Güncel
'Bosna Kasabı' için yarın karar verilecek
Karar, Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasından (IRMCT) hakimler Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N'gum, Seymour Panton, Elizabeth İbanda-Nahamya ve Mustapha El Baaj tarafından açıklanacak.
Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinin (ICTY) 2017'de hakkında ömür boyu hapis cezası verdiÄŸi "Bosna Kasabı" lakaplı Ratko Mladic'in davasında nihai karar yarın duyurulacak.
Bosnalı Sırpların eski lideri hakkında Lahey'de açıklanacak karar Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaÅŸanan savaÅŸta en sevdiklerini kaybeden kurban yakınları tarafından yakından takip edilecek.
Karar, Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasından (IRMCT) hakimler Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N'gum, Seymour Panton, Elizabeth Ä°banda-Nahamya ve Mustapha El Baaj tarafından açıklanacak.
1996'da verilen yakalama kararından 16 yıl sonra 26 Mayıs 2011'de Sırbistan'da ele geçirilen Mladic'in davası, Mayıs 2012'de baÅŸlamıştı.
"Soykırım" baÅŸlığı altında Srebrenitsa'da 1995'te yaÅŸananlardan dolayı suçlu bulunan Mladic'in emrindeki Sırp güçlerinin hedefinin, Srebrenitsa'nın Bosnalı Müslümanlardan temizlenmesi olduÄŸuna hükmedilirken bu hedefin, savaÅŸ suçlusu Sırp komutan Radovan Karadzic ile Mladic'in ortak planı olduÄŸu ifade edilmiÅŸti.
Bosna'da 1992-1995'teki savaÅŸta Sırpların liderliÄŸini yapan ve Srebrenitsa soykırımı, Saraybosna kuÅŸatması ve çeÅŸitli savaÅŸ suçlarından sorumlu tutulan "Bosna Kasabı" lakaplı Mladic, ICTY'de 6 yıl süren dava neticesinde "soykırım", "insanlığa karşı suç" ve "savaÅŸ kurallarını ihlal etmek" suçlarından ömür boyu hapse mahkum edilmiÅŸti.
Mladic ayrıca 1992-1995 yıllarında Sırp güçleri tarafından kuÅŸatma altında tutulan baÅŸkent Saraybosna'da sivillere yönelik saldırılar ve 1995'te BM gözlemcilerinin esir alınması olayından da suçlu bulunmuÅŸtu.
Hakkındaki karara Temmuz 2017'de itiraz eden Mladic, "adil yargılanmadığını" ve "hakimlerin, hakkında hüküm verirken maddi ve hukuki hata yaptığını" öne sürerek beraat ya da yeniden yargılanma talep etmiÅŸti.
Lahey'deki Scheveningen Cezaevi'nde mahkumiyeti devam eden Mladic, ICTY'nin davalarını devralan IRMCT'ye Haziran 2018'de yaptığı baÅŸvuruda, temyiz davasında görevli hakimlerden Theodor Meron, Carmel Agius ve Liu Daqun'un kendisine karşı önyargılı oldukları gerekçesiyle deÄŸiÅŸtirilmesini istemiÅŸti.
Mladic'in itirazına iliÅŸkin temyiz duruÅŸmaları 25 ve 26 AÄŸustos 2020'de görülürken saÄŸlık sorunları gerekçesiyle yaptığı erteleme talebi reddedilen 78 yaşındaki Mladic, duruÅŸmaya bizzat katılarak savunmasını yapmıştı.
AA
Henüz yorum yapılmamış.