Kürsü
Günümüzde kültürel kuşatma ve Müslümanlık
Follow @dusuncemektebi2
Müslümanlarda ciddî bir çözülme var. Geçmiş zamanlarda bir direniş gösteren ve var olmaya çalışan kesimin artık böyle bir iddiası yok. İdeal, yani ülkü olmayınca sıradan bir yaşama biçiminin ve sıradan tercihlerin kabullenişi ağırlık kazanıyor.
BatılılaÅŸma sürecinden beri bitip tükenmeyen bir kuÅŸatmanın etkisinin iyice kökleÅŸtiÄŸi gerçeÄŸi. Bu, günümüzde daha derinden etkilidir. KuÅŸatmanın asıl etkisi kültür ve düÅŸüncede. Ä°nsanların düÅŸünüÅŸleri ve yaÅŸama alışkanlıkları bu etkinin altında oluÅŸmakta.
Günümüzün en etkili alanı medya. Medyayı bir bütün olarak görmeliyiz. Yazınsal ve görsel her tülü materyali içermekte. Duvarlardaki reklâmlar, yazılar, sinema, animasyonda dayalı yapımlar, basılı medya, gazete, dergi, broÅŸür, sinema; bunların tamamı medyayı oluÅŸturuyor.
Günümüz gençliÄŸinin oluÅŸumu bu atmosferde oluÅŸuyor. Çocuk gözlerini açar açmaz TV dizilerindeki animasyon çizgili oyunlarla yüzleÅŸiyor, telefon ve diÄŸer araçlarla besleniyor.
En etkili olan oryantalist ruhlu eserler. Bunlar yerli ya da yabancı fark etmiyor. Batıcı aydınlar da artık birer oryantalist konumunda. Ä°slâm medeniyet düÅŸüncesine, insanına ve kültürüne yabancı. Artık bir özen de yok. Muhafazakârların bile çevirilerinde, yapımlarında bu açıkça görülebiliyor.
Ä°slâm medeniyeti ve düÅŸüncesi öze baÄŸlı kalınarak, günümüz diliyle, günümüz insanına hitap edecek bir dil ve üslupla ortaya konulmadıkça sorunun üstesinden gelinemez. Bir süredir tartışılan nihilizm, inançsızlık, umursamazlık ve yabancılığın kabulleniÅŸi genel bir durumu gösteriyor.
Müslümanlarda ciddî bir çözülme var. GeçmiÅŸ zamanlarda bir direniÅŸ gösteren ve var olmaya çalışan kesimin artık böyle bir iddiası yok. Ä°deal, yani ülkü olmayınca sıradan bir yaÅŸama biçiminin ve sıradan tercihlerin kabulleniÅŸi ağırlık kazanıyor.
Kimi ÅŸeyler tam anlamıyla ölçü olmasa da kimi göstergeler durumun hangi boyutta olduÄŸunu gösteriyor. GevÅŸeme gibi görünenlerin aslında bir çözülme olduÄŸu gerçeÄŸini yansıtıyor. Seküler anlayışın ağırlık kazanması da bundan. DeÄŸerlerden vazgeçiÅŸ azar azar gibi olsa da zaman içinde hız kazanıyor.
Müslümanların ideallerine, inançlarına sımsıkı sarılmaları ve yaÅŸamaları bir ilke. Bunu yapacak ve öncü olacak olanlar ideal sahibi kimselerdir. Onların çabaları örnek olmayı saÄŸlar.
Ne yazık ki kültürel kuÅŸatmanın ağırlığı altında alan bulmayan, sesini duyuramayan, söz sahibi olma özelliÄŸini yansıtamayanların olduÄŸu bir gerçek. Belki de hayatın zorlukları burada. Ancak önemli düÅŸünürler ve siyasa insanları bu zor zamanlarda çıkış yaparlar. Onlara eÅŸlik edecek olan kitleler de bu hareketleri hızlandırırlar.
Jakoben bir anlayışın baskısı altında çıkış yolu arayan aydınların direniÅŸi önem kazanıyor. Onlar buna öncülük etmeseler herhangi bir hareketin oluÅŸması ve doÄŸması beklenemez. DireniÅŸ ve eser ortaya konulmadan, eylemde bulunulmadan bir baÅŸarıya ulaÅŸması beklenemez. Var olma bilinci ve direniÅŸi ÅŸu zamanda çok daha önem kazanıyor. Bu da ancak eser ve eylemle olabilir. Günümüz karmaÅŸasında sahih bakış ve düÅŸünüÅŸlere gereksinim var. Daha çok çalışmak, daha çok eser üretmek. Kalıcı olanları oluÅŸturmak.
Müslümanların hayatında sadaka-i cariye diye bir olgu var. Bu hayatın hemen bütününü içerir. Yapılacak her eylem insanın sadece kendisi için deÄŸil, insanlığa ve hayvanlara yararlı olabilecek olan bir ortam oluÅŸturmak. Farz-ı kifaye kabilinden de bir bakış var. Olması gerekenlerin mutlaka birileri tarafından hayata geçirmesi anlamında.
Kültürel ve düÅŸünsel kuÅŸatamaya karşı ancak kültür ve düÅŸünce, sanat ve edebiyat ile var olunabilir. Kalıcı eser üreterek olabilir.
Her Müslüman insanın konumu ve koÅŸullarına göre sorumlulukları var. Özellikle aydınların ve o yol üzerinde olanların. Bu anlayış bir aÅŸka dönüÅŸmedikçe baÅŸarı elde edilemez. Ä°nsanın bir tutkuyla kendini adaması. Birçok ÅŸeyden de vazgeçmesi ya da bir önceliÄŸe dönüÅŸtürmemesiyle olabilir. Bu zor bir durum ama bundan baÅŸka bir seçenek de bulunmuyor. Kimi insanların kendilerine âdeta feda ediÅŸleri anlamına geliyor. Müslüman olma bilinç ve sorumluluÄŸuyla. Bunu kim yapacak, asıl sorun da bu. SorumluluÄŸunu bilen her Müslüman.
Ali Haydar Haksal / Milli Gazete
Henüz yorum yapılmamış.