Özel / Analiz Haber
28 Şubat'ın üzerinden 24 yıl geçti
Follow @dusuncemektebi2
Türk siyasi tarihine kara leke olarak kazınan 28 Şubat’ın üstünden 24 yıl geçti. Refah Partisi’nin yükselişi askeri vesayeti rahatsız etti. Pompalanan irtica yaygarası ve 28 Şubat 1997’deki MGK toplantısında alınan kararlarla millet iradesine kastedildi.
Demokrasinin vesayetle imtihanı Refah Partisi’nin (RP) 1994 yerel seçimlerinde patlama yapması ve ardından 24 Aralık 1995 seçimlerinde sandıktan birinci parti çıkmasıyla baÅŸladı. Necmettin Erbakan liderliÄŸindeki Refah Partisi yüzde 21,37 ile seçimden birinci çıktı. Dönemin CumhurbaÅŸkanı Süleyman Demirel, hükümet kurma görevini Erbakan’a vermemek için dirense de ANAYOL projesi kısa sürede çökünce mecbur kaldı. Refah, DYP ile Refah-Yol hükümetini kurdu, Erbakan baÅŸbakanlık koltuÄŸuna oturdu. Ancak vesayetçiler pes etmedi. Türkiye’de toplu bir cinnet senaryosu sahneye konuldu.
Ä°RTÄ°CA SENARYOSU
Refah hükümetinin kurulması büyük sermaye baÅŸta olmak üzere pek çok kesimi rahatsız etti. Askeri vesayetin baÅŸrolü aldığı süreçte muhalefet, sendikalar, yargı, iÅŸ dünyası ve merkez medya “irtica geliyor” korkusu pompaladı. Erbakan’ın 11 Ocak 1997’de verdiÄŸi iftar yemeÄŸiyle koparılan yaygara sonrası, RP’li Sincan Belediyesi’nin 30 Ocak’ta düzenlediÄŸi “Kudüs Gecesi” bahanesiyle de belediye baÅŸkanı Bekir Yıldız tutuklandı. 4 Åžubat’ta Sincan’da asker 20 tank ve 15 zırhlı araçla geçiÅŸ yaptı. Dönemin Genelkurmay Ä°kinci BaÅŸkanı Org. Çevik Bir, o görüntü için “Demokrasiye balans ayarı yaptık” dedi.
ERBAKAN Ä°MZALAMADI
Demirel, Erbakan’a uyarı mektubu gönderdi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya “Ä°rtica, PKK’dan daha tehlikeli” dedi. 28 Åžubat 1997 MGK’sı tarihe geçti. 9 saat süren toplantıda komutanların irticaya karşı tedbir gerekçesiyle tarikatlara baÄŸlı okulların Milli EÄŸitim’e devri ve 8 yıllık kesintisiz eÄŸitime geçiÅŸ gibi istekleri Erbakan ve kurmaylarını sıkıntıya soktu. Erbakan, hükümete muhtıra niteliÄŸindeki kararlara direndi. Demirel, MGK kararlarının uygulanmaması halinde devletin yürümeyeceÄŸini söyledi. 2 ay sonra MGK toplanıp 28 Åžubat’ta alınan kararların ne kadar uygulandığını belirlemek için Batı Çalışma Grubu’nu kurdu.
BÄ°N YIL SÜRMEDÄ°
18 Haziran’da Erbakan, hükümet ortağı Tansu Çiller’le anlaşıp onun baÅŸbakan olması için koalisyon içi görev deÄŸiÅŸikliÄŸi nedeniyle istifasını verdi. Ancak CumhurbaÅŸkanı Demirel, hükümet kurma görevini Çiller’e deÄŸil, ANAP Genel BaÅŸkanı Mesut Yılmaz’a verdi. Yılmaz da 11 gün içinde Bülent Ecevit ve Hüsamettin Cindoruk’la ANASOL-D Hükümeti’ni kurdu. 28 Åžubat MGK kararları hızla iÅŸleme konuldu. Ä°smail Hakkı Karadayı’dan görevi devralan Genelkurmay BaÅŸkanı Org. Hüseyin KıvrıkoÄŸlu’nun “Bin yıl sürecek” dediÄŸi 28 Åžubat, 3 Kasım 2002’de AK Parti’nin iktidara gelmesiyle son buldu. BaÅŸörtüsü yasağı, hukuksuz katsayı uygulaması gibi antidemokratik uygulamalar tek tek ortadan kaldırıldı.
Gülen, hükümeti istifaya çağırdı
28 Åžubat süreci uygulamaları FETÖ’nün deÄŸirmenine su taşıdı. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen sürece destek verdi. 28 Åžubat’ta demokrasiye müdahaleyi haklı gösterip seçilmiÅŸ hükümeti istifaya çağıran Gülen, 16 Nisan 1997’de ulusal bir kanala verdiÄŸi röportajda, “Askerlerimiz bir yönüyle yaptıkları bazı ÅŸeylerden ötürü bazı çevrelerce, belki antidemokratik davranıyor sayılabilirler. Ama onlar, konumlarının gereÄŸini, Anayasa’nın kendilerine verdiÄŸi ÅŸeyleri yerine getiriyorlar. Hatta dahası, ben zannediyorum, onlar, bazı sivil kesimlerden daha demokrat” demiÅŸti.
RP’ye kilit
Dönemin Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcısı Vural SavaÅŸ, 21 Mayıs 1997’de “laikliÄŸi aykırı eylemlerin odağı haline geldiÄŸi” gerekçesiyle Refah Partisi’nin (RP) sürekli kapatılması istemiyle dava açtı. Anayasa Mahkemesi, RP’yi 16 Ocak 1998’de “demokratik ve laik Cumhuriyet ilkelerine aykırı davranarak, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüÄŸü ve millet egemenliÄŸi ilkelerini çiÄŸnediÄŸi ve irticai faaliyetlerin odağı olduÄŸu” gerekçesiyle kapattı. Necmettin Erbakan, Åževket Kazan, Ahmet Tekdal, Åževki Yılmaz, Hasan Hüseyin Ceylan, Ä°brahim Halil Çelik’in milletvekillikleri düÅŸürüldü ve 5 yıl siyaset yasağı getirildi.
Henüz yorum yapılmamış.