Sosyal Medya

Güncel

Hamas: Ä°srail bunu yaparsa ateÅŸkes bozulur

Hamas'ın Gazze sorumlusu Sinvar, 'İsrail Şeyh Cerrah'taki halkımızı evlerinden çıkmaya zorlarsa ateşkes bozulur.' dedi.



Hamas'ın Gazze sorumlusu Yahya Sinvar, bölgedeki gerginliÄŸin nedenlerine çözüm bulanamadığı için Ä°srail ile varılan ateÅŸkesin kırılgan olduÄŸunu ve ateÅŸkesin geleceÄŸini Tel Aviv yönetiminin tutumunun belirleyeceÄŸini belirtti.

Sinvar, Ä°srail'in 10 Mayıs'ta abluka altındaki Gazze Åžeridi'ne baÅŸlattığı 11 gün süren saldırılara, ardından Tel Aviv yönetimi ile Filistinli direniÅŸ grupları arasında varılan ateÅŸkese iliÅŸkin AA muhabirinin sorunlarını yanıtladı.

Ä°srail'in 66'sı çocuk olmak üzere 254 Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırılarında yeni katliamlar ve insanlık suçlarına imza attığını belirten Sinvar, Kudüs'ü ve Mescid-i Aksa'yı korumak için her türlü fedakarlığa hazır olduklarını ifade etti.

Sinvar, Tel Aviv yönetiminin "son olayların Gazze'den atılan roketler nedeniyle baÅŸladığı ve Kassam Tugayları'nın sivilleri hedef aldığı" yönündeki suçlamalarına iliÅŸkin ÅŸunları söyledi:

"Biz Filistin direniÅŸi olarak mukaddesatımızı, haklarımızı ve halkımızı savunuyoruz. Haklarımızı, halkımızı ve mukaddesatımızı savunma hakkımız vardır ki uluslararası sözleÅŸmelerde ve Kur'an-ı Kerim baÅŸta olmak üzere semavi hukukta da bu hakkımız güvence altına alınmıştır. Biz sadece halkımızı koruyoruz, roketlerimiz de düÅŸmanı mukaddesatımıza ve mübarek Mescid-i Aksamıza dokunmaktan vazgeçirme araçlarıdır."

“Åžeyh Cerrah'taki halkımızı evlerinden çıkmaya zorlarsa…”

Mısır'ın ara buluculuÄŸunda Filistinli direniÅŸ grupları ile Ä°srail arasında varılan "ateÅŸkesin kırılgan" olduÄŸu yönündeki yorumları da deÄŸerlendiren Sinvar, "DoÄŸrudur, bu ateÅŸkes kırılgan bir ateÅŸkestir. Varılan ateÅŸkes her iki tarafın da aynı zamanda ateÅŸkese uymasını içeriyor. Sorunun temel faktörleri çözüme kavuÅŸturulmuÅŸ deÄŸil, patlak veren nokta da hala kapatılmış deÄŸil... Bu durum da iÅŸgal devletinin önümüzdeki günlerde ortaya koyacağı tavra baÄŸlıdır." ifadelerini kullandı.

Sinvar, Gazze'de saÄŸlanan ateÅŸkesin geleceÄŸinin Ä°srail'in tutumuna ve uluslararası toplumun Tel Aviv yönetiminin uluslararası hukuka baÄŸlı kalması için yapacağı baskıya baÄŸlı olduÄŸuna iÅŸaret ederek, "EÄŸer iÅŸgal devleti, Mescid-i Aksa'ya, Kudüs'e ve oradaki halkımıza saldırmaktan vazgeçerse elbette bu ateÅŸkes güçlü bir yapıya kavuÅŸur. Aksi takdirde eÄŸer iÅŸgalciler, Mescid-i Aksa'yı yeniden kirletir, Åžeyh Cerrah'taki halkımızı evlerinden çıkmaya zorlar, daha önce yaptıklarını yinelerse elbette bu ateÅŸkes bozulur." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AteÅŸkesin devam edip etmeme konusunda sorumluluÄŸun Ä°srail'de olduÄŸunu ifade eden Sinvar, uluslararası kamuoyunun Tel Aviv yönetiminin uluslararası hukuka baÄŸlı kalması, Kudüs'e, Mescid-i Aksa'ya ve Filistinlilere yönelik saldırılarını durdurması için baskı yapması gerektiÄŸini kaydetti.

“Filistin'in tek yumruk”

DoÄŸu Kudüs'te bulunan Åžeyh Cerrah Mahallesi'ndeki bazı Filistinlilerin evlerinden zorla çıkarılması planı ve Ä°srail polisinin Mescid-i Aksa'daki cemaate yönelik saldırılarının ardından Filistinlilerin gösterdiÄŸi tutumdan övgüyle bahseden Sinvar, "Filistin'in tek bir yumruk olmasından daha önemli bir ÅŸey yoktur. Hakikaten Filistin tek bir yumruk oldu. DireniÅŸ, iÅŸgalle mücadele, Kudüs ve Mescid-i Aksa ile halkımızın hakları etrafında bir olundu. Bu önemlidir ve yüreklere su serpiyor." ifadelerini kullandı.

“Biz artık yalnız olduÄŸumuzu düÅŸünmüyoruz”

Filistin'in, Gazze'nin ve Mescid-i Aksa'nın artık yalnız olmadığını dile getiren Sinvar, "Biz artık yalnız olduÄŸumuzu düÅŸünmüyoruz. Bazı Arap rejimlerinin iÅŸgal devletiyle normalleÅŸmesini gerekçe göstererek Filistin'in yalnız kaldığını iddia edenlerin bu iddiaları iÅŸte bu süreçte anlamını yitirmiÅŸtir. Filistin halkı davasının yanında birleÅŸmiÅŸtir, ümmetimizin halkları da direniÅŸin peÅŸinde, Mescid-i Aksa ve Kudüs için kenetlenmiÅŸtir. Biz Kudüs'te, Batı Åžeria'da ve 1948 topraklarındaki halkımızın ortaya koyduÄŸu tavırdan razıyız." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.