Güncel
Çinli teknoloji şirketleri istihbarat topluyor iddiası
Follow @dusuncemektebi2
ABD'li üst düzey istihbarat yetkilileri, Çinli teknoloji şirketlerinin Çin istihbaratı için veri analizi yaptığını iddia etti.
Foreign Policy dergisinde, ABD Ulusal Ä°stihbarat DirektörlüÄŸü Karşı Ä°stihbarat Åžubesi BaÅŸkanı William Evanina dahil üst düzey istihbaratçıların görüÅŸlerine yer verildiÄŸi "Teknoloji Devleri Çin'e Casuslukta Hayati Avantaj SaÄŸlıyor" baÅŸlıklı bir makale yayınlandı.
Makalede özel Çin ÅŸirketlerinin, Çin'in istihbarat servisleri için çalınmış veriyi iÅŸlemeye yardım ettiÄŸi, ellerindeki veriyi de Çin'in güvenlik ve istihbarat teÅŸkilatlarıyla paylaÅŸtıkları ileri sürüldü.
Evanina'nin konuya iliÅŸkin "Çin teknoloji ÅŸirketleri Pekin yönetimine, herhangi bir ÅŸekilde elde ettikleri veya çalıntı verinin iÅŸlenmesinde, Çin istihbarat servisleri için yararlı hale getirilmesinde kilit rol oynuyor. Ä°ÅŸlenen bu veriler Çin'e, yabancı hükümetlerde ve dünyanın dört bir yanında özel sektörde çalışan kiÅŸileri hedef almak için nokta atışı bilgi derleyerek büyük fırsat tanıyor." ifadesine yer verilen makalede, diÄŸer ABD'li yetkililerin de benzer iddiaları sıralanıyor.
Eski bir üst düzey CIA yetkilisinin "Çin'in istihbarat servisleri ile Çin ÅŸirketlerinin daha fazla kucaklaÅŸtığını, 2017'de Çin Devlet BaÅŸkanı Åži Cinping'in artan otoriterliÄŸi altında Pekin yönetiminin Çin iÅŸletmelerini, Çin istihbarat ve güvenlik teÅŸkilatlarıyla çalışmaya ve veri paylaÅŸmaya zorlayan yeni bir ulusal istihbarat yasası çıkardığını" belirterek, "Bu durum pek çoÄŸumuz için bu günlerde olacakların habercisiydi." dediÄŸi belirtildi.
Makalede, "Çin'in istihbarat ve güvenlik teÅŸkilatlarının, büyük veri analitiÄŸi kabiliyetine sahip Alibaba, Tencent, Baidu gibi özel ÅŸirketlere, ABD kurumlarından korsanlıkla çalınan muazzam çapta bilgiyi iÅŸleme ve analiz etme emri verildiÄŸi, iÅŸlendikten sonra verinin derhal Çin kurumlarına geri döndüÄŸü" belirtildi.
Yetkililer bu durumun, örneÄŸin ABD'de Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) ve Merkezi Ä°stihbarat TeÅŸkilatı'nın (CIA) Çin ordusu hakkında topladığı 10 veya 15 petabaytlık veriyi Google, Amazon veya Microsoft gibi ÅŸirketlere birkaç gün içinde analiz ettirmesi anlamına geleceÄŸine, bunun imkansız olduÄŸuna iÅŸaret edildi.
ABD Ticaret Bakanlığı, eylül ayında "ulusal güvenliÄŸi koruma" gerekçesiyle Çinli ÅŸirketlere ait sosyal medya uygulamaları TikTok ve WeChat'in yasaklamak için Federal Mahkemeye baÅŸvurmuÅŸtu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çin Komünist Partisi'nin ABD'nin ulusal güvenliÄŸini, dış politikasını ve ekonomisini tehdit etmek için bu uygulamaları kullandığı kaydedilmiÅŸti.
Bu uygulamalara eriÅŸimin ortadan kaldırılması ve iÅŸlevlerinin önemli ölçüde azaltılmasıyla ABD'deki kullanıcıların korunacağına iÅŸaret edilen açıklamada, TikTok ve WeChat'in oluÅŸturduÄŸu tehditlerin aynı olmasa da benzer olduÄŸu aktarılmıştı.
Açıklamada, her iki uygulamanın da kullanıcılardan konum, tarama ve arama geçmiÅŸleri de dahil olmak üzere veri topladığı belirtilerek, bu ÅŸirketlerin Çin Komünist Partisi'nin istihbarat servisleriyle zorunlu iÅŸ birliÄŸi içinde olduÄŸu ifade edilmiÅŸti.
Bakanlığın açıklamasında "Bu durum WeChat ve TikTok kullanımının ulusal güvenliÄŸimiz için kabul edilemez riskler oluÅŸturmasına neden oluyor." deÄŸerlendirmesine yer verilmiÅŸti.
ABD Federal Ä°letiÅŸim Komisyonu, temmuz ayında da Çin'in teknoloji devi ÅŸirketleri Huawei ve ZTE'nin ulusal güvenliÄŸe tehdit olarak belirlendiÄŸini açıklamıştı.
ABD, Çin'in teknoloji ÅŸirketi Huawei'yi, ulusal güvenliÄŸe aykırı faaliyetlerde bulunma riski oluÅŸturduÄŸu gerekçesiyle teknoloji ihracatına kısıtlama getirdiÄŸi kiÅŸi, ÅŸirket, devlet ve diÄŸer tüzel kiÅŸilikleri içeren Varlık Listesi'ne 2019'da almıştı.
Henüz yorum yapılmamış.