Güncel
Savunma Bakanı Akar: Libya’daki Türk askeri varlığı sürecek
Follow @dusuncemektebi2
Türkiye’den üst düzey heyetin gerçekleştirdiği Libya ziyareti, Türk askerinin bu ülkedeki varlığı konusundaki belirsizlikleri de ortadan kaldırdı. Ziyarette Libya’daki Türk askerlerinin görevlerini yapmaya devam etmesi kararlaştırıldı. Karar Doğu Akdeniz’deki Yunanistan politikalarını bir kez daha çıkmaza soktu.
Libya’ya Türkiye’den gerçekleÅŸtirilen üst düzey ziyaret, ikili iliÅŸkilerde merak edilen bazı konulara açıklık getirdi. Uzun bir süredir iktidar savaşının yaÅŸandığı Libya’da, Türkiye’nin dengeleri deÄŸiÅŸtirmesiyle askeri ve siyasi üstünlük Trablus hükûmetine geçerken darbeci Hafter’e karşı kazanılan askerî zaferin ardından bir sonraki aÅŸamaya geçildi. Trablus'ta DışiÅŸleri Bakanı Mevlût ÇavuÅŸoÄŸlu ve Millî Savunma Bakanı Hulûsi Akar ile beraberindekilerin Libyalı yetkililerle gerçekleÅŸtirdiÄŸi kritik toplantıda ülkede yeni süreci baÅŸlatacak ve iki ülke arasında iÅŸbirliÄŸini derinleÅŸtirecek yol haritası belirlendi. Askerî güç birliÄŸinden ekonomiye, DoÄŸu Akdeniz’deki iÅŸ birliÄŸinden ülkenin yeniden kalkınmasında Türk inÅŸaat ÅŸirketlerinin rolüne kadar birçok alanda iki ülkenin dayanışması masaya yatırıldı.
Yarım kalanlar tamamlanacak
2011 yılından bu yana iç savaşın yaÅŸandığı Libya’da birçok ÅŸehir, hastane, yerleÅŸim yeri ve alt yapı hasar görmüÅŸ durumda. Önümüzdeki dönemde Libya’nın yeniden imarı için Türk ÅŸirketleri önemli görevler üstlenecek. GeçmiÅŸte Libya'da iÅŸ yapan ancak alacakları olan firmalarının durumu ve yarım kalan yatırım ile projelerin de Trablus ziyaretinde gündeme geldiÄŸi öÄŸrenildi. Ä°ki ülke arasında geçtiÄŸimiz yıl imzalanan Güvenlik ve Askerî Ä°ÅŸ BirliÄŸi AnlaÅŸması kapsamında Türkiye, Libya’ya baÅŸta Ä°HA ve SÄ°HA’lar olmak üzere askeri destekte bulunurken Libya ordusuna eÄŸitim ve danışmanlık için Türk birlikleri gitmiÅŸti. Türk heyetin Trablus ziyaretinde hem bu anlaÅŸmanın devamı ve geliÅŸtirilmesi hem de Türk askerinin Libya'da görev yapmaya devam etmesi konusunda fikir birliÄŸi saÄŸlandı. Türkiye ve Libya arasında imzalanan ve DoÄŸu Akdeniz'de dengeleri deÄŸiÅŸtiren deniz yetki alanı anlaÅŸmasının devamı konusunda da mutabık kalındı. Libya ile Türkiye arasındaki deniz alanları anlaÅŸmasının gayri meÅŸru olduÄŸunu ileri süren Atina, Libya’nın yeni yönetimine bu anlaÅŸmadan çekilmeleri yönünde baskı yapmıştı. MeÅŸru Libya yönetimi, Türkiye ile olan anlaÅŸmanın devam edeceÄŸini ve geri adım atmayacaklarını bir kez daha ortaya koymuÅŸ oldu.
Yunanistan’a net mesaj
Öte yandan, ziyaretin hem uluslararası kamuoyuna hem de Türkiye-Libya iÅŸ birliÄŸini bozmak isteyen baÅŸta Yunanistan olmak üzere Hafter destekçilerine önemli bir mesaj niteliÄŸi taşıdığına dikkat çeken diplomatik kaynaklar, bu ziyaret ile Türkiye ve Libya’nın iÅŸ birliÄŸi tescillendiÄŸini iÅŸaret ediyor. Ziyaretin Libya'da memnuniyet oluÅŸturduÄŸunu söyleyen kaynaklar, Libya'ya olan desteÄŸin bir kere daha güçlü bir ÅŸekilde vurgulandığı ve bundan sonraki süreçte iÅŸbirliÄŸinin artarak devam edeceÄŸini bildirdi.
Oldu bittiye izin yok
Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre Millî Savunma Bakanı Hulûsi Akar, Libya'daki Mehmetçik ile bir araya geldi. Burada konuÅŸan Akar ÅŸunları söyledi: Biz buraya geldiÄŸimizde birtakım sıkıntılar vardı. Bu sıkıntıları gidermek için gece gündüz demeden karada, denizde ve havada elimizden gelen her türlü gayreti gösterdik. GeldiÄŸimiz noktada önemli sonuçlar elde edildi. Biz iyi gün deÄŸil, kara gün dostuyuz. Bu manada ortak tarihimize ve deÄŸerlerimize sadık kalarak her türlü riski aldık, almaya da devam ediyoruz. Önemli olan birliÄŸimiz ve beraberliÄŸimiz, Libya'nın sulh ve sükûna kavuÅŸmasıdır, ateÅŸkesin devamlılığıdır. Bunun sonucu barış ve huzurun gerçekleÅŸmesidir. Hiçbir oldubittiye izin vermeyiz. Bunu herkes idrak etmeli.
Henüz yorum yapılmamış.