Güncel
Rusya'dan, Suriye’de İran’a yakın 17 subaya suikast
Follow @dusuncemektebi2
Rusya ve İran’ın Suriye’deki rekabeti orduyu ikiye böldü. Rusya’nın İran’a yakınlığıyla bilinen 17 üst düzey subay ve istihbaratçıyı gerçekleştirdiği suikastlerle öldürdü.
Ä°ç savaÅŸ öncesi 320 bin kiÅŸilik Suriye ordusu, ayrılan muhalif askerler ve devam eden savaÅŸ sebebiyle küçülerek 2016 yılında 130 bin kiÅŸilik güce evrildi.
Son bir yılda aralarında general ve albaylarında yer aldığı 17 üst düzey ordu komutanı ve istihbarat ÅŸefi öldürüldü.
Ä°ç infazlar büyük oranda Rus Ä°stihbaratı tarafından tertip ediliyor ve Ä°ran’a yakın isimlerden bir çoÄŸu bu yöntemle tasfiye edildi.
Ä°ç savaÅŸ öncesi 320 bin kiÅŸilik Suriye ordusunun, ayrılan muhalif askerler ve devam eden savaÅŸ sebebiyle küçülerek 2016 yılında 130 bin kiÅŸilik güce evrildiÄŸini söyleyen Suriye Millî Ordusu (SMO) Sözcüsü Albay Yusuf Halid Hamud, rejime baÄŸlı ordunun yeniden bölünerek ikiye ayrıldığını söyledi. Açıklama yapan Esad karşıtı muhalifler tarafından kurulan Suriye Millî Ordusu Sözcüsü Hamud "Suriye sahasında Rusya ve Ä°ran arasında büyük bir güç savaşı yaÅŸanıyor. Esed’e baÄŸlı ordu yeniden bölünerek ikiye ayrıldı. Putin yönetimi büyük oranda askeri yapıyı kontrol ediyor. Moskova’da sadece Suriyelilerin eÄŸitimi ve Rus doktrinine baÄŸlı kalmaları amacı ile bir askeri akademi kurdular. Ancak Ä°ran sahip olduÄŸu siyasi, kültürel, ekonomik ve tarihi baÄŸlar sebebiyle Suriye üzerinde hâlen etkin güç" dedi.
Büyük çekiÅŸme var
Suriye Baas ordusunun Ä°ran tarafından desteklenen Mahir Esed ve Rusya’ya baÄŸlı Süheyl Hasan arasında bölündüÄŸünü ifade eden SMO Sözcüsü Hamud "Suriye ordusu tek bir merkezden yönetilmiyor. Komuta, koordinasyon tamamen Åžam ve Lazkiye arasında bölündü. Åžam’daki askerî merkez Yafur bölgesinde kurulan karargâh. Burada Cumhuriyet Muhafızları ve Suriye’nin en büyük askerî gücü olan 4. Tümen’i komuta eden Mahir Esed ve Ä°ran Devrim Muhafızları var. Åžam, Baas ordusunun geleneksel gücünü temsil ediyor ve doÄŸrudan Ä°ran’a baÄŸlı. Tüm silah ve cephane Ä°ran’dan saÄŸlanıyor. SavaÅŸ stratejileri de de Ä°ran tarafından belirleniyor. Ä°ran; Humus, Deir ez-Zor ve Åžam’dan vazgeçmek istemiyor. Tahran-Lübnan koridorunu açık tutma adına tüm gücünü hem saha da hem de masada kullanıyor.
Lazkiye'de paralel ordu
Suriye’nin ikinci en büyük askerî gücü ise 2012-2013 döneminde Suheyl Hasan tarafından Suriye Ordusuna baÄŸlı Özel Kuvvet Birimi olarak kurulan Kuvvet en-Nimr (Kaplan Kuvvetleri). En-Nimr olarak tanınan Suheyl Hasan, Rusya’nın Suriye’ye girdiÄŸi 2015 yılından itibaren Rus güçlerine baÄŸlandı ve Suriye’deki Rus güçlerinin ana karargâhı olan Hımeymim’den yönetiliyor. Suheyl Hasan, sahada artan Rus etkisine paralel olarak farklı bölgelerden askerî birimlerin katılımı ile 5. Kolorduyu kurdu ve gücünü büyük oranda artırdı. Süheyl Hasan’ı Rus askerleri ve istihbaratı doÄŸrudan koruyor. Hasan’ın Hımeymim dışında kullandığı ana karargâh ise Halep-Hava Ceviyye Askerî Ä°stihbarat Merkezi.
Bir yılda 17 suikast
Ä°ran ve Rusya arasında devam eden alan ve nüfuz savaşı tüm sivil ve askerî birimlere yansıdı. Åžu an Mahir Esed güçleri ile Suheyl Hasan birlikleri aynı yerde bulunmuyor. Koordinasyon, strateji ve taktik merkezleri farklı. Hatta bazı zamanlar Deir ez-Zor, Humus ve Dera gibi bölgelerde bu yapılar birbirleri ile çatışıyor. Bu duruma ek olarak sayısız suikast ve infaz yöntemleri ile taraflar rakip gördüÄŸü isimleri saf dışı ediyor. Son bir yılda aralarında general ve albaylarında yer aldığı 17 üst düzey ordu komutanı ve istihbarat ÅŸefi öldürüldü. Son 1 aylık dilimde düzenlenen suikastlarla Ali Dib, Maan Ä°dris ve Åžaar Hayırbek gibi kritik isimler ortadan kaldırıldı. Ä°ç infazlar büyük oranda Rus Ä°stihbaratı tarafından tertip ediliyor ve Ä°ran’a yakın isimlerden bir çoÄŸu bu yöntemle tasfiye edildi. Suriye Millî Ordusu Sözcüsü Yusuf Hamud’a göre Türkiye’nin geçtiÄŸimiz yıl Esed’i Ä°dlib’de durdurması, denklemi önemli oranda etkiledi. Hamud "Esed saflarında yaÅŸanan karmaÅŸa da Türkiye’nin askerî, siyasi, diplomatik giriÅŸimlerinin de belirleyici rolü oldu. Türk askerlerinin Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı ve Ä°dlib’deki varlığı, denklemi çok önemli ölçüde etkiledi" ifadelerini kullandı.
Henüz yorum yapılmamış.