Güncel
Libya'nın yeni Başbakanı Dibeybe: Türkiye ile dayanışmamız sürecek
Follow @dusuncemektebi2
BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu kapsamında 5 Şubat'ta Libya’nın geçici başbakanı olarak seçilen Abdülhamid Dibeybe, "Türkiye ile dayanışmayı geliştirmeyi ve ticaret hacmini arttırarak en yüksek seviyelere çıkarmayı umuyorum." dedi.
Libya'nın 5 Åžubat'ta seçilerek göreve gelen geçici Ulusal Birlik Hükümeti'nin BaÅŸbakanı Abdülhamid Dibeybe, "dost ve müttefik" Türkiye ile dayanışma içinde olacaklarını, ülke içindeki taraflar arasında barışın tesisi ve karşılaşılan belli baÅŸlı sorunların çözümü için çalışacaklarını belirtti.
Göreve baÅŸlamasının ertesi gününde ilk röportajını AA'ya veren Libya BaÅŸbakanı, yeni hükümetin öncelikleri, ülkede iç barışın tesisi, savaÅŸ suçlarının soruÅŸturulması ve yeni dönemde Türkiye-Libya iliÅŸkileri hakkında açıklamalarda bulundu.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) öncülüÄŸünde 1-5 Åžubat tarihlerinde Ä°sviçre'de toplanan Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun (LSDF) 74 üyesi tarafından yapılan oylama sonucunda BaÅŸbakan seçilen Dibeybe, forum kapsamında 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilen seçimlere kadar Libya'yı yönetecek.
Ä°sviçre'den dün dönen LSDF üyelerini baÅŸkent Trablus'un Mitiga Havaalanında karşılayan Dibeybe, BM öncülüÄŸündeki forumun seyrine iliÅŸkin yaptığı deÄŸerlendirmede ÅŸunları söyledi:
"Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun üyeleri, Libya'nın her yerinden katılımla oluÅŸturuldu. Bu yüzden Libya'nın tüm coÄŸrafyası, kabileleri ve kesimlerinin temsilcisidir. Libya'nın ve Libya halkının yararına olacak ÅŸekilde, barışçıl, demokratik ve özgür bir deÄŸiÅŸiklik için önemli bir karar aldılar. Tüm dünya da bu karara görsel ve iÅŸitsel kanallarla tanıklık etti. Biz de onları onurlandırmak amacıyla karşıladık."
Forum üyelerini havaalanında sıcak ÅŸekilde karşılayan Dibeybe, "(LSDF'de) Aldıkları sonuç nedeniyle sevinçlilerdi. Ben aslında aralarından sadece çok az kiÅŸiyi tanıyorum." dedi.
Libya BaÅŸbakanı, Siyasi Diyalog Forumu'nda alınan kararların uygulanması kapsamında üç hafta sonra hükümeti kurmuÅŸ olacaklarını ve güvenoyu almak üzere Libya parlamentosuna sunulacaklarını belirtti.
Teknokrat hükümeti
Dibeybe, kabinesinde eski hükümetten isimlerin yer alıp almayacağına yönelik bir soruyu, ÅŸöyle yanıtladı:
"Olabilir. Biz liyakata dayalı, icraat gücüyle kendini ispatlayan bir teknokrat hükümeti olacağız ve buna uygun isimler hükümette yer alacak. Libya'nın tüm kesimleri adil bir ÅŸekilde temsil edilecek. Ancak yönetiminde teknokrasiye odaklanacağız."
Yeni hükümetin öncelikleri: aşı, elektrik kesintileri, yeni anayasa ve "barış komisyonları"
Yeni hükümetin önceliklerinin neler olacağını deÄŸerlendiren Dibeybe, ilk olarak Kovid-19 salgınına karşı aşı tedarikine önem vereceklerini vurguladı.
