Tercüme Haber
Yunanistan'ın bir stratejisi yok mu?
Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de giderek artan gerilim ülkede tartışılmaya devam ediyor. Yunanistan’da son olarak ülkenin geleceğine dair bir stratejileri olup olmadığını tartışırken, AB ile birlikte İsrail’in ülke için artan önemine dikkat çekildi.
Yunan Profesör Giannis Voulgaris, Yunanistan’la Türkiye iliÅŸkilerini deÄŸerlendiren makalesinde “Yunan kamu söyleminde yanlış ama kalıcı bir nokta var: Kendimize acıyoruz çünkü iddia edilenin aksine uzun vadeli ulusal stratejimiz yok.” ifadelerini kullandı.
AÄŸustos ayı içerisinde Ta Nea gazetesinde yer alan makalede, “Türkiye'nin derin tarihine dayanan kimliÄŸi nedeniyle dönemsel olarak ulusal stratejisini deÄŸiÅŸtirdiÄŸini görüyoruz. SoÄŸuk SavaÅŸ sırasında NATO'nun kilit bir üyesi olmak, daha sonra 80'li ve 90'lı yıllarda AB üyesi olmayı arzulayan bir devletken, ÅŸimdi jeopolitik ve ulusal doktrinlere sahip proaktif ve çok yönlü bir siyasi strateji izleyen komÅŸu gücü. Buna karşılık Yunanistan, Avrupa'ya dâhil olmayı hedefleyerek politikasında stabil kaldı.” yorumu yapıldı.
Buna karşın Yunan DışiÅŸleri Bakanı Nikos Dendias, “KomÅŸu bir ülkenin siyasetçisi, geleceÄŸin derinliklerinde stratejik planlaması olan bir dahi olarak sunulduÄŸunda üzülüyorum, çünkü bu tamamen haksızlık. Hatalarıyla, eksiklikleriyle ve sınırlamalarıyla Yunan dış politikası büyük zaferler de elde etti! Avrupa Ortak sistemine, Avrupa Ekonomik ve Parasal BirliÄŸi’ne (EMU) giriÅŸimiz ve ayrıca Kıbrıs'ın, AB'ye katılımı bizim zafer hanemize dahil edilmelidir.'' diye konuÅŸtu.
Yunanistan’ın AB stratejisi
Yunanistan’ın Kathemirini gazetesinde Paschos Mandravelis tarafından kaleme alınan bir makalede ise Yunanistan’ın stratejik bir ortak olarak Avrupa BirliÄŸi hedeflerine deÄŸinildi. Yazıda,”Yunan siyasetinin yönü, tarihimizin en Batı karşıtı dönem olan 1967 hükümet deÄŸiÅŸikliÄŸinden sonra bile sürekli olarak Batı'yı iÅŸaret etti. Andreas Papandreu, Avrupa Ekonomik TopluluÄŸu (AET) üzerinde oyalandıktan sonra, sözde ülkeden atacağını vadettiÄŸi askeri üsleri atmak yerine, Yunan Komünist Partisi (KKE) hariç, Maastricht AntlaÅŸması lehine oy veren tüm siyasi partilerle birlikte burada kalmalarına karar verdi.” denildi.
Yazıda ayrıca Yunanistan’ın tarihinin en derin ekonomik krizini yaÅŸadığı sırada, Avrupa karşıtlığının zirve yaptığı bir dönemde, sol görüÅŸlü BaÅŸbakan Alexis Çipras’ın partisinin çoÄŸu üyesinin istediÄŸi gibi, sonunda ülkeyi Avrupa'dan çekmeyi reddettiÄŸine vurgu yapıldı.
Yunanistan’ın yeni stratejik müttefiki Ä°srail
Yazıda son 10 yılda dört farklı eÄŸilimin iktidara gelmesine raÄŸmen Ä°srail’le iliÅŸkilerin geliÅŸtirildiÄŸine ve bunun stratejik bir yönelim olduÄŸuna dikkat çekilerek, “Ä°srail ile stratejik iliÅŸkimiz 2010 yılında Sosyalist Yorgo Papandreu liderliÄŸinde baÅŸladı. Ardından muhafazakâr BaÅŸbakan Antonis Samaras (2012-14) döneminde devam etti. Sonrasında Çipras'la (2015-19) ve tabii ki bugün de Miçotakis ile devam ediyor. Bu, bu iliÅŸkinin tamamen farklı siyasi ideolojilere ve hedeflere sahip dört hükümet tarafından sürdüÄŸü anlamına gelir. Sadece bu bile Parlamentomuzda sürüp giden küçük kavgalara raÄŸmen, bir bütün olarak çıplak gerçeÄŸi göstermelidir.” ifadeleri kullanıldı.
Kaynak: Yunanistan merkezli Ekathimerini Haber Ajansı
Tercüme: Hasan Nurhan Çelik / DüÅŸünce Mektebi
Henüz yorum yapılmamış.