Sosyal Medya

Güncel

Bakan Koca açıkladı: 33 ilde mutasyonlu virüse rastlandı

33 ilde mutasyonlu virüs görüldüğünü söyleyen Bakan Koca, 7 günlük vaka sayılarının ortalamasının canlı olarak yayınlanacağını belirtti.



SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
 
SaÄŸlık Bakanı Koca, "Pazartesi gününden itibaren il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalaması canlı olarak yayınlanacak" dedi.
 
Fahrettin Koca'nın açıklamalarının tamamı ÅŸu ÅŸekilde:
 
Aşılanmada tüm hassasiyetimizi ortaya koyduk. Pazartesi gününden itibaren il bazında 7 günlük vaka sayısını açıklayacağız. Bölgesel çalışmaları artık ön plana koyuyoruz. Esnafımızın, saÄŸlık çalışanımızın öngöreceÄŸi bir döneme adım adım ileriyoruz. Tedbirlere birlikte uymamız gerekiyor.
 
İkinci doz aşılama yarın başlıyor
 
Ülkemizin salgın yönetimindeki en büyük gücü vatandaÅŸlarımız olacak. Hep birlikte mücadeleye devam edeceÄŸiz. Aydınlık geleceÄŸe en kısa sürede ulaÅŸacağız.
 
Aşı programımızda 2 milyon 800 bin vatandaşımız aşı oldu. Yarından itibaren ikinci doz aşılamaya geçiyoruz. Ä°lk hedefimiz toplumun yüzde 60'ını aşılamak olacak. Aşı konusunda ülkemiz baÅŸarılı ilerliyor.
 
Aşı tedarikinde tüm ülkeler zorluk yaÅŸamaktadır.
 
"Ä°naktif aşı tercihimiz haklı olduÄŸumuzu gösterdi"
 
Yarından itibaren 70 yaÅŸ üzeri, cuma gününden itibaren 65 yaÅŸ üzeri vatandaÅŸlar sisteme tanımlanacak. Kritik kamu hizmetinin saÄŸlanması amacıyla hafta sonundan itibaren baÅŸta kabine üyeleri olmak üzere devlet üst yöneticilerini aşılanmaya davet ediyorum. Vali, kaymakam ve belediye vatandaÅŸlarımızı aşılamaya davet ediyorum.
 
Ä°naktif aşı tercihimiz haklı olduÄŸumuzu gösterdi. BaÅŸta AB olmak üzere birçok ülke buna yöneldi. Elimizdeki aşı virüsle mücadelede en etkili çıkış yolu olarak görünüyor.
 
Yerli aşıda Faz-2'ye geçildi
 
DSÖ 130 ülkenin aşı temin edemediÄŸini söyledi. Ülkemiz yaklaşık 15 milyon doz aşıyı temin etti ve toplamda 100 milyon dozdan fazla aşı için anlaÅŸmalarını tamamladı. 17 yerli aşı adayımız var. Bugün en önde giden aşı adayımız için Faz 2 insan deneylerinin gönüllüleri aşılanmaya baÅŸlandı.
 
Faz-2 çalışması bugün yerli aşıda baÅŸlandı. Bir hafta veya 10 gün içinde en az 3 aşının Faz-1 çalışmasına izin verilecek, baÅŸlayacak. Bu dönemde erken olarak yerli aşıyı geliÅŸtirmemiz önemli. Faz-3 çalışmasına Nisan ayı ve sonrası dönemde baÅŸlamış olacağız.
 
"Dün ve bugün Türkiye'ye yeni aşılar geldi"
 
50+50 milyon talebimiz, 100 milyon doz aşı sözleÅŸmesi imzalandı.
 
DiÄŸer aşılarla ilgili ilk günden itibaren Sputnik V, Pfizer-BioNTech ve AstraZeneca alabilme potansiyelini düÅŸündük. Sputnik V'nin Türkiye'de üretilmesi görüÅŸünü sunduk. UÄŸur hocayla da aşı konusunu görüÅŸtük. Nisan ayına kadar verebileceÄŸi aşının olmadığını biliyoruz. Nisan ayına kadar kim bize aşı verecekte o firmalarla temasta bulunduk. Bu ay BioNTech alısı 500 ila 800 bin arası gelmiÅŸ olacak. Mart sonuna kadar 4,5 milyon doz Alman aşısı Türkiye'ye gelecek
 
Mart veya Nisan ayına kadar bize aşıyı verecek her firmayla görüÅŸüyoruz. Biz vatandaşımızın en az etkilenmesi çabasındayız.
 
Dün ve bu sabah koronavirüs aşısı Türkiye'ye geldi Ä°lk kez bunu ÅŸimdi söylüyorum.
 
"Mutasyonları takip ediyoruz"
 
Tüm dünyada aşı çalışmaları umut kapısını araladı. Mutasyon haberleri yeri sorunlar beraberinde doÄŸurdu. Bunları yakından takip ediyoruz. Kaynağı belli olmayan çok sayıda mutasyon ülkemizde görülmektedir.
 
3758 örnekten 416'sının tüm genom sekansı incelendi. 263 Ä°ngiltere, 23 Güney Afrika varyantı, 106 kökeni belli olmayan varyant tespit edildi. Mutasyon sayıları giderek artmaya devam ediyor. Vaka sayılarına önemli oranda bir etkisi yok.
 
Mutasyonlarla birlikte daha kısa sürede bulaÅŸtırıcılık olduÄŸunu görüyoruz. Bizim bu mutasyonların görüldüÄŸü ÅŸu dönemde tedbirler noktasında daha hassas davranmamız gerekiyor.
 
"Yeni tedbir düÅŸünülmüyor"
 
Kısıtlamaların vaka sayısına göre takip edilmesi yönünde görüÅŸümüz var. Aynı tedbirlere daha dikkatli bir ÅŸekilde uymalıyız. Kurallara uyarsak kısıtlamaları da aynı oranda azaltabileceÄŸimiz en önemli gündemimiz. Maske, mesafe ve temizliÄŸin yanı sıra kısıtlamalara sıkı sıkı riayet etmeliyiz. Bu mücadelede birlikte davranmak zorundayız. Yeni tedbirlerin devamından yana Bilim Kurulu öneride bulundu. Yeni bir tedbir öneri olarak düÅŸünülmüyor.
 
Mutasyolu il sayısı 33'e ulaÅŸtı. Bazı illerimizde vaka sayılarının az olduÄŸunu bazılarında fazla olduÄŸunu görüyoruz. Ä°l veya ilçelerde birtakım kararlar almak mümkün olacak.
 
Mart ayından itibaren iller bazında vaka sayısına göre birtakım kısıtlamaları artırmak, gevÅŸetmek olabilir. Bölgesel bazda kısıtlamaları gevÅŸetmek mümkün olabilir.
 
Bugün ikinci doz aşılarımızı Bilim Kurulundaki arkadaÅŸlarımızla Åžehir Hastanesinde yaptırdık.
 
ÖÄŸretmenlerin aşılaması baÅŸlıyor
 
Son 2 haftada vakalarda bir artış oldu. Yüz yüze eÄŸitimin bu dönemde baÅŸlatılmasının risk teÅŸkil ettiÄŸini söyleyebilirim.
 
Ä°lköÄŸretim okulları için MEB'den listeleri aldık. Ay sonuna doÄŸru öÄŸretmenlerimizin de aşılama takvimi baÅŸlayacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.