Sosyal Medya

Güncel

Iraklı Türkmen lider Salihi: Bağdat zayıflarsa ülke bölünür

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, ABD ve İran’ın Başbakan Mustafa el-Kazımi üzerinde baskı uyguladığını ifade ederek, Bağdat yönetiminin zayıflamasının ülkeyi bölebileceği uyarısında bulundu.



Irak Türkmen Cephesi (ITC) BaÅŸkanı ErÅŸat Salihi, ülkedeki erken seçim tartışmaları, Türkmenlerin seçime hazır olup olmadıkları konusu ile Irak’taki siyaset dengeler ve bunun BaÅŸbakan Mustafa el-Kazımi hükümetinin geleceÄŸine etkisini deÄŸerlendirdi.

Irak’ta gelecek yıl haziran ayında yapılması beklenen erken seçimin belirlenen tarihte yapılmasının zor olduÄŸunu ifade eden Salihi, "Genel tabloya göre erken seçim zamanında yapılmayacak. Yüksek Seçim KomiserliÄŸinin seçimin yapılabilmesi için bazı teknik eksiklikleri yerine getirmesi lazım. Erken seçim gelecek sene haziran ayında deÄŸil de, yıl sonuna sarkabilir. 2021 sonunda yapılmazsa da artık 2022’de normal seçim süresini bekleriz." dedi.

Åžii partiler erken seçim istemiyor

ErÅŸat Salihi, 2003 sonrası iktidarları paylaÅŸan Åžii partilerin erken seçim tavrını deÄŸerlendirerek, bu grupların kapalı toplantılarda erken seçimin yapılmamasından yana tavır koyduklarını ama tabanlarına bunun tersini anlattıklarını söyledi.

Salihi, ülkede seçim bölgesi tartışmalarına iliÅŸkin ise, "Arzumuz, tüm Irak bir seçim bölgesinden oluÅŸsun ki güneydeki de kuzeydeki vatandaÅŸ da Türkmenlere oy verebilsin. Vilayetler bazında da tek seçim bölgesi bizim lehimize. Birden fazla seçim bölgesi bizim için zarardır çünkü Türkmenler Irak’ta dağınık bir coÄŸrafyada yaşıyor.Söz konusu o bölgelerdeki vatandaÅŸlarımız aday çıkaramayacağımız için ya seçime katılmamayı seçer ya da gidip baÅŸkasına oyunu verir. Bu da bizim için dezavantajlı bir durum olur." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Musul ve Kerkük için özel seçim seçim bölgesi önerisi

Türkmenlerin yoÄŸun olarak yaÅŸadığı Musul ve Kerkük ile Telafer’in tek seçim ya da en fazla iki seçim bölgesinden oluÅŸması için çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Salihi, "Musul’da Sünni Araplar, seçim bölgesi konusunda bizimle aynı düÅŸüncedeler ama Kürtler farklı tutum sergiliyor. Onlar, müteaddit seçim bölgesinden yanalar. Kürtlerin Kerkük ile ilgili de tutumları aynı. Kerkük ve Musul’da seçim bölgesi konusu özel olarak deÄŸerlendirilmeli çünkü buralarda Türkmen, Arap, Kürt Åžii, Sünni, Åžebek, Yezidi ve Hristiyanlar var." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"BaÄŸdat’ın zayıflaması ülkeyi böler"

Türkmen lider, BaÅŸbakan Mustafa Kazımi ve hükümetiyle ilgili soruyu ise ÅŸöyle yanıtladı:

"Mevcut hükümetin, bazı eleÅŸtirilerimiz olmasına raÄŸmen devam etmesini isteriz. Çünkü Irak’ta olası bir gerginliÄŸin çıkması ve BaÄŸdat’ın zayıflaması ülkeyi bölebilir. Böylece de milis güçlerle DEAÅž ve PKK gibi terör örgütleri kendilerine daha çok kontrol alanı saÄŸlar. Güçlü bir BaÄŸdat’tan yanayız. ABD ve Ä°ran’ın Kazımi üzerinde baskı uyguladığı açık ve net ÅŸekilde görülmektedir. Kazımi, ne ABD ne de Ä°ran’dan vazgeçmemek üzerine kurulu bir politika izliyor ama bu siyasette pek baÅŸarılı olan bir yöntem deÄŸil. Her iki tarafı da ikna etme çabası yanlış olur. Kazımi, Türkmenlerin kabinede ve siyasette rolünün olacağı ve BaÄŸdat ile Erbil arasındaki müzakerelerde yer alacağı yönünde verdiÄŸi sözü yerine getiremedi. Hükümetle iletiÅŸim kanallarımız mevcut. BaÄŸdat’taki siyasi liderler toplantılarına Türkmenleri temsilen katılıyorum. Ama birileri, Türkmenlerin siyasi iktidarda yer almaması için hükümetlere talimat vermiÅŸ."

"Kerkük’te KürtleÅŸtirme politikası AraplaÅŸtırma giriÅŸimlerinden daha çoktu"

Kerkük’te AraplaÅŸtırma politikası iddialarına da deÄŸinen Salihi, kentin AraplaÅŸtırılması ve KürtleÅŸtirilmesinin Türkmenlere zarar verdiÄŸini vurguladı.

Salihi, kentin demografik yapı deÄŸiÅŸimine uÄŸradığını ÅŸöyle anlattı:

"Kerkük’ün KürtleÅŸtirilmesini Kürtler maalesef ustaca yaptı. Araplar da mevcut durumdan istifade ederek bazı araziler üzerinde yasa dışı evler yapmaya baÅŸladı. Ama Kerkük’te KürtleÅŸtirme politikası AraplaÅŸtırma giriÅŸimlerinden daha çoktu. Kerkük’te ÅŸu an en azından faili meçhul cinayet ve suikastler yok. Kerkük’te artık Kürt asayiÅŸ ve KYB’nin silahlı yapıları bulunmuyor. Kerkük’te merkezi yönetimin gücü var ve halk güvenli bir ÅŸekilde yaşıyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.