiÅŸse kolay yakınlık kuramıyor, kendini geri çekiyor.

Çocukluk çağını modern öncesi dönemlerde yaÅŸayan kiÅŸilerin insanla ve tüm canlılarla daha verimli iliÅŸkiler kurduklarını ve hayatları için elzem olacak deÄŸerleri bu sayede içselleÅŸtirdiklerini görmekteyiz. Yazılarımda sık sık tekrar ettiÄŸim bir gerçektir; insan sevgiyi, paylaşımı, sabrı, affetmeyi, vefayı, merhameti insanla ve diÄŸer canlılarla kurduÄŸu iliÅŸkiler vasıtasıyla hem geliÅŸtirme fırsatı bulur hem de sevgi gibi temel bir gereksinimine ulaÅŸmış olur. Ä°nsani iliÅŸkilerinde fedakârlığa önem veren orta yaÅŸ üstü kiÅŸiler ebeveynleri ile iliÅŸkilerinde de pek çatışma yaÅŸamazlar. Anne-babanın düÅŸüncelerine katılmasalar, bir noktada onaylamasalar da yaÅŸlarına ve kendilerine verilen emeÄŸe hürmet gösterir seslerini çıkarmaz, onlarla çatışmaya girmezler.

 

Hatırlarsınız; geçmiÅŸ zamanlarda ana-baba hakkı çocukluktan itibaren aktarılır ve onların bizler üzerindeki emeÄŸine vurgu yapılırdı. Bizim için binbir zahmete katlanan, fedakârlık yapan ve emek veren anne-babamızın beklediÄŸi saygıyı onlara göstermeyi bir vefa borcu olarak görür ve buna kuvvetle inanırdık ve anne-babanın ardından konuÅŸmaz, onların hataları ile meÅŸgul olmaz, hoÅŸumuza gitmeyen tavırlarını hoÅŸ karşılar ve kalplerini incitmemeye özen gösterirdik. Anne-babaya yapılan hürmetin ve hizmetin ebedi âlemde mükâfata dönüÅŸeceÄŸine kuvvetle inanır, sabrımızı zorlasalar dahi sesimizi yükseltmez alttan almayı tercih ederdik. Anne-baba yaÅŸlandığında onlara evimizin baÅŸköÅŸesinde yer verir ve hizmetlerine koÅŸar, hayır dualarını almaya çalışırdık.

Günümüzde Z kuÅŸağı olarak tanımlanan genç bireyler insanla ve diÄŸer canlılarla mesafeli iletiÅŸim kuruyor ve insan iliÅŸkilerinden elde edilecek kazanımlardan mahrum kalıyorlar. Bu çocuklar insanlarla yakın iliÅŸkiler kurmak, dostluklar geliÅŸtirmek, fedakârlık yapmak yerine sanal dünyanın içine çekiliyor ve burada hayatları için elzem olan deÄŸerleri kazanma ÅŸansı bulamıyorlar. O nedenle ebeveynler onları eleÅŸtiri yaÄŸmuruna tutmak yerine gerçek hayatla tanıştırmalı ve saÄŸlıklı iletiÅŸim kurma becerisi kazandırmalıdırlar. Hayatta bazı ÅŸeylerin maddi karşılığı yoktur, çocuÄŸuna istediÄŸi bütün oyuncakları alabilir ona zengin bir oyun alanı hazırlayabilirsiniz ancak bu çocuÄŸun kendi türüyle kuracağı iletiÅŸimin, yakınlığın yerini hiçbir ÅŸekilde tutmayacaktır.

 

ÇocuÄŸunuza fedakârlığın, sevginin ve paylaşımın güzelliklerinden bahsedebilirsiniz ve o sizi titizlikle dinleyip, sözünüze itibar edebilir ancak diÄŸerleri ile iletiÅŸim kurmadıkça bu deÄŸerleri hayata taşıyamaz, içselleÅŸtiremez ve buradan elde edilecek kazanımlardan mahrum kalır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.