Sosyal Medya

Güncel

Yunanistan İyon Denizi’nde kara sularını 12 mile çıkardı

Yunanistan, Ege Denizi’nde kara sularını 12 mile çıkarmanın ön hazırlığı anlamına gelen bir kararla, İyon Denizi'nde kara sularını 6 milden 12 mile çıkardığını duyurdu.



Yunanistan DışiÅŸleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ülkenin batısında yer alan Ä°yon Denizi'nde, Arnavutluk yakınlarındaki Ä°yon Adaları'ndan Mora Yarımadası'nın güney ucunda yer alan Tenaro Burnu'na kadar olan deniz bölgesinde, körfezlerin kapatılması ve düz ana hatların çizilmesiyle ilgili kararnamenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi ifade edildi.
 
Söz konusu kararnamenin, Uluslararası Deniz Hukuku SözleÅŸmesi'nin uygulanması kapsamında yayımlandığı vurgulanan açıklamada, "Yunanistan'ın bu hareketinin Ä°yon Denizi'nde kara sularını geniÅŸletmesi süreci için bir hak ve gerekli bir adım oluÅŸturduÄŸu" iddia edildi.
 
Milliyet'te yer alan habere göre Bakanlık açıklamasında, kararnamede Yunanistan'ın, benzer haklarını ülkenin diÄŸer bölgelerinde de uygulama hakkını mahfuz tuttuÄŸunun kaydedildiÄŸi belirtildi.
 
Yunanistan BaÅŸbakanı Kiryakos Miçotakis, bir süre önce Parlamentoda yaptığı konuÅŸmada, Deniz Hukuku SözleÅŸmesi'nin 3'üncü maddesince Ä°yon Denizi'nde "egemenlik hakları olduÄŸunu" savunarak, ülkesinin Ä°yon Denizi'nde kara sularını 6 deniz milinden 12 deniz miline çıkarmayı planladığını belirtmiÅŸti.
 
Yunanistan'ın, "kara sularını geniÅŸletme hakkını gelecekte diÄŸer deniz alanları için de kullanabileceÄŸini" savunan Miçotakis, Ä°talya ile Ä°yon Denizi, Mısır ile DoÄŸu Akdeniz için yapılan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaÅŸmalarını Yunanistan için "tarihsel ve siyasi öneme sahip" olarak nitelendirmiÅŸti.
 
Yunanistan’ın kışkırtıcı hareketleri sürüyor: Ä°skiros adasına SÄ°HA üssü
 
Türkiye ve Yunanistan arasında çeyrek asır sonra gerilim en yüksek noktaya çıktı, dünya DoÄŸu Akdeniz'deki kapışmayı soluÄŸunu tutarak takip etti. Türkiye'nin sismik araÅŸtırma gemisinin yanında bir donanma filosunu da DoÄŸu Akdeniz'e göndermesiyle, Yunanistan paniÄŸe kapıldı.
 
Yaz mevsimi boyunca tansiyon hiç düÅŸmedi, Atina yönetimi müttefikleri Fransa, Mısır, Güney Kıbrıs ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle tatbikat yaptı. ABD ise Girit Adası'ndaki Suda üssüne bir savaÅŸ gemisi gönderdi.
 
Fransa'dan Rafale jetleri almaya karar veren Yunanistan, ayrıca ABD'den F-35 istedi. Türkiye'nin özellikle Suriye, Libya ve DaÄŸlık KarabaÄŸ'daki savaÅŸların kaderini silahlı insansız hava araçlarıyla (SÄ°HA) deÄŸiÅŸtirmesi ise, Ege Denizi'nde bir ilkin yaÅŸanmasına yol açtı.
 
Drone üssü kuracaklar
 
Yunan medyası, Bayraktar TB2'lerin yeni bir çığır açması üzerine Atina yönetiminin Ä°srail'den SÄ°HA'lar satın alacağını ve Ege Denizi'nin ortasındaki Ä°skiri (Skiros) Adası'na drone üssü kurulacağını duyurdu.
 
Türkiye'ye karşı yığınak baÅŸladığını aktaran yerel medya, Ä°srail SÄ°HA'larıyla Ä°skiri'deki Tanagra hava üssünü canlandıracağını ve tüm Ege Denizi'ni güneyden kuzeye izleyeceÄŸini yazdı.
 
Ayrıca hava savunma sistemi Patriot'u da modernize etmeye hazırlanan Yunanistan, 2020 biterken Türkiye'ye yakın silahsızlandırılmış statüdeki adaları da kapsayan tatbikat alanları ilan etti.
 