Öncelikleri arasına, Libya genelinde günlük 5 saati bulan ve Libyalıların yaÅŸamını zorlaÅŸtıran en büyük sorunların başında gelen elektrik kesintilerini de ekleyen Libya BaÅŸbakanı, ÅŸunları kaydetti:
"Hükümetimizin öncelikleri arasında ilk olarak Kovid-19'a eÄŸilmek olacak. Bu tüm dünya halkları için olduÄŸu gibi Libya halkı için de önemli bir konu. Libyalıların yararlanması için aşıya ulaÅŸmada yapabileceÄŸimizin en fazlasını yapacağız. Ardından elektrik ve saÄŸlık gibi konularda yaÅŸanan yaÅŸamsal zorluklar ve günlük sıkıntılarla ilgileneceÄŸiz. Sonrasında barış komisyonları oluÅŸturma ve de BaÅŸkanlık Konseyi ile anayasa hazırlama konularını düÅŸüneceÄŸiz."
"Barış komisyonları" oluÅŸturma planının içeriÄŸi hakkındaki soruya yanıt olarak Dibeybe, Libya krizinin çözümü için toplumsal barışın saÄŸlanmasının önemine dikkati çekti.
Dibeybe, bu komisyonları "Libyalılar arasında, ülke içinde barışın tesisi için" kuracaklarını belirterek, ÅŸöyle devam etti:
"Halk, kabileler ve aralarında husumet ve düÅŸmanlık bulunan kesimler bir araya gelecek. Zararların tazmini için bütçe oluÅŸturacağız. Bu yıl, (24 Aralık seçimlerine kadar) bu kısa zamanda, Libya'da yakınlaÅŸmayı göreceÄŸiz inÅŸallah. Libyalıların bakış açılarını en ileri seviyede birbirine yakınlaÅŸtıracağız. Sadece bu sayede ÅŸiddet, savaÅŸ ve ÅŸehirler arasında ayrım olmadan birlik halinde seçimlere gidebiliriz. Mümkün olduÄŸunca Libya'nın tüm ÅŸehirlerini ziyaret edeceÄŸiz. Libya'nın tüm ÅŸehirlerinde çalışacağız. Ulusal Birlik Hükümeti, gerçek anlamda Libya'nın ulusal birliÄŸinin hükümeti olacak."
DoÄŸu bölgesiyle iliÅŸkiler
Dibeybe, Libya'daki gayrimeÅŸru güçlerin lideri Halife Hafter'in kontrol ettiÄŸi doÄŸu bölgesinde kurulan, Abdullah es-Seniy'nin liderliÄŸini yaptığı sözde hükümetin yeni yönetime yönelik tavrını da deÄŸerlendirdi.
Uluslararası tanınırlığı bulunmayan Seniy yönetiminin, "Göreve devam edeceÄŸine ve son sözün Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'ne ait olduÄŸuna" iliÅŸkin dün yaptığı açıklamasını da deÄŸerlendiren Dibeybe, ÅŸunları söyledi:
"Hükümetimizin, (Tobruk'taki) Temsilciler Meclisinden onay alması gerekecek. Bu açıdan (Seniy) hükümetinin bekleyeceÄŸini söylemesi mantıklı bir ifade. Zaten görünüÅŸe göre Temsilciler Meclisi, (LSDF'ndan) çıkan sonuçları memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Karar Libyalıların kararıdır. Libya halkı bu hükümetin seçilmesini sevinç ve mutlulukla karşıladı. Onlar da (Temsilciler Meclisi), Libya halkının bir parçası. Halkın seçiminin belirlediÄŸi çizgi dışında bir çizgiye gireceklerinin mümkün olduÄŸunu düÅŸünmüyorum."
Türkiye ile iliÅŸkiler
Öte yandan, yeni dönemde Libya-Türkiye iliÅŸkilerini de deÄŸerlendiren Dibeybe, iki ülke arasında "dayanışma" olacağı vurgusu yaptı.
Dibeybe, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Türk halkı ve devletiyle çok büyük dayanışmamız olacak. Türkiye, müttefik, dost ve kardeÅŸimizdir. Ayrıca Libyalıların gerçek hedeflerine ulaÅŸmasında onlara destek olmak için büyük imkanlara sahip. Türkiye bizim için gerçek ortağımızdır."
