Sosyal Medya

Güncel

Yunus Emre’nin kayıp divanı Vatikan'da çıktı

Vatikan’ın internet üzerinden paylaştığı dijital yazıtlarda, büyük Türk düşünürü, tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre'nin daha önce gün yüzüne çıkmamış, içinde 200'e yakın şiir bulunan yeni divanı ortaya çıktı.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler EÄŸitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), EskiÅŸehir ValiliÄŸi, Anadolu Üniversitesi, EskiÅŸehir Osmangazi Üniversitesi, EskiÅŸehir Teknik Üniversitesi, Mihalıççık Kaymakamlığı, Mihalıççık Belediyesi, Türk Dünyası Vakfı ve Türk Ocakları EskiÅŸehir Åžubesi iÅŸ birliÄŸinde Osmangazi Üniversitesi Yunus Emre AraÅŸtırma Merkezi (YUMER) yürütücülüÄŸünde çevrim içi "Uluslararası Yunus Emre ve Dünya Dili Türkçe Bilgi Åžöleni" düzenlendi.
 
Etkinlikte söz alan Doç. Dr. Büke, bugüne kadar Yunus Emre ile ilgili pek çok çalışma yapıldığını belirterek, onun dil ve kültür dünyasının, Türkçe ile söylediÄŸi ÅŸiirleri defaten farklı yönleriyle ele alındığını söyledi.
 
 
"Yunus Emre'ye ait 200'e yakın şiir bulunmaktadır"
 
Bu çalışmaların bugün elde bulunan mevcut nüshalara dayanılarak yapıldığını belirten Büke, ÅŸöyle devam etti:
 
"Yunus Emre'nin Risaletü'n-Nushiyye ve Divan-ı Ä°lahiyat adlı iki eserini içeren divanının yurt içi ve yurt dışında farklı nüshaları bulunmaktadır. Bu nüshalar içerisinde Fatih, Karaman, Raif Yelkenci, Ritter, Nuruosmaniye gibi nüshalar en derli toplu ve muteber nüshalar olarak kabul edilmiÅŸtir. Çalışmaların önemli bir kısmı bu nüshalara göre yapılmıştır. Åžimdi bu nüshalara yeni bir nüsha daha eklenmesinin sevincini ve büyük heyecanını yaşıyoruz. Akademik çalışmalarıma baÄŸlı olarak yaptığım arÅŸiv taramalarım esnasında Vatikan arÅŸivinde yeni bir Yunus Emre Divanı nüshası tarafımızdan tespit edilmiÅŸtir. Bu nüsha daha önce gün yüzüne çıkmamış, tanıtımı yapılmamış ve incelenmemiÅŸ bir nüshadır. 196 varaktan oluÅŸan Vatikan nüshasında Yunus Emre'nin her iki eseri önce Risaletü'n-Nushiyye daha sonra Divan-ı Ä°lahiyat olarak kaydedilmiÅŸtir. Nüsha hicri 1038, miladi 1629 yılında, günümüzden yaklaşık 400 yıl önce istinsah edilmiÅŸ olup içinde Yunus Emre'ye ait 200'e yakın ÅŸiir bulunmaktadır. Åžiirler Eski Anadolu Türkçesi döneminin Türkçesine uygunluk arz etmekle birlikte arkaik ögeler de barındırmaktadır."
 
Büke, nüshanın dil özellikleri ve söz varlığı bakımından deÄŸerlendirildiÄŸinde eldeki nüshalar içinde en eski nüshadan istinsah edilmiÅŸ bir yazma olma ihtimalinin çok güçlü durduÄŸunu ifade etti.
 
Yaklaşık 5 aydır süren yoÄŸun çabaları neticesinde nüshayla ilgili çalışmasının bittiÄŸini aktaran Büke, gerekli dil ve içerik çalışmalarının yapıldığını, sözcük dizininin hazırlandığını dile getirdi.
 
 
"Çalışma iki ayrı kitap halinde okuyucusuyla buluÅŸacaktır"
 
Türk Dil Kurumu (TDK) yetkililerinin konuyla yakından ilgilendiÄŸi bilgisini veren Büke, "Çalışma iki ayrı kitap halinde TDK yayınları arasından bir iki ay içinde çıkacak ve okuyucusuyla buluÅŸacaktır" dedi.
 
Büke, Yunus Emre ve Türkçe Yılı'nda Yunus Emre ile ilgili bu güzel haberi, Yunus'un diliyle "muÅŸtu-müjde" vermek için EskiÅŸehir’de düzenlenen bu etkinliÄŸi beklediklerini sözlerine ekledi.
 
EtkinliÄŸin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Türk Ocağı EskiÅŸehir Åžube BaÅŸkanı Nedim Ünal ise 3 gün süren Uluslararası Yunus Emre ve Dünya Dili Türkçe Bilgi Åžöleni'ne 46 bilim insanının katıldığını ifade ederek, Vatikan Kütüphanesinde Yunus Emre Divanı'nın bir nüshasının tespit edilmesinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.