Yunanistan'dan Türkiye'ye küstah yanıt
 
Yunanistan'ın yayınladığı NOTAM'la yeni yılın ilk günlerinden 26 Åžubat'a kadar Ege Denizi'ni boydan boya kapatması Ankara'nın sert tepkisini çekti, Türk DışiÅŸleri resmi açıklama yaptı.
 
Bunun üzerine Yunanistan DışiÅŸleri Bakanlığı Türkiye'ye karşılık verdi, tatbikatların yıllardır Ege ve DoÄŸu Akdeniz'de aynı bölgelerde icra edildiÄŸini savundu.
 
Söz konusu bölgelerin ayrı ayrı zamanlarda kapatılacağını aktaran Yunan DışiÅŸleri, silahsızlandırılmış adaların yalnızca Ankara'nın ileri sürdüÄŸü bir tez olduÄŸunu iddia etti.
 
"Daha fazla asker ve silah konuşlandıracağız"
 
Yunanistan Genelkurmay BaÅŸkanı Konstantinos Floros ise Türkiye'ye yakın adaları Noel öncesinde ziyarette etti, adalarda daha fazla asker ve silah konuÅŸlandırılacağını söyledi.
 
Yunanistan ayrıca, Türkiye liderliÄŸinde dünyada geliÅŸmekte olan SÄ°HA teknolojisinde silahların nasıl etkisizleÅŸtirileceÄŸi üstüne kara kara düÅŸünüyor. Yunan medyasında çıkan analizde, Türk SÄ°HA teknolojisine iliÅŸkin ÅŸu ifadeler yer aldı: "Türk insansız hava araçlarının kilit rol oynadığı bölgemizdeki son savaÅŸlar, haklı olarak dünyanın dört bir yanındaki askeri analistleri alarma geçirdi.
 
 
DaÄŸlık KarabaÄŸ savaşındaki tehdit birkaç yıldır var ve Ukrayna, Suriye, Yemen ve Libya'daki çatışmalarda bunu gördük. Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Ä°lam Aliyev bir Türk televizyonuna verdiÄŸi demeçte, 'Azerbaycan ordusuna ait geliÅŸmiÅŸ Türk insansız hava araçları sayesinde cephedeki kayıplarımız azaldı.Bu uçaklar Türkiye'nin gücünü gösteriyor ve bu da bizi güçlendiriyor' dedi.
 
Modern savaÅŸ uçakları kuÅŸkusuz çok pahalı ve bir kaza anında pilotlarının ölme veya yakalanma riski de bir o kadar endiÅŸe verici. Dronelar, özellikle DaÄŸlık KarabaÄŸ gibi küçük ölçekli savaÅŸ alanlarında çok daha maliyetsiz ve çok yönlü araçlar. Ä°nsansız hava araçlarına karşı füze savunma sistemlerinin düÅŸük verimliliÄŸi ve uçaksavar füzelerinin yüksek maliyeti, hem doÄŸal imhaları hem de bilgi, kontrol ve silahlanma sistemlerinin etkisiz hale getirilmesi için özel önlemlerin geliÅŸtirilmesini ve uygulanmasını gerektiriyor.
 
Türk SÄ°HA'larının durdurulması çok zor, bir an önce ÅŸu adımlar atılmalı: ÇeÅŸitli tipte kısa menzilli taşınabilir veya yerleÅŸik füze sistemleri ve uçaksavar silahları ile özel hava savunma birimlerinin oluÅŸturulması. Küçük hava hedeflerine karşı verimliliÄŸi artırmak için mevcut uçaksavar silahlarının yükseltilmesi (modernize edilmesi). Küçük hava hedeflerini tespit etmek ve vurmak amacıyla geliÅŸmiÅŸ uçaksavar silahlarının geliÅŸtirilmesi.
 
Geleneksel olmayan yöntemlere ve yeni doÄŸal ilkelere dayalı özel ekipman geliÅŸtirilmesi. DüÅŸman insansız hava araçlarının etkinliÄŸini azaltmak için bilgi ve kontrol sistemleriyle baÅŸa çıkmak için askeri önlemler alınması.
 
Fransa ile Rafale anlaşması bekleniyor
 
Türkiye korkusuyla silahlanma yarışına giren Yunanistan, Fransa'dan Rafale jetleri satın alıyor. Aralık ayı başındaki AB zirvesinden eli boÅŸ dönen Atina yönetimi, ekonomik darboÄŸaza raÄŸmen son 11 yılın en savunma bütçesini açıkladı. 2021 bütçesine göre, silahlanma payının beÅŸ kat arttığı görülüyor.
 
