Sosyal Medya

Güncel

Libyalı temsilcilerden Türkiye'ye 'teşekkür' mesajı

Libya'nın önemli siyasi ve toplumsal aktörlerinden Tebu, Tuareg ve Amazik toplumlarının meclis başkanları, Hafter'e karşı verilen mücadelede desteği için Türkiye'ye teşekkür ettiklerini belirtti.



Libya'nın önemli siyasi ve toplumsal aktörlerinden Tebu, Tuareg ve Amazik toplumlarının meclis baÅŸkanları ve beraberlerindeki heyet, Ä°stanbul'da çeÅŸitli ziyaretlerde bulundu.

Libyalı temsilciler, Ä°nsan Hak ve Hürriyetleri (Ä°HH) Ä°nsani Yardım Vakfı'nın davetlisi olarak Türkiye'ye geldi.

Aralarında Amazik Yüksek Meclis BaÅŸkanı Mehemed Abdullah Ahmed Talib, Ulusal Barış Komisyonu Üyesi Ulusal Barış Komisyonu Üyesi Haibil A. M. Doayi, Tuareg Toplumu Yüksek Meclisi BaÅŸkanı Moulay Kedidi, Tebu Åžeyh ve Ayan Meclisi BaÅŸkanı Ä°brahim Wardko Darko, Tuareg Toplumu Yüksek Meclisi Üyesi ve eski Milletvekili Houssin Moustafa Madi Eshikh ve Tuareg Ubari Hukuk Fakültesi Dekanı Abobakeer Mohamed Mohamed Easa'nın olduÄŸu heyet, vefatından önce Ä°HH'nın Libya'dan Sorumlu BaÅŸkan Yardımcılığını yapan Ahmet Sarıkurt'un ailesini ziyaret etti.

Daha sonra Ä°HH Genel Merkezi'ne giden heyet, Ä°HH Mütevelli Heyeti BaÅŸkan Vekili Hüseyin Oruç ve vakıf yöneticileri tarafından karşılandı.

Heyet burada yapılan görüÅŸmelerde, Türkiye'yle iÅŸ birliÄŸine devam etme yönündeki kararlılıklarını dile getirdi.

Oruç, heyetin ziyaretinin tarihsel önemine dikkat çekerek, "Bizim gayemiz kardeÅŸlik köprüsünü kurmak. Bunu baÅŸarmak bizim en büyük kazancımız olacaktır. Bu ziyaret ümmet kardeÅŸliÄŸinin bir göstergesi. Bizi buraya gelerek mutlu ettiler. Ä°HH olarak da Libya'da kardeÅŸlerimizin yanındayız ve oradaki barış sürecini destekliyoruz." dedi.

Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılışının önemine de deÄŸinen Oruç, kararın dünyadaki Müslümanlar tarafından sevinçle karşılandığını belirtti.

"Hafter'e karşı verilen mücadelede desteÄŸi için Türkiye'ye teÅŸekkür ediyoruz"

Toplantının ardından  konuÅŸan Libyalı temsilciler, Türkiye'yle dostluk iliÅŸkilerine devam etmek istediklerini belirterek, desteÄŸi dolayısıyla Türkiye'ye teÅŸekkür etti.

Amazik Yüksek Meclis BaÅŸkanı Mehemed Abdullah Ahmed Talib, Ä°HH'nın davetinin kendilerini çok mutlu ettiÄŸini ve Amazikleri temsilen Türkiye'de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduÄŸunu söyledi.

Ziyaretin iki ülkenin kardeÅŸlik temelindeki iliÅŸkilerinin bir göstergesi olduÄŸunu belirten Talib, "Türkiye ve Libya arasındaki iliÅŸkileri güçlendirmek istiyoruz. Amazik halkı olarak kurulacak sivil ve adil bir hükümeti her zaman destekleyeceÄŸiz. Ülkenin bölünmesini deÄŸil Libya'da tüm unsurların katılımıyla oluÅŸmuÅŸ kardeÅŸlik temelli bir yönetim istiyoruz. Barışın ve istikrarın hakim olduÄŸu, Libya'yı oluÅŸturan tüm grupların adil bir ÅŸekilde yer aldığı bir yönetim hepimize güzellikler getirecek." diye konuÅŸtu.

