Güncel
Filistin gündemi seçime odaklandı
Follow @dusuncemektebi2
Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın milletvekilliği ve devlet başkanlığı seçimi yapma kararı alması halkı ikiye böldü.
Ä°srail iÅŸgali ve ablukası altındaki Filistin'de 2006'dan bu yana devam eden parçalanmışlık nedeniyle seçime gidilememiÅŸti. Devlet BaÅŸkanı Mahmut Abbas, 15 yıl aradan sonra 22 Mayıs'ta milletvekilliÄŸi, 31 Temmuz'da da devlet baÅŸkanlığı seçimi için sandık başına gitmeyi öngören kararnameyi imzaladı.
Ancak bu karar Filistin halkı nezdinde farklı yansımalara yol açtı. Gazze ve Batı Åžeria'da yaÅŸayanların bazıları seçimleri boykot edeceÄŸini belirtirken, bazıları ise HAMAS ve Fetih'in dışından bağımsız adaylara oy vereceÄŸini söyledi.
Gazze halkı farklı kutuplara bölünmüÅŸ durumda
Gazzeli taksi ÅŸoförü Halid DebabiÅŸ (60) yaptığı açıklamada, halk ile Filistinli gruplar arasındaki güvensizliÄŸin, seçimlerin yapılması olasılığı konusunda ÅŸüphelere neden olduÄŸunu söyledi.
DebabiÅŸ, "HAMAS ve Fetih ile halk arasında ve HAMAS ile Fetih'in kendi aralarında geçen 15 yılda oluÅŸan büyük güvensizlik krizi var. Bu nedenle seçimlerin yapılacağı konusunda büyük ÅŸüpheler var." dedi.
Mevcut partilerin meÅŸruiyetini yenilemeye dayalı seçimler istemediklerini ifade eden DebabiÅŸ, bağımsız isimler içermemesi halinde seçimleri boykot etmek istediÄŸini kaydetti.
HAMAS ve Fetih'ten yorulduklarını ve Filistin'e somut deÄŸiÅŸiklikler sunabilecek bağımsız ÅŸahsiyetler istediklerini aktaran DebabiÅŸ, Filistinli grupların gelecek ay Kahire'de yapacağı toplantının seçimlerin yapılması konusunda ne kadar iyi niyetli olduklarını ortaya koyacağına dikkati çekti.
Gazze'de lokantada çalışan Arafat el-Cucu (31) da seçimlerin yapılacağına iliÅŸkin ÅŸüphelerini dile getirdi.
Filistinli grupların daha önce uzlaÅŸmayı ve seçimleri yapmayı kabul ettiklerini, ancak zorluklarla ve içinden çıkılması zor büyük dosyalarla karşılaÅŸtıkları için son anlarda baÅŸarısız olduklarını belirten Cucu, insanların, çok umutlandıkları için uzlaÅŸmanın her baÅŸarısız olduÄŸunda hayal kırıklığına uÄŸradıklarını söyledi.
Cucu, halkın ekonomik ve sosyal açıdan tam bir çöküÅŸ yaÅŸadığını, resmi kurumlarda yolsuzlukların olduÄŸunu ve tüm bu sorunların çözülmesini istediklerini kaydetti.
Üniversite mezunu Semer el-Buri (22) ise Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas'ın seçim kararından memnuniyet duyduÄŸunu belirtti.
Seçim kararının iyi bir adım olduÄŸunu ve Filistin'e olumlu yansımalarının olmasını umduÄŸunu kaydeden Buri, "Ben seçimlerin yapılmasından ve hükümetin yenilenmesinden yanayım. Büyük iÅŸsizler ordusuna iÅŸ bulabilecek ve her düzeyde mevcut duruma yönelik reformları gerçekleÅŸtirecek resmi ÅŸahsiyetlerin gelmesini umuyoruz." diye konuÅŸtu,
Buri, Filistinli grupların bölünmeyi sona erdirme yolunda bir fikir birliÄŸine varmaları umudunu dile getirdi.
Filistinli Ali el-Cerbe (23) de seçimlerin, iÅŸsiz gençlere iyi bir yaÅŸam saÄŸlama fırsatları sunacak bir kapı olmasını umduÄŸunu söyledi.
Ancak HAMAS ve Fetih'in kendi aralarındaki anlaÅŸmazlığı sonlandıracak bir anlaÅŸmaya varmaları konusunda pek iyimser olmadığını ifade eden Cerbe, "Deneyimler bize, Fetih ve HAMAS'ın, seçimlere katılmış olsalar bile, özellikle de her birinin kendisinin bulunduÄŸu bölgede büyük etkisi ve kontrolü olduÄŸu için hükümeti, seçimi kazanan partiye devretmesinin zor olduÄŸunu öÄŸretti." dedi.
Üniversite öÄŸrencisi Muhammed Kudame (21) ise kendisinin seçimlerle ilgili atılan adım konusunda en az iyimserler arasında olduÄŸunu söyledi.
Yine de bu adımın gerçek ve insanları 15 yıllık bölünme, kuÅŸatma ve Gazze'de yaÅŸanan üç savaşın endiÅŸelerinden ve etkilerinden kurtarmasını umduÄŸunu aktaran Kudame, seçimlerin Filistin halkının içinde yaÅŸadığı karanlık tünelden çıkması için kalan tek umut olduÄŸuna dikkati çekti.