Yunanistan, gelecek yıl 5,49 milyar euroluk bir savunma bütçesi ayırdı. Bunun 2,5 milyar eurosu silahlanmaya harcanacak. Bu rakam, 11 yılın en yüksek düzeyi.Atina yönetimi, derin ekonomik kriz nedeniyle yıllar içinde savunma bütçesini düÅŸürmüÅŸ ve harcamalar 2017'de 3,163 milyar euroya kadar inmiÅŸti. Yunanistan'ın 2020'deki savunma bütçesi ise 3,39 milyar euroydu ve bu rakamın yalnızca 540 milyon eurosu silahlanmaya ayrılmıştı. Koronavirüs salgını nedeniyle Yunan ekonomisinde yüzde 10,5 küçülme beklenirken, DoÄŸu Akdeniz'deki gerginlik 2021 savunma bütçesinde rekor bir artışa neden oldu.
 
Paris yönetimi, Atina'ya altısı yeni 12'si kullanılmış 18 Rafale jeti satacak. Yunanistan BaÅŸbakanı Kiryakos Miçotakis, "18 adet Rafale savaÅŸ uçağının Fransa'dan satın alınması için anlaÅŸma burada, Atina'da imzalanacak" dedi. Uçakların 2021'de Yunanistan'a teslim edileceÄŸi bilgisini veren BaÅŸbakan Miçotakis, Türkiye ile anlaÅŸmazlıkların arttığı dönemde orduyu güçlendirmeyi ve savunma kapasitesini geliÅŸtirmeyi hedeflediÄŸini savundu.
 
Yunan medyası, 18 Rafale jetinin Atina'ya maliyetinin yaklaşık 2,5 milyar euroyu bulacağını yazıyor. BaÅŸbakan Miçotakis, ayrıca yeni fırkateynler, helikopterler, insansız hava araçları almak istediklerini söyledi. Yunanistan F-16 filosunu da önümüzdeki yıllarda güncellemeyi planlarken, ayrıca ordu bünyesine 15 bin ek asker katmaya hazırlanıyor.
 
DoÄŸu Akdeniz'de Türkiye karşıtı bir ittifak kuran Yunanistan, Fransa, Mısır, Güney Kıbrıs ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'yle bu yıl boyunca tatbikatlar düzenledi. Son olarak Mısır açıklarındaki tatbikatta bu yıl Fransa ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri de yer aldı. Yunan medyası, iki ülkenin kendi inisiyatifleriyle tatbikata katılma kararı aldığını yazdı.
 
ABD'den F-35 istediler
 
Ayrıca NATO üyesi ABD'de de Girit Adası'ndaki Suda üssüne bir savaÅŸ gemisi yerleÅŸtirdi, DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo Eylül ayında adayı ziyaret etti.Pompeo'nun Girit ziyaretinden günler sonra Atina yönetimi bir adım daha attı, DoÄŸu Akdeniz ve Ege'de Türkiye'nin önüne geçmek için ABD'den F-35 savaÅŸ uçağı istedi.
 
Yunanistan, ÅŸimdi de 24 adet F-35 savaÅŸ uçağı için ABD'ye baÅŸvurulduÄŸunu duyurdu.Devlet televizyonu ERT'nin Yunanistan Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde, F-35 uçaklarının satın alınması için ABD'ye resmi baÅŸvurunun yapıldığı bildirildi.
 
Yunanistan ve ABD'nin yaz mevsimindeki tatbikatını savaÅŸ uçağına binerek izleyen Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, F-35'lere iliÅŸkin ilk açıklamayı yapan isim oldu. Atina yönetimine desteÄŸini her fırsatta dile getiren Büyükelçi Pyatt, F-35'ler için gelen talepten büyük bir memnuyite duyduÄŸunu söyledi.
 
Atina Büyükelçisi Pyatt, "F-35'lerin satışında desteÄŸimizin sinyalini verdik" ifadesini kullandı, ABD ve Yunanistan'ın bölgesel istikrarı artıracak adım için birlikte çalıştığını dile getirdi.
 
Yunan medyası, Yunanistan'a ilk F-35'lerin 2021'de gönderileceÄŸini yazdı. Habere göre, ABD ilk etapta üç kullanılmış savaÅŸ uçağını Yunanistan'a verecek ve jetler 25 Mart'taki törenlerde uçacak.
 
F-35 savaÅŸ uçağı projesinin ortakları arasında bulunan Türkiye, S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle yaÅŸanan kriz üzerine ABD tarafından F-35 programından çıkarılmıştı. Eylül ayında bir açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye için üretilen sekiz F-35 savaÅŸ uçağını satın alacağını duyurmuÅŸtu.Yunan hükümeti silahlanma yarışının maliyetiyle ilgili rakam vermekten kaçınsa da, medya silah alımlarının tutarının 10 milyar doları bulacağını aktarıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.