Ronaldo'nun ürün yerleştirmeye isyanı
Ronaldo'nun futbol yeteneklerinin zirvesindeyken insanlığı ile öne çıkıyor. Coca-Cola şişelerini ne sebeple olursa olsun kenara itmesi de bu yüzden anlamlıydı. Meydan okumaydı.
Bir yıl rötarlı gerçekleÅŸen EURO 2020, daha ilk maçlar oynanırken büyük etkileÅŸim aldı. Portekiz’in Fransa’yı yenerek kupaya uzandığı 2016’daki Avrupa Åžampiyonası’nın üzerinden geçen zamanda dünya hızla deÄŸiÅŸti. Ä°letiÅŸimin üretim ve tüketim merkezi sosyal medyaya kaydı. Öyle ki beÅŸ yıl önce, yani EURO 2016’dan sonra yayına baÅŸlayan TikTok, bugün UEFA EURO ile ortaklık kuran ilk dijital platform oldu. Maç dışı tüm geliÅŸmeler sosyal medya aracılığı ile önümüze düÅŸüyor ve bu içerikler maçlar kadar ilgi görüyor. UEFA da bu ilgi alakayı iyi yönetiyor. Maç harici içerikler bazen daha fazla öne çıkıyor. Portekiz’in kaptanı Cristiano Ronaldo’nun ‘ürün yerleÅŸtirme’ restinin maçların dahi önüne geçmesi gibi.
Özellikle de Türkiye’deki kullanıcılar iki gündür, Ronaldo’nun basın toplantısına baÅŸlarken önündeki Coca-Cola ÅŸiÅŸelerini kaldırmasını konuÅŸuyor. Veriler ortada. Sadece Yeni Åžafak’tan örnek vereyim; Ronaldo’nun tepkisini gösterdiÄŸi 27 saniyelik video sosyal medya hesaplarımızda 3 milyona yakın gösterim aldı. Binlerce yorum yazıldı. Peki bunun nedeni ne? Ronaldo’ya, Türkiye ve Ä°slam ülkelerinde daha farklı bir sempati besleniyor. Futbolla hiç ilgilenmeyen insanlar öznesi Ronaldo olan haberleri açıp okuyorlar. Ronaldo’yu ‘içimizden biri’ görmenin birçok bilinen nedeni var. Öncesinde tepkisine deÄŸineceÄŸim. Ronaldo, dün oynanan Macaristan maçı öncesinde düzenlenen basın toplantısında masada duran Coca-Cola ÅŸiÅŸelerine tepki gösterdi. Kola ÅŸiÅŸelerini kamera kadrajından uzaklaÅŸtırıp arka planda duran suyu göstererek ‘bunu için’ dedi. Åžahsi kanaatim hareketi direkt markaya yönelik deÄŸildi. Ronaldo’nun ‘kola yerine için’ dediÄŸi su da büyük ihtimalle Coca-Cola markasına ait. Hayatını okuyanlar Ronaldo’nun alkol kullanmayan, sigara tüketmeyen, düzenli kan bağışladığı için vücuduna dövme yaptırmayan sporculuk üstü yaÅŸamını biliriler. Asitli, bir bardağında en az yedi ÅŸeker olan zararlı içeceÄŸin hemen önüne yerleÅŸtirilmesine itiraz etmesi bu nedenle bana çok normal geldi. Turnuvayı organize eden UEFA’ya da mesaj gönderdi aslında.
Tepkinin ticari boyutunu konuÅŸmak da mümkün. Ronaldo büyük futbolcu ve aynı zamanda da büyük bir marka. Tekstilden ayakkabıya, mobil oyundan otelciliÄŸe kadar birçok sektörde “CR7” markasıyla yatırımları var. Farklı markalar ile yaptığı sponsorluk anlaÅŸmaları var. Önüne, rızası dışında kola ÅŸiÅŸesi iliÅŸtirilmesine karşı çıkmasını ticari olarak deÄŸerlendirince bile çok normal. Fakat o ÅŸiÅŸeler Coca-Cola olunca tepkinin kamuoyunda anlamı farklı oldu. Coca-Cola dünyanın en büyük markalarından. Kapitalizmin simgesi. Sömürge aracı olarak görülüyor. Türkiye’de ve Ä°slam ülkelerinde ne zaman ABD ve Ä°srail karşıtı bir geliÅŸme olsa boykot edilen ürünlerin başında Coca-Cola geliyor. Ronaldo’nun kameraların önünde kola ÅŸiÅŸelerini kaldırıp ‘su için’ çıkışı bu nedenler de Türkiye’de büyük ilgi gördü. Bir kez daha vurgulamak gerekirse; Ronaldo’nun bu topraklarda farklı bir karşılığı var. Özellikle de Filistin meselesindeki hassasiyeti sonrasında ‘bizim Ronaldo’ oldu adeta.
Real Madrid’de top oynadığı 2012 yılında kazandığı Altın Ayakkabı Ödülü’nün açık arttırmada satılmasını istemiÅŸ ve elde edilen 1,5 milyon Euro’yu Filistinli çocuklara göndermiÅŸti. Portekizli yıldız 23 Mart 2013 yılında oynanan Ä°srail maçında Yuval Spungin’in forma deÄŸiÅŸtirme isteÄŸini reddetmiÅŸ ve “Katillerle forma deÄŸiÅŸtirmem” dediÄŸi yazılmıştı. Ronaldo’nun 2019 yılının Ramazan ayında da Filistin’e 1,5 milyon dolar bağışladığını biliyoruz. Bir de 2016’da Suriyeli çocuklar için yayınladığı video var. Esed’in güçlerinin Duma’ya kimyasal saldırısının ardından, “Merhaba, bu mesajım Suriye’deki çocuklar için. Çok fazla acı çektiÄŸinizi biliyorum. Ben ünlü bir futbolcuyum ama gerçek kahramanlar sizlersiniz” demiÅŸti. Ä°srail’de Yahudilerin kundakladığı evde tüm ailesini kaybeden Filistinli Ahmed DevabiÅŸe’yi Madrid’de ağırlayan, Real Madrid-Granada maçında seremoniye Macar kameramanın çelme taktığı Suriyeli mültecinin oÄŸluyla çıkan da Ronaldo’ydu. EURO 2016’da Fransa ile oynan final maçının 25. dakikasında sakatlanıp gözyaÅŸları içinde sahayı terk etmesine raÄŸmen, arkadaÅŸlarına saha kenarından katkı verdiÄŸi anları futbol izleyicileri iyi hatırlarlar. Portekiz, Fransa’yı yenip kupayı kazanırken Ronaldo da bu tarihi baÅŸarıyı tüm göçmenlere hediye ettiÄŸini açıklamıştı. Ä°ÅŸte bu Ronaldo’yu bu topraklar çok seviyor. Mazlumları sahipleniyor, ellerinden tutup sahaya çıkıyor, hangi seviyede olursa olsun, lüksün, zenginliÄŸin, sınırsız imkanların tam ortasında, futbol yeteneklerinin zirvesindeyken insanlığı ile öne çıkıyor. Coca-Cola ÅŸiÅŸelerini ne sebeple olursa olsun kenara itmesi de bu yüzden anlamlıydı. Meydan okumaydı. Milyonluk sözleÅŸmelerden, dev markalardan, sponsor dayatmalarından, ürün yerleÅŸtirmelerden, ÅŸampiyonalardan ve kupalardan daha fazlası Ronaldo’nun samimiyetidir.
Müellif: Ersin Çelik / Kaynak: YeniÅŸafak
Henüz yorum yapılmamış.