Sosyal Medya

Güncel

AB Temsilcisi Borrell: Türkiye ile zıtlaşarak sorunlara çözüm bulamayız

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Oruç Reis'in Antalya limanına gitmesi hakkında, "Bu bize diyalog için daha fazla adım atılabileceğine yönelik umut vadediyor." dedi.



Avrupa BirliÄŸi (AB) Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye ile zıtlaÅŸmanın AB ile Türkiye iliÅŸkilerindeki sorunlara çözüm getirmeyeceÄŸini, sorunların diyalog ve müzakere ile çözüleceÄŸini söyledi.

Borrell, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) DoÄŸu Akdeniz ve Türkiye'nin de içinde bulunduÄŸu dış iliÅŸkiler konularındaki Genel Kurul toplantısında milletvekillerine konuÅŸma yaptı.

"Eski imparatorlukların geri gelmeye baÅŸladığını" belirten Borrell, "Bunlardan üçü Rusya, Çin ve Türkiye. Bunlar küresel ve bölgesel yaklaşımlarla gelen eskinin büyük imparatorlukları. Bu durum bizim için yeni bir ortam sunuyor." diye konuÅŸtu.

DoÄŸu Akdeniz'deki gerginliÄŸin düÅŸürülmesi için yaz aylarında çaba gösterdiÄŸini dile getiren Borrell, daha fazla çaba gerektiÄŸini söyledi.

Borrell, Oruç Reis gemisinin Antalya limanına gitmesini "doÄŸru yönde atılmış bir adım" olarak deÄŸerlendirerek, "Bu da bize diyalog için daha fazla adım atılabileceÄŸine yönelik umut vadediyor. Bunu askeri yöntemlerle deÄŸil, diyalog ve müzakere ile çözeceÄŸiz." dedi.

AB'nin 21 Eylül'deki Dış Ä°liÅŸkiler Konseyi toplantısında ve 24 Eylül'deki AB Konseyi toplantısında DoÄŸu Akdeniz konusunun ele alınacağını hatırlatan Borrell, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi ile dayanışma içinde olduÄŸunu, bu toplantılarda Türkiye ile ilerleme olmaması halinde birçok seçeneÄŸin masada olacağını söyledi.

Borrell, AB Konseyinin Türkiye ile iliÅŸkilere yapıcı bir yaklaşım sergileyeceÄŸine iliÅŸkin umut bulunduÄŸunu ancak bu duruma toplantıdan önceki geliÅŸmelere göre karar verileceÄŸini söyledi.

AP'nin Türkiye ile gerginliÄŸin düÅŸürülmesine yönelik çalışmaları desteklemesini isteyen Borrell, gerginliÄŸin düÅŸürülmesini engelleyecek adımların Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çabaları da baltalayacağını, BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin görüÅŸmeleri yeniden baÅŸlatmak istediÄŸini, AB'nin de bunu desteklediÄŸini belirtti.

Borrell, ÅŸöyle devam etti:

"Türkiye ile zıtlaÅŸarak sorunlara çözüm bulunamayacağı açık. Bunu istemiyoruz. Türkiye AB'nin önemli bir komÅŸusu. CoÄŸrafyayı deÄŸiÅŸtiremeyeceÄŸimize göre komÅŸu olmaya devam edeceÄŸiz. Türkiye aynı zamanda göç dahil birçok konuda önemli bir ortak. ÖrneÄŸin göç akımlarını Türkiye'nin yardımı olmadan çözmenin zor olduÄŸunu biliyoruz. Türkiye aynı zamanda AB'ye aday ülke. Nüfusunun çok büyük çoÄŸunluÄŸu bizim deÄŸerlerimizi benimsiyor ama Türkiye'nin eylemleri ve Türkiye'de olanlar, iliÅŸkilerimizin geleceÄŸi için soru iÅŸaretleri oluÅŸturuyor ve acilen bu sorulara cevap bulmamız gerekiyor."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.