Sosyal Medya

Abdülkadir Selvi: Faiz toplantısı ve Ekonomide reform dönemi

Bugün gözler Merkez Bankası’nın faiz kararında. Bu karar, yeni ekonomi yönetiminin bir anlamda test edilmesi olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TOBB’un düzenlediği Türkiye Ekonomi Şurâsı’nda faiz artışına karşı çıkan mesajına rağmen piyasa beklentilerine uygun bir artışın sağlanacağını düşünüyorum. Ama asıl önemli olan Türkiye’nin yerli ve yabancı yatırımcıya uygun iklime kavuşması olacak.



Bir süredir CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın yeni ekonomi yönetimi ve girilen döneme iliÅŸkin mesajlarını paylaÅŸmaya çalışıyorum. Alanım ekonomi deÄŸil. Bu konuda kalem oynatan meslektaÅŸlarımın birikimine saygı duyuyorum. Ancak karşı karşıya olduÄŸumuz durum sadece ekonomiyle ilgili bir durum deÄŸil. Ekonomiyi, hukuk sistemini, özgürlükleri, ülkenin iç ve dış görünümünü doÄŸrudan ilgilendiren bir tablo ile karşı karşıyayız. Bir zincirin halkası gibi birbirini tamamlayan önlemlerin devreye girmesi gerekiyor. AB hedefine koÅŸan, demokratikleÅŸme paketlerini birbiri ardına devreye sokan, askeri vesayetle mücadele eden, AB’ye tam üyelik hedefine doÄŸru yürüyen Türkiye, Akdeniz havzasında en çok doÄŸrudan yatırımı çeken ülke olmuÅŸtu. O dönem UlaÅŸtırma Bakanı olan Binali Yıldırım, “Kulaklarımızdan dolar fışkırıyordu” demiÅŸti. Gerçekçi olmak lazım. Pandemi nedeniyle öyle bir dünya yok. Ama içinde bulunduÄŸumuz yeri de hak etmiyoruz.

ERDOÄžAN REFORMLARLA BÜYÜDÜ

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın da ruh dünyasının mimarlarından biri olan Sezai Karakoç’un, “Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır” dizelerinde olduÄŸu gibi, reform reform büyüyen bir AK Parti vardı. Reformlarla hem Türkiye’nin önünü açan ve hem de kendini büyüten bir parti. 3 Kasım 2002 seçimlerinde yüzde 34’le baÅŸlayan siyasi serüvenini yüzde 50 seviyesine bu sayede çıkardı. AK Parti’nin en büyük ÅŸansı, deÄŸiÅŸimin mimari olan liderinin Türkiye’yi yönetmeye devam etmesi.

ErdoÄŸan, 2023’e giderken siyasi hayatının kritik hamlelerinden birini daha yapıyor. Türkiye’yi yeniden reformcu bir iklime taşıyor. Bakanlar Kurulu toplantısından sonra “Demokrasinin iÅŸlerliÄŸini artırarak hukukun üstünlüÄŸünü güçlendirerek, ekonomi alanında da yeni fırsatların güvencesini teÅŸkil edecek adımları atmakta kararlıyız” sözleri önemli.

“Kamu gücünü özgürlükleri daraltan deÄŸil, özgürlükleri koruyan ve yaÅŸatan temel zemin olarak görmeye devam edeceÄŸiz” vurgusu çok yararlı.

TOBB’da iÅŸadamlarına “Yerli ve uluslararası yatırımcılar için en uygun ÅŸartları karşılamaya devam edeceÄŸiz” ÅŸeklinde seslenmesi yararlı.

VÄ°ZYONER BAKIÅž AÇIÅžI

ErdoÄŸan’ın geçen hafta AK Parti grubunda, yine partisinin TekirdaÄŸ, Kars ve Karaman il kongrelerinde yaptığı konuÅŸmalarda Bakanlar Kurulu’ndan sonra yaptığı açıklamalarda AK Parti’nin reformcu kimliÄŸinin ağır bastığı dönemleri andıran bir hava hissediyorum. O dönemin vizyoner bakışı açışı geri geldi. Türkiye’ye sıçrama yaptıran bu perspektifti. Türkiye’nin ve AK Parti’nin ihtiyacı olan da bu.

