Önemli Şahsiyetler
Türk şiirinin zarif ağabeyi: Cahit Zarifoğlu
İkinci Yeni sonrası Türk şiirinin İsmet Özel ile birlikte iki dönüm noktasından biri Cahit Zarifoğlu’dur.
ZarifoÄŸlu 7 Haziran 1987’de vefat ettiÄŸinde henüz 47 yaşında genç bir ÅŸairdi. Bugün hayatta olsaydı O’nun için yine “genç ÅŸair” diyecektik. Çünkü ZarifoÄŸlu ruh olarak hep aynı yaÅŸta, MaraÅŸ’taki o lise yıllarında yaşıyordu. DuruÅŸ ve yaÅŸantısıyla ülkemizin “ÅŸairane” sayılabilecek birkaç kaleminden biriydi. Tıpkı Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Ä°smet Özel gibi…
Yedi Güzel Adam
ZarifoÄŸlu’nun hayatında üç ismin önemli yeri vardır; Nuri Pakdil, Sezai Karakoç ve Necip Fazıl. Sonraları Türk edebiyatında/düÅŸüncesinde önemli yer tutan ve “Yedi Güzel Adam” olarak adlandırılan arkadaÅŸ grubu ÅŸairin ilk durağı olmuÅŸtur. Bu arkadaÅŸ grubundaki bazı isimler ÅŸunlardır: Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt, Akif Ä°nan, Alaeddin Özdenören, Sait ZarifoÄŸlu, Ali Kutlay, Hasan SeyithanoÄŸlu. Nüveyi teÅŸkil eden bu gruba tesir eden isim ise aynı okulun son sınıfından henüz mezun olan Nuri Pakdil’dir. 1957’de Pakdil’le baÅŸlayan bu tanışma bir ömür sürecek dostluÄŸun da temellerini atacaktır. Üniversite eÄŸitimi için Ä°stanbul’a geldiÄŸinde Sezai Karakoç ile tanışmasına da Nuri Pakdil vesile olacaktır. Sezai Karakoç ise bu genç ekibi Necip Fazıl’a götürecektir.
Sessiz ÇaÄŸlayan
Cahit ZarifoÄŸlu, Rasim Özdenören ve Erdem Bayazıt liseden sınıf arkadaşıdır. Alaeddin Özdenören ise bir alt sınıfta olmasına raÄŸmen ZarifoÄŸlu’nun en yakın arkadaÅŸlarından biridir. Tam bir “cins” kafaya sahip olan ZarifoÄŸlu sessiz ve içine kapanık olmasına karşın derinden akan bir ırmağı andırmaktadır. Alaeddin Özdenören çok sevdiÄŸi ZarifoÄŸlu’nda adeta kendisinin bir yansımasını bulmuÅŸ, onun derin sessizliÄŸi ve romantizminde ÅŸiirinin saÄŸlamasını yapmaya giriÅŸmiÅŸtir.
Müslüman Åžair
ZarifoÄŸlu, yine Nuri Pakdil’in ısrarıyla 1962 senesinde Sezai Karakoç ile tanışmıştır. Bu tanışıklık ÅŸairin dünyaya, olaylara ve ÅŸiire olan bakışını derinden etkilemiÅŸtir. Karakoç’un “Ä°slâm” vurgusu genç ekibin kendilerine yeni bir yol çizmesine vesile olmuÅŸtur. Bu tarihe kadar gençlik hevesiyle yola çıktıkları edebiyat dünyasında nerede ve nasıl duracaklarını yeterince sorgulamayan genç ekip adeta yeni bir aydınlanma yaÅŸamıştır. Üstad Necip Fazıl ise ZarifoÄŸlu ve arkadaÅŸlarına mücadele etmenin yolunu göstermiÅŸtir. ZarifoÄŸlu’nun evliliÄŸinde Üstad Necip Fazıl’ın doÄŸrudan tesiri olmuÅŸtur. Hem gelin adayını tespit etmiÅŸ hem de bizzat giderek oÄŸlu saydığı ÅŸaire istemiÅŸtir. Bu durum ZarifoÄŸlu ile Üstadın iliÅŸkisinin derinliÄŸini göstermesi açısından önemlidir. Bu sebeple 70’li yıllarda arkadaÅŸlarının üstada yazdıkları eleÅŸtirel mektuba imza atmamıştır.
Henüz yorum yapılmamış.