Batı Åžeria'da yaÅŸayanlar seçime umutla bakıyor
Batı Åžeria'da ikamet eden Ammar Cubran (59), herkesin seçimlerin yapılmasından yana olduÄŸunu ancak mevcut yönetimin aynısının tekrar göreve gelmesinden endiÅŸelenildiÄŸini belirtti.
Cubran, "Seçimlerin, bölünmenin sonunun baÅŸlangıcı olmasını ve yakında Kahire'de yapılacak diyalog toplantılarının baÅŸarısızlıkla sonuçlanmamasını umuyoruz." dedi.
Seçimlerden sonra durumun pek deÄŸiÅŸmeyeceÄŸini ve Fetih'in Batı Åžeria'da, HAMAS'ın da Gazze'de hakimiyetini sürdüreceÄŸini ifade eden Cubran, seçimlerin Kudüs'te yapılması gerektiÄŸine iÅŸaret etti.
Fehim eÅŸ-Åžami de kimsenin seçimlere karşı çıkmadığını belirterek, "Siyasi bölünmüÅŸlükten bıktık. El birliÄŸi yaparak Batı Åžeria'da ve Gazze'de yaÅŸam koÅŸullarının iyileÅŸmesini umuyoruz. Birlik olmadan kurtuluÅŸa ulaÅŸamayız." diye konuÅŸtu.
Ala er-Rimavi (47) ise Filistinlilerin seçimlerin yapılma olasılığı konusuna ÅŸüpheli yaklaşım sergilediÄŸini dile getirdi.
Rimavi, "Seçimler, siyasi durumu deÄŸiÅŸtirmek ve yönetimi yenilemek için gerekli bir adımdır." dedi.
Filistin 15 yıl aradan sonra seçimlere gidiyor
Filistin KurtuluÅŸ Örgütü (FKÖ) ile Ä°srail arasında yapılan Oslo AnlaÅŸması uyarınca Filistin yönetiminin egemenlik sahası sayılan iÅŸgal altındaki Batı Åžeria ile Gazze Åžeridi’nde milletvekili ve baÅŸkanlık seçimleri ilk defa 1996’da yapıldı. Filistinliler daha sonra baÅŸkanlık seçimleri için Ocak 2005’te sandık başına gitti.
HAMAS ve Ä°slam Cihad hareketlerinin boykot ettiÄŸi 2005’teki baÅŸkanlık seçimlerini yüzde 62,52 oyla Filistin lideri Yasir Arafat’ın kurduÄŸu Fetih Hareketi’nin tek adayı Mahmud Abbas kazandı.
Filistin genelinde 10 yıl aradan sonra 25 Ocak 2006'da yapılan milletvekili seçimlerini ise HAMAS kazandı. HAMAS, 132 sandalyeli Meclis'e 74 milletvekili göndermeye hak kazanırken, Filistin yönetimini elinde bulunduran Fetih Hareketi 45 sandalyede kaldı.
Fetih Hareketi’nin o dönem önde gelen isimlerinden Muhammed Dahlan, HAMAS’ın yönettiÄŸi bir hükümete katılmaya karşı çıkarken, Devlet BaÅŸkanı Abbas, HAMAS’tan Ä°smail Heniyye’ye hükümeti kurma görevini verdi.
Heniyye’nin 19 Mart 2006’da sunduÄŸu Bakan Kurulu listesi, Ä°srail baÅŸta olmak üzere ABD ve Avrupa BirliÄŸi dahil uluslararası taraflarca reddedildi.
HAMAS hükümetinin hem iç hem dış konularda çalışmasının engellendiÄŸi bir süreçte Fetih Hareketi dahil Filistinli gruplar, yeni hükümetin üst düzey isimlerine karşı karalama kampanyası baÅŸlattı ve bu durum Batı Åžeria ve Gazze Åžeridi’nde ÅŸiddet olaylarına yol açtı.
HAMAS ile Fetih arasında yaÅŸanan ÅŸiddet olaylarında onlarca Filistinli hayatını kaybetti. YaÅŸananlar, HAMAS hükümetinin tamamen atıl duruma düÅŸmesine ve Filistin sokağında tam bir parçalanmışlığa neden oldu.
Bu süreçte HAMAS, Ä°srail ablukası altındaki Gazze Åžeridi’nde tam egemenlik saÄŸlamayı baÅŸarırken, Batı Åžeria’da yönetim bir kez daha Fetih'e geçmiÅŸ oldu.
Filistin Anayasası, her 4 yılda bir genel seçimlerin yapılmasını öngörürken Ä°srail iÅŸgali ve ablukası altındaki ülkede 2006'dan bu yana devam eden parçalanmışlık nedeniyle yıllardır genel seçime gidilemedi.
Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas, geçtiÄŸimiz günlerde 22 Mayıs 2021'de milletvekili ve 31 Temmuz 2021'de devlet baÅŸkanlığı seçimlerinin yapılmasını öngören kararnameyi imzaladı.
Henüz yorum yapılmamış.