ÖZEL SEKTÖRLE Ä°STÄ°ÅžARE TALÄ°MATI

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın yeni ekonomi yönetimi ve yeni bakış açısını yansıttığı AK Parti grup toplantısından sonra ilk olarak YASED üyelerini kabulünde verdiÄŸi mesajların önemine dikkat çekmiÅŸtim. ErdoÄŸan’ın deÄŸiÅŸim ve yenileÅŸme konusuna konjonktürel olarak bakmadığını, yeni rotanın bu olduÄŸunu anlatmak için 1 haftadır ısrarla bu mesajları paylaşıyorum. Çünkü bunun Türkiye’nin yararına olduÄŸuna inanıyorum.

ErdoÄŸan, YASED’i kabulünde yeni döneme iliÅŸkin yaklaşımı yansıtıyor. YASED BaÅŸkanı AyÅŸem Sargın, “Bizim için çok önemli bir toplantıydı” diyor. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da hazır bulunduÄŸu toplantıda, kalıcı sermaye giriÅŸini nasıl saÄŸlarız, yabancı sermayeyi doÄŸrudan yatırımlara nasıl yönlendirebiliriz sorularının üzerinde duruluyor. Bunun için yapılması gereken ev ödevleri var. Çünkü YASED bünyesinde, Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’ndan bu yana Türkiye’de yatırımları olan yabancı firmalar yer alıyor. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan daha önce “yabancı yatırımcı” tanımına itiraz etmiÅŸti. “Bu firmalar artık bizden biri.O nedenle yabancı yatırımcı olarak deÄŸil, bunları uluslararası sermaye olarak tanımlayalım” diyor.

Ä°KÄ° ÖNERÄ°

YASED iki öneride bulunuyor. Bunlar uluslararası sermayeyi çekebilmek için altın deÄŸerinde öneriler.

“Yabancı yatırımcı için stabilite ve öngörülebilirlik önemli” deniliyor. CumhurbaÅŸkanı öneriyi önemsiyor. “Yatırımcının oyunun kurallarının deÄŸiÅŸmediÄŸini görmesi gerekir” sözlerine destek veriyor. “Türkiye’yi yeniden reformcu bir iklime taşıyor. Bilinmeyenleri en aza indirelim. ÖngörünürlüÄŸü arttıralım. Stabiliteyi saÄŸlayalım” diyor.

“Stabilite ve öngörülebilirlik için kamu ve özel sektörün istiÅŸaresi ve sürekli bir iÅŸbirliÄŸi içinde olması gerekli” önerisi getiriliyor. ErdoÄŸan hemen orada istiÅŸare mekanizmasını oluÅŸturuyor, üç bakanı görevlendiriyor.

YASED üyeleri görüÅŸmeden umutlu olarak ayrılıyor. Tabii ki bundan sonra atılacak adımlarla bu zeminin pekiÅŸtirilmesi gerekiyor.

ERDOÄžAN’DAN TEBRÄ°K TELEFONU

TARÄ°HÄ° Vaniköy Camisi’nde çıkan yangın hepimizi üzmüÅŸtü. Ancak en çok üzülenlerden biri CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan oldu. ErdoÄŸan sosyal medya hesabından yayınladığı mesajında da üzüntüsünü paylaÅŸmıştı.

ErdoÄŸan, yangından sonra Vaniköy Camisi’yle ilgili son durum hakkında Ä°stanbul Valisi Ali Yerlikaya’dan her gün düzenli olarak bilgi alıyormuÅŸ. Ä°stanbul Valisi’nin verdiÄŸi bir bilgi CumhurbaÅŸkanı’nı çok memnun etmiÅŸ. Yerlikaya, iÅŸadamı Cemal Kalyoncu’nun Vaniköy Camisi’ni yaptırmaya talip olduÄŸu bilgisini verince, ErdoÄŸan hemen Kalyoncu’yu arayıp “Cemal Bey, ÅŸimdi duydum. Camiyi yaptırmaya talip olmuÅŸsun. Böyle düÅŸünmenden dolayı çok sevindim” demiÅŸ. Kalyoncu da “Efendim komÅŸuyum. Bana yakışır” karşılığını verince, ErdoÄŸan “DoÄŸru. Sana yakışır. Tebrik ederim” demiÅŸ.

KILIÇDAROÄžLU’NA TEHDÄ°T

ORGANÄ°ZE suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’nın CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu’na yönelik tehdidini, aslında demokrasiye ve siyasi partiler düzenine karşı yapılmış bir tehdit olarak görmek lazım. BaÅŸta iktidar partisi olmak üzere tüm siyasi partilerin Çakıcı’nın tehdidi karşısında sesini yükseltmesi gerekiyor. Yoksa bu iÅŸ yol olur. Yarın baÅŸka bir suç örgütü lideri baÅŸka bir lideri tehdit eder.

 

Hürriyet Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.