Sosyal Medya

Uluslararası STK'lardan BM'ye Uygur Türkleri için açık mektup

Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insanlık dışı tutumuna ilişkin Uluslararası 22 sivil toplum kuruluşu (STK) Birleşmiş Milletler (BM) açık mektup gönderdi.



Gönderilen mektupta, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 1 ile 1,8 milyon Uygur Türk'ünün "keyfi olarak kamplarda tutulduÄŸu" bilgisi yer alırken, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Çin hükümetinin çoÄŸunluk olan Uygurları ve diÄŸer Müslüman Türk halklarını hedef alan politikalar yürüttüÄŸü aktarıldı.
Uluslararası 22 sivil toplum kuruluÅŸu (STK), Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde "soykırım" ve "insanlığa" karşı suçlar iÅŸlendiÄŸini belirterek, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Ä°nsan Hakları Konseyi'nden "soruÅŸturma komisyonu" kurulmasını istedi.
 
22 Uluslararası STK'dan açık mektup
 
Aralarında, The Uyghur Human Rights Project, European Centre for the Responsibility to Protect, Genocide Alert, Genocide Watch, Holocaust Memorial Day Trust, Institute for the Study of Genocide, Coalition for Genocide Response, Remembering Srebrenica ve World Without Genocide gibi insan hakları ihlalleri ve soykırım önleme konusunda çalışmalar yürüten 22 STK tüm ülkelere ve BM'ye açık mektup gönderdi.
 
"Bir milyonu aÅŸkın Uygur Türk'ü keyfi olarak kamplarda tutuluyor"
 
Mektupta, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 1 ile 1,8 milyon Uygur Türk'ünün "keyfi olarak kamplarda tutulduÄŸu" bilgisi yer alırken, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Çin hükümetinin çoÄŸunluk olan Uygurları ve diÄŸer Müslüman Türk halklarını hedef alan politikalar yürüttüÄŸü aktarıldı.
 
Çin'in bölgede "insanlığa karşı suçlar" iÅŸlediÄŸi ve "soykırım" yaptığı belirtilen mektupta ÅŸu ifadelere yer verildi:
 
"Ä°nsani ve diÄŸer barışçıl yollarla koruma sorumluluÄŸu uluslararası toplumdadır"
 
"Bu suçlara karşı müdahale ve Uygurları ve diÄŸer Türk halklarını diplomatik, insani ve diÄŸer barışçıl yollarla koruma sorumluluÄŸu uluslararası toplumdadır. Çin hükümeti, dini ve siyasi aşırılıkları sınırlama kisvesi altında, Uygurları ve diÄŸer Türk halklarını dini ve etnik kimlikleri temelinde bastırmak için yaygın ve sistematik politikaları yoÄŸunlaÅŸtırdı."
 
Siviller ortadan 'kayboluyor'
 
Mektupta, kamplarda Uygurlara ve diÄŸer etnik gruplara karşı "siyasi telkin programları"düzenlendiÄŸi, "Uygurların zorla çalıştırıldığı", "orantısız hapis cezaları verildiÄŸi", "doÄŸum önleme kampanyaları düzenlendiÄŸi", "kültürel alanların yok edildiÄŸi ve "sivillerin ortadan kaybolduÄŸu" bilgilerine yer verildi.
 
Son zamanlarda, bazı raporlarda, "istemsiz kürtaj (düÅŸük) ve "kısırlaÅŸtırma" da dahil olmak üzere Uygurlar arasındaki doÄŸum oranlarını düÅŸürmeyi amaçlayan Çin hükümetinin politikalarının belgelendiÄŸi belirtilen mektupta, "Bu tedbirler, soykırımı oluÅŸturan eylemlerin eÅŸiÄŸini karşılamaktadır." ifadesi kullanıldı.
 
DoÄŸum önlemek yasak
 
Mektupta, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması SözleÅŸmesi'ne göre, bir etnik veya dini grup arasında "doÄŸumları önlemeye yönelik tedbirlerin uygulanmasının" yasaklandığına iÅŸaret edildi.
 
BM Ä°nsan Hakları Konseyi'ne Çin'in uygulamalarına yönelik bir "soruÅŸturma komisyonu" kurulması çaÄŸrısında bulunulan mektupta, ülkelerden ayrıca, Çin'deki "Uygurlara" ve "çoÄŸunluÄŸu Müslüman olan diÄŸer Türk halklarına" yönelik uygulamaların bağımsız olarak araÅŸtırılması istendi.
 
Mektubun zamanlaması dikkat çekti
 
Mektubun, dün Cenevre'de baÅŸlayan BM Ä°nsan Hakları Konseyi'nin 45.'inci oturumu devam ederken yayımlanması dikkat çekti.
 
Konseyin açılışında konuÅŸan BM Ä°nsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Ofisinin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki durum ve Çin'in politikalarının insan hakları üzerindeki etkisi hakkında Çin hükümeti ile iletiÅŸim kurmaya devam ettiÄŸi bilgisini paylaÅŸmıştı.
 
Bachelet ayrıca koÅŸullar elveriÅŸli olduÄŸunda bölgeye olası bir ziyaretin ÅŸartlarını Çinli yetkililerle görüÅŸmeye devam ettiÄŸini belirtmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.