Sosyal Medya

Güncel

Macron, İsrail Başbakanı Başbakanı Bennett'ten resmi açıklama istedi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail Başbakanı Naftali Bennet ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde "Pegasus" isimli casus yazılım hakkında açıklama istedi. "Pegasus" isimli yazılım İsrail merkezli "NSO Group" şirketi tarafından üretilmişti.



Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'un, Ä°srail merkezli "NSO Group" ÅŸirketinin ürettiÄŸi "Pegasus" isimli casus yazılım konusunda Ä°srail BaÅŸbakanı BaÅŸbakanı Naftali Bennett'ten resmi açıklama istediÄŸi belirtildi.

Ä°srail Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Fransa CumhurbaÅŸkanı Macron ile Bennett telefonda görüÅŸtü.

GörüÅŸmede, Macron'un Bennett'e konuyla ilgili duyduÄŸu rahatsızlığı ifade ettiÄŸi ve resmi açıklama istediÄŸi kaydedildi.

 

Bennett ise Macron'a konunun en üst düzeyde soruÅŸturulacağı ve istenen sonuçların yakında açıklanacağı sözünü verdi.

Bennett ayrıca, söz konusu olayın kendi baÅŸbakanlığı döneminden önce gerçekleÅŸtiÄŸini ve mevcut hükümetin bu olayı basında yer alan haberlerden öÄŸrendiÄŸini dile getirdi.

Ä°srail gazetesi Yediot Ahronot ise Fransa'nın, "Ä°srail'in, casus yazılım programları konusunda uzman NSO Group adlı ÅŸirketle ilgili fiili olarak soruÅŸturma açıp açmadığını ve yazılımın satışı konusunda usulsüzlükler yapıldığının tespit edilmesi durumunda ise ÅŸirket aleyhinde tedbir alma niyetinde olup olmadığını bilmek istediÄŸi" bilgisine yer verildi.

Fas istihbarat servisinin, mart 2019'da Macron'un 2017'den bu yana kullandığı ve çoÄŸunlukla gazetecilerle iletiÅŸimde bulunduÄŸu akıllı telefonlardan birini Pegasus programı ile takip etmeye çalıştığı ileri sürülmüÅŸtü.

Macron'un yanı sıra Fransa'da aralarında eski BaÅŸbakan Edouard Philippe ile hükümetin üst düzey isimlerinin ve gazetecilerin de yer aldığı 100'den fazla kiÅŸinin telefonuna sızma giriÅŸiminde bulunulduÄŸu iddia edilmiÅŸti.

Yankı uyandıran "casus yazılım"

Ä°ngiliz gazetesi Guardian'ın haberinde, 17 medya kuruluÅŸu tarafından yürütülen araÅŸtırmada NSO Group'a ait casus yazılımın küresel çapta yaygın ve kötü amaçlar için kullanıldığı ileri sürüldü.

Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Azerbaycan, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere en az 10 hükümetin NSO Group'un müÅŸterisi olduÄŸu iddia edildi. Casus yazılımın aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükümetlere satıldığı savunuldu.

Ä°ddiaya göre, bir telefonu "gözetleme" cihazına dönüÅŸtürebilen bu casus yazılımla, kullanıcının bilgisi ve izni olmadan mikrofon, kamera, mesajlar, ses kayıtları ve rehber gibi çok sayıda uygulamaya eriÅŸim saÄŸlanabiliyor.

Ruanda, Fas, Hindistan ve Macaristan, 50 binden fazla telefon numarasının olduÄŸu listede adı geçen kiÅŸilerin telefonlarını takip için Pegasus'u kullandıkları iddialarını yalanladı. Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Suudi Arabistan, Meksika ve BAE hükümetleri ise henüz iddialara yanıt vermedi. NSO Group da hakkındaki tüm suçlamaları reddetti.

 

KAYNAK: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.