Tercüme Haber
Çin'in Uygur Türklerine bir başka kitlesel zulmü: Organ Hasadı
Follow @dusuncemektebi2
Çin'de gerçekleşen devlet destekli toplu katliamlar, işkenceler ve zorla organ toplama yoluyla para kazanma nispeten az bilinen fakat günümüzde yaşanmakta olan bir vahşettir. Bu gerçeklerin geniş çapta bilinmesi ve karşılık olarak etkili uluslararası aksiyonların alınması zorunludur.
Birincil kurbanlar, özellikle Falun Gong uygulayıcıları olmak üzere siyasi suçlular. Organları alınmak üzere hazırlanan ikin büyük grupsa Uygur Müslümanları. Kurbanlar arasında Tibetli Budistlerin ve bazı Hıristiyan grupların da olduÄŸuna dair kanıtlar mevcut. Ä°ster etnik kökenleri isterse de inançları nedeniyle olsun bu gruplar, Çin Komünist Partisi'ne karşı temsil ettikleri ideoloji sebebiyle acımasızca hedef alındılar. Birbirinden farklı manevi ve dini odaklara sahip bu insanların ortak noktası, imerhamet ve hakikat gibi ideallere ve insani deÄŸerlere olan baÄŸlılıklarıdır. Ki bu yönleriyle ÇKP tarzı milliyetçi ve yayılmacı materyalizmden farklılaÅŸmaktadırlar.
Milyarlarca dolar deÄŸerindeki bu sektörde satılık kalpler, akciÄŸerler, böbrekler, karaciÄŸerler ve kornealarla birlikte her yıl 60.000-100.000 civarında bu tür nakiller yapıldığı düÅŸünülüyor. Bu nakilleri, kendi zengin vatandaÅŸlarının yanında ABD, Ä°ngiltere ve dünyanında dört bir yanından gelen zenginlere ulaÅŸtırmak Çin için çok büyük bir iÅŸ. Bunlardan bazıları, bu organların nereden geldiÄŸini kesin olarak bilirken bazıları daha az farkında. Åžimdiye kadar "organ nakli turizmini" yasaklayan ülkeler yalnızca Tayvan, Ä°srail, Ä°spanya ve Ä°talya. DiÄŸer ülkelerse insanlığa karşı iÅŸlenen bu suça ortak olmaya devam ediyor.
Soykırım?
1948 BirleÅŸmiÅŸ Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması SözleÅŸmesi, soykırımı "ulusal, etnik, ırksal veya dini bir grubu kısmen ya da tamamen yok etme niyetiyle iÅŸlenen eylemler" olarak tanımlamaktadır.
Geçen yıl Sir Geoffrey Nice QC liderliÄŸindeki bağımsız bir mahkeme olan Çin Mahkemesi, Çin'de zorla organ toplamanın gerçekleÅŸtiÄŸine ve bunun uzun yıllardır kitlesel ölçekte yapıldığına hükmetti ve ÅŸunları söyledi: "Soykırımın iÅŸlenip iÅŸlenmediÄŸini araÅŸtımak için uluslararası mahkemelerde veya BM'de soruÅŸturma ve dava açma yetkisi olanların görevidir. Bu kiÅŸiler, Soykırım SözleÅŸmesi hükümlerine aykırı herhangi bir eylemin mesuliyetini belirlemek için ivedi bir ÅŸekilde harekete geçmeliler."
Çin Mahkemesi, buradaki niyetin çok basit ve anlaşılır olmadığını göz önünede bulundurarak yaÅŸananların "soykırım" olduÄŸu sonucuna varamadı. Çünkü ÇKP'nin zorla organ toplaması yalnızca Falun Gong uygulayıcılarını, Uygurları ve diÄŸerlerini yok etmekle ilgili deÄŸil, aynı zamanda onları ekonomik olarak sömürmek ve organlarından büyük meblaÄŸlar kazanmakla ilgili. DiÄŸer bir deyiÅŸle, Çin için "bonus" olan bu ticari unsur, kurnaz bir ÅŸekilde soykırım suçlamasını engellemek için çalışıyor. Buna karşın mahkeme, Çin'i "suç devleti" olarak kabul etti. Soykırım sorusu ise henüz BM tarafından karara baÄŸlanmadı.
Stratejik Suç Ortaklığı
Çin ile ticaretlerini sürdürme ve geniÅŸletme arzusu, hükümetlerin ve özel sektörün zorla organ toplamaya dair mevcut delilleri düzgün bir ÅŸekilde incelemesini oldukça zorlaÅŸtırıyor. Bu konuda tarihin onları kendilerinden utandıracağına inanırlarsa baÅŸka türlü davranabilirler mi? Görünen o ki delilleri bile isteye görmezden gelerek bu iÅŸten sıyrılacaklarını umut etmeye devam ediyorlar. Tıpkı bir zamanlar pek çok hükümetin Nelson Mandela'yı terörist olarak tanımlaması ve ayrımcı rejimi destekleyerek Güney Afrika ile mutlu bir ÅŸekilde iÅŸlerini sürdürmesi gibi. Bu tür ahlakdışı, çıkarcı hükümet ve iÅŸletme tarzları doÄŸal olarak adaletsizlikleri ve nihayetinde de kitlesel zulümleri kolaylaÅŸtırıyor.
Siyasi çevrelerdeki bu konuyla ilgili ahlaki liderlik eksikliÄŸi dikkate alındığında, uluslararası kamuoyundan gelecek bir çığlık ekonomik tabloları tersine çevirebilir ve böylece bu utanç verici durumun gidiÅŸatını deÄŸiÅŸtirebilir mi? Elbette yapabilir. Fakat söylemin ve ilginin baÅŸka endiÅŸelerle dolu olduÄŸu bu dünyada, böyle bir feryadın ne kadar gürültülü ve etkili olacağını kim bilebilir? Buna ancak kendi içlerimize bakarak ve dinlemeye hazır olanlara gerektiÄŸi gibi seslenerek baÅŸlayabiliriz.
Müellif: Mal Mitchell / Kaynak: The Bitter Winter Haber Paylaşım Blou
Mütercim: AyÅŸe Bilge / DüÅŸünce Mektebi
Henüz yorum yapılmamış.