Güncel
Çin, Türk ve İslam dünyasını kuşatıyor
Follow @dusuncemektebi2
Son 20 senedir dünya üzerinde geniş bir ekonomik ağ kuran Çin, Pakistan, Türkiye, İran ve Körfez ülkeleri üzerinde geniş bir etki alanı kurmayı başardı.
Emperyal bir güç olmak için çalışan ve Ä°slam ülkelerine milyarlarca dolar yatırım yapan Çin; Pakistan, Türkiye, Ä°ran ve Körfez ülkeleri üzerinde geniÅŸ bir etki alanı kurdu. Buna mukabil Ä°slam ülkeleri, DoÄŸu Türkistan meselesi baÅŸta olmak üzere birçok konuda sessizliÄŸe bürünmeyi tercih etti. Neticede ekonomik bağımlılık, siyaseten bağımlılığı da beraberinde getirdi!
ÇÄ°N’Ä°N ETKÄ° ALANI GENÄ°ÅžLÄ°YOR
Son 20 senedir dünya üzerinde geniÅŸ bir ekonomik aÄŸ kuran Çin, Ä°slam ülkeleri üzerinde etkisini her geçen gün daha da artırıyor. Son yüzyılın en stratejik projesi olarak gösterilen “Bir KuÅŸak, Bir Yol” kapsamında Ä°slam ülkelerine milyarlarca dolar yatırım yapan Çin, bu sayede ekonomik iÅŸbirliÄŸinin yanında, siyasi nüfuzunu da geniÅŸletiyor. Çin’le ekonomik anlamda kalıcı bir baÄŸ kuran Ä°slam ülkeleri, DoÄŸu Türkistan meselesi baÅŸta olmak üzere Çin’in dünya siyasetini ÅŸekillendirdiÄŸi birçok konuda ya sessizliÄŸe bürünüyor ya da Çin’i memnun edecek açıklamalarda bulunuyor.
UYGUR MESELESÄ°NDE Ä°SLAM ÜLKELERÄ°NDEN DESTEK ARIYOR!
Çin DışiÅŸleri Bakanı Vang YI, geçtiÄŸimiz hafta Suudi Arabistan, Türkiye, Ä°ran, BAE, Bahreyn ve Umman’ı kapsayan bir OrtadoÄŸu turuna çıktı. Çin devleti adına çok önemli ticari anlaÅŸmalar imzalayan Vang YI’nin ziyareti, ekonominin ötesinde siyasi amaçlar da taşıyor.
Son aylarda ABD, Kanada, Ä°ngiltere gibi ülkeler tarafından DoÄŸu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri konusunda yaptırıma zorlanan Çin’in, bu ziyaretlerle Ä°slam dünyasından destek aradığı görülüyor. Öte yandan ABD tarafından Hint-Pasifik bölgesinde çember altına alınmaya çalışılan Çin’in, Washington yönetimine OrtadoÄŸu turuyla cevap verdiÄŸi yorumları yapılıyor.
Son 20 senedir dünya üzerinde geniÅŸ bir ekonomik aÄŸ kuran Çin, Ä°slam ülkeleri üzerinde etkisini her geçen gün daha da artırıyor. Son yüzyılın en stratejik projesi olarak gösterilen ‘Bir KuÅŸak Bir Yol’ kapsamında Ä°slam ülkelerine milyar dolarlarca yatırım yapan Çin, Pakistan, Türkiye, Ä°ran ve Körfez ülkeleri üzerinde geniÅŸ bir etki alanı kurmayı baÅŸardı. Ä°slam ülkelerinin Çin’le yaptığı ekonomik iÅŸbirliÄŸi, ne yazık ki siyasi bağımlılığı da beraberinde getiriyor. Çin’le önümüzdeki 100 seneyi kapsayacak ÅŸekilde ekonomik anlamda kalıcı bir baÄŸ kuran Ä°slam ülkeleri, DoÄŸu Türkistan meselesi baÅŸta olmak üzere Çin’in dünya siyasetini ÅŸekillendirdiÄŸi birçok konuda ya sessizliÄŸe bürünüyor ya da Çin’i memnun edecek açıklamalarda bulunuyor.
ÇÄ°NLÄ° BAKANDAN STRATEJÄ°K ZÄ°YARETLER
Çin DışiÅŸleri Bakanı Vang Yi, geçtiÄŸimiz hafta 6 Ä°slam ülkesinden oluÅŸan OrtadoÄŸu turunu gerçekleÅŸtirdi. Vang Yi’nin ziyaret rotasında Suudi Arabistan, Türkiye, Ä°ran, BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Umman vardı. Bu ülkelerin bir kısmını ziyaret eden Yi, önümüzdeki günlerde ziyaretlerini tamamlayarak ülkesine dönecek. Ziyaretler esnasında Çin devleti adına çok önemli ticari anlaÅŸmalar imzalayan Vang Yi’nin ziyareti, ekonominin ötesinde siyasi amaçlar da taşıyor. Özellikle son aylarda ABD, Kanada, Ä°ngiltere gibi Batı ülkeleri tarafından DoÄŸu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri konusunda yaptırıma zorlanan Çin’in, bu ziyaretlerle Ä°slam dünyasından destek bulma amacı taşıdığı görülüyor. Öte yandan ABD tarafından Hint-Pasifik bölgesinde çember altına alınmaya çalışılan Çin’in, Washington yönetimine OrtadoÄŸu turuyla cevap verdiÄŸi yorumları yapılıyor.