Talib, Türkiye'nin Libya'nın daha iyi bir gelecek kurması için büyük katkılar sunduÄŸunu belirterek, ÅŸunları kaydetti:

"Amazikler olarak Türk hükümetine teÅŸekkürlerimizi sunuyoruz çünkü darbeye karışan Hafter'in saldırısına karşı Türkiye'nin verdiÄŸi destek çok önemli. Türkiye'nin verdiÄŸi bu destek bizim kardeÅŸlik bağımızı güçlendirdi ve ülkemizin daha güzel bir geleceÄŸe kavuÅŸması için önemli. Hiçbir zaman unutmayacağız. KardeÅŸ ülke Türkiye'de Ä°zmir'de gerçekleÅŸen depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyoruz."

"Libya'nın demokratik ve kendi öz kaynaklarını kullanan bir ülke olması için mücadele ediyoruz"

Tuareg Toplumu Yüksek Meclisi BaÅŸkanı Moulay Kedidi de ziyaretten duyduÄŸu mutluluÄŸu dile getirdi.

Kedidi, birkaç yıl önce de Ä°HH'nın aracılığıyla Türkiye'ye geldiÄŸini ve ziyaretin Tuaregler açısından büyük önem taşıdığını kaydetti.

Bu ziyarette Tebu ve Amazik kabilelerinden temsilcilerle bir araya gelmenin ayrı bir öneme sahip olduÄŸunun altını çizen Kedidi, "Ziyaret ülkemizdeki dostluÄŸa da katkı sunacak. Bu açıdan özel bir yeri var. Burada Libya'daki barış ortamının saÄŸlanması için neler yapılması gerektiÄŸini konuÅŸtuk. Ziyaretin ülkemiz için iyi bir geleceÄŸe katkı sunacağına eminim. Ziyaretler ülkeler ve toplumlar arasındaki kardeÅŸliÄŸi artırıyor. Ä°liÅŸkileri daha da güçlendirmek ve devam ettirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kedidi, sivil toplum kuruluÅŸları ve resmi yetkililerle görüÅŸmeler gerçekleÅŸtireceklerini söyledi.

Türkiye'nin de destekleriyle Libya'da sivil bir yönetimin kurulması için mücadele ettiklerini anlatan Kedidi ÅŸöyle devam etti:

"Libya'nın demokratik bir ülke olması ve uluslararası alanda hak ettiÄŸi yere gelmesi için mücadele ediyoruz. Kendi öz kaynaklarını kullanabilen, iktisadi olarak bağımsızlığını kazanmış bir Libya istiyoruz. Türkiye bizimle kardeÅŸlik hukukunu her zaman yerine getirdi ve bu mücadelede her zaman bizimle oldu. Türkiye'nin yardımları ve kardeÅŸliÄŸi için teÅŸekkür ediyoruz. "

"Recep Tayyip ErdoÄŸan Libya'da farklı düÅŸünen grupları bir araya getirdi"

Tebu Åžeyh ve Ayan Meclisi BaÅŸkanı Ä°brahim Wardko Darko da sözlerine Türkiye'de çok güzel karşılandığını söyledi.

Tebu halkını ve meclisini temsil ettiÄŸini dile getiren Darko, "Türkiye'nin Libya'da sivil iradenin güçlenmesi ve söz sahibi olması için yaptığı çalışmalardan dolayı mutluyuz. Bu desteÄŸi unutmayacağız. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'a, Libya'da farklı düÅŸünen grupların yakınlaÅŸtırılması, barış ortamının tesis edilmesi ve sivil yönetim için yaptığı çalışmalar ve destekleri için teÅŸekkür ediyoruz. Türkiye Libyalıların güzel bir gelecekte mutlu olması için büyük emekler sarf ediyor. Bunlar için de ayrıca teÅŸekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Darko, Ä°zmir'deki depremde hayatını kaybedenler için Allah'tan rahmet dilediÄŸini sözlerine ekledi.

Heyet Ayasofya-i Kebir Camii ziyaretinin ardından yarın çeÅŸitli sivil toplum kuruluÅŸları ve medya mensuplarıyla görüÅŸecek, çarÅŸamba günü Ankara'ya hareket edecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.