Sosyal Medya

Güncel

Kuveyt eski Başbakanı hakkında tutuklama kararı

Kuveyt mahkemesi, "yolsuzluk" suçlamasıyla yargılanan eski Başbakan Cabir el-Mubarek el-Hamad es-Sabah hakkında ihtiyati tutukluluk kararı verdi.



Kuveyt'te ilk kez BaÅŸbakanlık görevinde bulunmuÅŸ bir isim hakkında ihtiyatı tutukluluk kararı verilmiÅŸ oldu.
 
Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, ülkede bakanların duruÅŸmalarının yapıldığı mahkemede, eski BaÅŸbakan Sabah ve dönemin Ä°çiÅŸleri ve Savunma Bakanı Halid el-Cerrah'ın da arasında olduÄŸu 9 kiÅŸinin "yolsuzluk" suçlamasıyla yargılandığı davasının duruÅŸması görüldü.
 
Kamuoyunda "ordu fonu" olarak bilinen yolsuzluk davasında eski BaÅŸbakan Sabah hakkında ihtiyatı tutukluluk kararı veren mahkemenin, aynı davada tutuklu olan eski Ä°çiÅŸleri ve Savunma Bakanı Cerrah ile ordudan iki yetkilinin, serbest bırakılmaları yönündeki taleplerini de reddettiÄŸi kaydedildi.
 
Mahkemenin ayrıca sanıkların, "duruÅŸmaların gizli yürütülmesi" talebi üzerine davayla ilgili yayın yasağı getirdiÄŸi bilgisi verildi.
 
Yayın yasağının, tüm yazılı, görsel ve iÅŸitsel medyanın yanısıra internetteki sosyal paylaşım siteleri ve haber aÄŸlarını da kapsadığı kaydedildi.
 
Kuveyt'teki yerel gazetelerden El-Kabs'da yer alan habere göre mahkeme, bir sonraki duruÅŸmanın 27 Nisan'da görülmesine karar verdi.
 
Mahkemenin bu kararıyla ülkede ilk kez BaÅŸbakanlık görevinde bulunmuÅŸ bir isim hakkında ihtiyatı tutukluluk kararı verilmiÅŸ oldu.
 
"Ordu fonu" davası ilk olarak Kasım 2018 de dönemin Savunma Bakanı ve BaÅŸbakan Yardımcısı Nasır es-Sabah'ın, BaÅŸsavcılığa ordu fonunda 768 milyon doları aÅŸan yolsuzluk ÅŸüphelerinin olduÄŸu yönünde bir yazı göndermesiyle gündeme gelmiÅŸti.
 
Söz konusu yolsuzluk suçlamaları, 2011 ila 2019 tarihleri arasında Kuveyt BaÅŸbakanı olarak görev yapan Cabir es-Sabah'ın, savunma bakanlığı görevini yürüttüÄŸü 2001 ila 2011 yıllarına kadar uzanıyor.
 
Ülkenin milli güvenliÄŸi ile ilgili meselelerde kullanılmak üzere Kuveyt ordusunun kurulduÄŸu 1950'li yıllarda oluÅŸturulan "ordu fonu", göreve gelen savunma bakanları tarafından denetleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.