Bir iÅŸ insanı olarak, Türkiye ve Libya arasındaki ticari iliÅŸkileri nasıl deÄŸerlendirdiÄŸine yönelik bir soruya Dibeybe, ÅŸu yanıtı verdi:
"Türkiye, sadece Libya'da deÄŸil dünyada kendini göstermiÅŸ bir ülke. (SavaÅŸ döneminde) Libyalıların serbestçe gidebildiÄŸi, havaalanını açan, Trablus'taki BüyükelçiliÄŸini açık tutan tek ülke Türkiye'ydi. Türkiye ve Libya halkı arasında ekonomik alanda büyük bir dayanışma olacağına inanıyorum. Bu dayanışmayı geliÅŸtirmeyi ve ticaret hacmini arttırarak en yüksek seviyelere çıkarmayı umuyorum."
SavaÅŸ suçlarının soruÅŸturulması
Libya'da Halife Hafter milisleri, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından da bazıları gündeme getirilen, Terhune kentinde bulunan toplu mezarlar, yargısız infazlar, yüzbinlerce Libyalının ülke içinde yerinden edilmesi, sivil yerleÅŸimlere mayınlar tuzaklanması gibi savaÅŸ suçları sorumlu tutuluyor.
Libya kamuoyunun da siyasi diyalog sürecinde en fazla üzerinde durduÄŸu konulardan biri olan savaÅŸ suçları sorumlularının hesap vermesi konusunda nasıl adım atacakları sorusuna cevaben Dibeybe, ÅŸunları söyledi:
"SavaÅŸ suçları ile kanun otoritesi ve iÅŸleyiÅŸi ilgilenecek. Ancak Libya barışının tesisi için zorlu bir aÅŸamadayız. Her iki tarafın da tavizler vermesi gerekiyor. Suçları sabit görülenler ise yargı ve adaletle karşılaÅŸacaktır. Onlar kendi duruÅŸunda biz de kendi duruÅŸumuzda aşırıcı olamayız. Biz tüm Libyalı taraflar arasında gerçek bir barış istiyoruz."
Libya BaÅŸbakanı Abdülhamid Dibeybe kimdir?
Libya'da devrimin kalesi olarak kabul edilen Misrata kentinde 1958'de dünyaya gelen Dibeybe'nin ülkenin batısındaki aÅŸiretlerin desteÄŸine sahip olduÄŸu belirtiliyor.
Yıllardır süren savaÅŸ ve siyasi krizlerin gündemi iÅŸgal ettiÄŸi Libya'da, BaÅŸbakan seçildiÄŸi sürece kadar kamuoyu tarafından tanınmayan Dibeybe, daha çok nüfuzlu bir iÅŸ insanı olarak biliniyordu.
Libya'nın en büyük inÅŸaat firmalarından biri sayılan Libya Yatırım ve Kalkınma Åžirketi'ne (LIDCO) 2006'dan bugüne liderlik eden Dibeybe, ülkenin önde gelen futbol kulübü Etihad'ın da baÅŸkanlığını yapıyor.
Lisans ve yüksek lisans eÄŸitimini Kanada'da mühendislik alanında tamamlayan Dibeybe için, yakınları "Mühendis" lakabını da kullanıyor. Libya BaÅŸbakanının çocuklarının Kanada vatandaÅŸlığının bulunduÄŸu ifade ediliyor.
Libya'nın Yeni Geçici Yönetimi seçildi
BM öncülüÄŸündeki LSDF üyelerinin oylaması sonucunda, 24 Aralık 2021'de yapılması planlanan seçimlere kadar BaÅŸkanlık Konseyi BaÅŸkanlığına Muhammed el-Menfi, BaÅŸbakanlığa da Abdulhamid Dibeybe seçilmiÅŸti.
Liste yöntemine göre yapılan oylamada, Menfi ve Dibeybe'nin yanı sıra BaÅŸkanlık Konseyi Üyesi adayları olarak Musa el-Koni ve Abdullah el-Lafi'nin bulunduÄŸu liste, 74 üyeden 39'unun oyunu almıştı.
Akile Salih, Fethi Başağa, Usame Cuveyli ile Abdulmecid Seyfunnasr'dan oluşan ve ikinci tura kalan diğer liste ise 34 oyda kalmıştı.
Henüz yorum yapılmamış.