Kürsü
Silfi
Follow @dusuncemektebi2
Zamana takılıp kaldığında nasıl tarihin tanığı olabilirsin, geleceğe dair hazine sandığına nasıl ulaşırsın? Cennet ve cehennemin insanın seyir defterinin okunması sonucu işlevlerini yerine getireceğini unutmamak gerek. Hafıza denen o yere git bak bakalım, çıkış noktasını bulabilecek misin?
Gitmek baÅŸka bir yere gitmek mi, kendine gitmek mi? Senin baÅŸka bir baÅŸlangıç noktan yok. Sen senden sana gidersin ancak. Bu âlem bir testidir, gönül de ırmak suyuna benzer. Bu âlem odadır, gönülse görülmedik ve ÅŸaşılacak ÅŸeylerle dolu bir ÅŸehir! Silfinin defteri* deÄŸildir. Ancak kar gibi bembeyaz ve temiz gönüldür. MürÅŸidi kâmile olan ihtiyaç da ÅŸudur:
EÄŸer kâmil insan (dilediÄŸimi dilediÄŸime veririm) sözünü yaÅŸayan bir kâmil ise, zira kâmil artık olmuÅŸtur; tohumcudur ve eker. Ektikten sonra bakar çocuÄŸuna, sizi sizde oldurur Yaradan’ın izniyle. Amacı sizi, sizde, size buldurtmaktır. Siz, sizde, sizi bulduÄŸunuz zaman o size aynadır. GördüÄŸün ne varsa aklının sınırlarını zorlayarak bak baktığın eÅŸyadan yansıyandır… Nerede yansıdığının ne önemi var ki; zaman ve mekân garip bir hâlden hâle geçiÅŸ sürecinde sırların içinden sırlara doÄŸru yol alırken sabit ne kalabilir. Kalmaz elbet. EÅŸya dediÄŸin mutlak mı ki sabit kalsın.
Var olan anda takılıp kalıp, tek bir an içerisinde nefes aldığın o tek anda aradığını sabitlediÄŸinde ne acı ki giderek aşındığını ve pörsüdüÄŸünü görür ve kâbuslara sürüklenirsin. EÅŸyadan yansıyan ise; yansıyanın kaynağına doÄŸru bir yolculuk baÅŸlatmıyorsa o zaman iÅŸ çetrefilleÅŸir ve giderek kâbus büyür. Sorulara yeni sorular ve cevaplara anlamsız manalar yüklenerek boÅŸluÄŸa doÄŸru bir düÅŸüÅŸ seyredilir. Ne acı. EÅŸyanın hakikatine ulaÅŸmanın yolu yansıyanın kaynağına talip olmaktır. “Ä°nsan insanın aynasıdır.” Evet. “Ä°nsan” kelimesi kalemde çok yükselir. Çünkü maden ile baÅŸlayan daha sonra tabiatı itibarıyla bitki bölümüne gelen hâlâ topraÄŸa baÄŸlı ama hareket edemeyen, taÅŸ bölümünde ise hiç gönlü yok, “kalbi taÅŸ gibidir” diye Kuran-ı Kerim’de iÅŸaret edilen bölüm. Hayvan bölümünde hareket edebilen ama hâlâ nefsi için çalışan rüya görebilen bir akıldan bahseder. Bir tık yukarıya çıkmaya baÅŸladığında artık orada melek, cin, ÅŸeytan…
Son anda da insan makamına geldiÄŸinde artık o insandır. Yani Allah’ın bilgisine muhatap olarak alınan kiÅŸiye insan denir. Biz ÅŸimdi insan deÄŸil miyiz? Peki, ruh nerede yüklendi? Daha detaylı bir bilgiye ihtiyaç var ÅŸimdi. Tohumu almış, yani Muhammedî bilgiyi almış olan kalp bu yolda yolculuÄŸu çıktığında tek göreceÄŸi adres neresidir? Muhatabı kimdir onun? Allah’tır. Allah’la arasına bir ÅŸey koyarsa ne olur? Hz. Ä°brahim’in yaÅŸadığını yaÅŸar “Ey baba beni niye araya koydun? Sen Allah ile muhabbeti yapmıştın zaten. Bana niye gönlünü kaptırdın. Kurban et. Beni sevdiÄŸini ispat et.”
Bu yoldaki engel olan ne varsa alır Allah. Hz. Eyüp faslına bak, çocuklarını, malını, hayvanlarını, arsasını almadı mı? Hz. Eyüp sabrından bahsederiz peki karşılığı neydi?
Allah bir gönlü istiyorsa o gönülde olanlar için ÅŸu sözü söylüyor, “Temizle evini.” Ev neresi? Gönlü. Peki, gönül evinde ne var? Gönlündekiler görme biçimine, bakma sürecine baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸecektir. Hafıza, kaydettiÄŸin hayat dilimlerini parlatmak için deÄŸil mi?
Anlık hatırlamalar. Kimi zaman derin bir acı, kimi zaman coÅŸkulu bir sevinç, kimi zaman derin bir piÅŸmanlık. Hafızanı zamanda kısıtladığında yol alman giderek zorlaşır. Zamanın üzerine sıçra. Mutlak bilgiye baÅŸka nasıl ulaÅŸabilirsin ki? Zamana takılıp kaldığında nasıl tarihin tanığı olabilirsin, geleceÄŸe dair hazine sandığına nasıl ulaşırsın? Cennet ve cehennemin insanın seyir defterinin okunması sonucu iÅŸlevlerini yerine getireceÄŸini unutmamak gerek. Hafıza denen o yere git bak bakalım, çıkış noktasını bulabilecek misin?
Müellif: Bahadır YeniÅŸehirlioÄŸlu / Kaynak: Cins Dergi
Henüz yorum yapılmamış.