Ä°RAN’LA ÇÄ°N ARASINDA DEV ANLAÅžMA
Çin DışiÅŸleri Bakanı Vang Yi’nin Türkiye’den sonraki durağı Ä°ran’dı. Çin ile Ä°ran arasında diplomatik iliÅŸkilerin kurulmasının 50. yıldönümünü kutlanırken, iki ülke Tahran’da siyasi, stratejik ve ekonomik iÅŸbirliÄŸini içeren 25 yıllık bir anlaÅŸmayı imzalayarak yürürlüÄŸe soktu. Ä°ran hükümeti büyük ticari kazanımlar elde ettiÄŸi anlaÅŸmadan övgüyle bahsetti. DışiÅŸleri Bakanı Zarif anlaÅŸmayı, ‘25 yıllık tarihi bir stratejik yol haritası’ olarak tanımlarken CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, anlaÅŸmanın uygulanmasının hızlandırılması gerektiÄŸini vurgulayarak, Ä°ran’daki tüm ekonomik sektörlerin Çin’i ‘Ä°ran’ın en önemli ortağı’ olarak gördüÄŸünü söyledi. DışiÅŸleri Bakanı Zarif, anlaÅŸmayı imzaladıkları Çin’i; iyi günde ve kötü günde, mutluluÄŸu ve üzüntüyü paylaÅŸan bir dost olarak tanımladı. Çinli bakanın Ä°ran ziyareti sırasında DoÄŸu Türkistan meselesi hiçbir ÅŸekilde gündeme gelmedi.
SUUDÄ° PRENS: “ÇÄ°N’Ä°N Ä°Ç MESELESÄ°”
Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin (ABD) kıskacı altında bulunan Körfez ülkelerinin son yıllarda Çin’le olan yakınlığı dikkat çekiyor. Çin’in Körfez ülkelerinden son yıllarda tedarik ettiÄŸi petrol miktarını artırması, bu iliÅŸkilerin geliÅŸmesinde önemli rol oynadı. Çinli Bakan Vang Yi’nin ‘Bir KuÅŸak Bir Yol’ projesinin güzergahında bulunan Suudi Arabistan’ı ziyaretinde Suudi Prens Muhammed bin Salman ile samimi bir görüÅŸme gerçekleÅŸtirdi.
Vang Yi’yi kabulünde konuÅŸan Prens Muhammed bin Salman, Çin’in yükseliÅŸinin küresel barış, istikrar ve refaha faydalı olduÄŸunu savunarak Çin ile Suudi Arabistan arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığa büyük önem verdiklerini ifade etti. DoÄŸu Türkistan konusunda Çin tarafgirliÄŸi yapan Salman, Suudi Arabistan’ın DoÄŸu Türkistan meselesinde ve Hong Kong geriliminde Çin’i kararlılıkla desteklediÄŸini, Çin’in iç iÅŸlerine müdahale edilmesine, Çin ve Ä°slam dünyası arasında ihtilaf oluÅŸturma teÅŸebbüslerine karşı çıktıklarını söyledi.
PAKÄ°STAN ARTIK ÇÄ°N’Ä°N STRATEJÄ°K ORTAÄžI
Asya kıtasının en yoÄŸun Müslüman nüfusunu barındıran ülkelerinden Pakistan da son yapılan anlaÅŸmalarla birlikte Çin’le adeta stratejik müttefik konumuna geldi. Ä°ki ülke arasında son yıllarda ‘Çin-Pakistan Ekonomi Koridoru’ olarak bilinen ticari kalkınma planları baÅŸarıyla uygulanırken, Pakistan yönetimi, ülke ekonomisinin geleceÄŸi adına Çin’le kurduÄŸu ortaklığa büyük önem veriyor. ABD’nin uzun yıllar stratejik müttefiki olarak gördüÄŸü ve Asya kıtasını kontrol merkezi olarak kullandığı Pakistan’ın, Çin’le ekonomi anlamında yakınlaÅŸması siyasi kanaatlerini de etkiliyor. DoÄŸu Türkistanlılar, Pakistan halkı tarafından desteklenmelerine raÄŸmen Pakistan hükümetinden yeterli desteÄŸi göremediklerinden ÅŸikâyet ediyor.
Henüz yorum yapılmamış.