Tercüme Haber
Arapların sırtındaki zehirli bir hançer: BAE-İsrail Anlaşması
Siyonist-Emirlik aşk ilişkisinin kamuoyuna duyurulmasının ardından, Körfez Devletine F-35 uçağı tedarik etmek için ABD-İsrail-BAE ortak anlaşması imzalandı.
Bu karar, Washington ve Tel Aviv'deki karar alma çevrelerinde tartışmalı olarak görüldü ve ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ı bir iÅŸadamı zihniyetiyle anlaÅŸmayı savunmaya sevk etti: "Paraları var ve epeyce F-35 sipariÅŸ etmek istiyorlar."
ABD'ye yöneltilen, anlaÅŸmanın Ä°srail'in Arap komÅŸularına karşı ezici askeri üstünlüÄŸünü koruma taahhüdünü zayıflatacağı yönündeki suçlamalara yanıt olarak, DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo, “ABD'nin niteliksel askeri üstünlük açısından yasal bir zorunluluÄŸu var ve biz bunu onuru sürdürebilmek için çalışmaya devam edeceÄŸiz. "
ABD DışiÅŸleri Bakanı’nın bu tutumu, BAE ile Ä°srail arasında normalleÅŸmenin ötesine geçen ve her düzeyde stratejik bir ittifak düzeyine ulaÅŸan sözde barış anlaÅŸması hakkında daha önce söylediklerimi doÄŸruluyor. Filistinlilere veya Türkiye veya Ä°ran gibi herhangi bir Müslüman devlete karşı herhangi bir savaÅŸta Ä°srail'in de katılmasına izin veriyor. Bu temelde anlaÅŸmanın yapılmasının nedeni; Ä°srail-Emirlik askeri ekseni yaratmaktır ve tehlikesi burada yatar.
Ä°srail'in, BAE'nin F-35 uçağı satın almasına duyduÄŸu öfke ve Ä°srail savunma ve DışiÅŸleri Bakanlarının meraklı gözlerinden uzakta anlaÅŸmanın gizli imzalanması hakkında söylenenlere raÄŸmen, Binyamin Netanyahu ana anlaÅŸma öncesinde herhangi bir tartışmanın yaÅŸanmamasını istedi. Bunun nedeni, Ä°srail liderinin "barış için toprak" yerine "barış için barış" ilkesini ilk kez uygulama arzusunda yatıyor.
F-35 anlaÅŸmasıyla ilgili müzakereler, BAE'nin ABD ile beÅŸinci nesil uçaklardan iki filo satın almak için görüÅŸmelere baÅŸlamasıyla 2017 yılında baÅŸladı. O sıralarda görüÅŸmeler, uçakların ve bunlara baÄŸlı silah sistemlerinin ruhsatlandırılması koÅŸullarıyla çeliÅŸiyordu, ancak BAE, Yemen savaşındaki zayıf performansı ve temel olarak telafi edilmeyen yetersiz gücü nedeniyle hava kuvvetlerini geliÅŸtirme ihtiyacını hissediyordu. Amerikan F-16 ve Fransız Mirage 2000 avcı uçakları BAE için Yemen savaşında üstünlük saÄŸlamadı. Nitekim BAE'nin Amerika ve Ä°srail'den isteÄŸi sadece F-35’lerle de sınırlı kalmıyor; talep edilen askeri teçhizatın listesi, insansız hava araçlarından, hava savunma sistemlerine, geliÅŸmiÅŸ füzelerden, elektronik casus sistemlerine kadar uzanıyor.
Ä°srail ve ABD, BAE'nin F-35'lere sahip olmasını istiyor ve 2024'e kadar beklemek yerine onları ÅŸimdi satmaya razı görünüyorlar. Ä°srail'in 50 uçağı olan iki çalışan filosu var ve Emirlik pilotlarının ve mühendislerinin ABD ile yapılan satış anlaÅŸmasından sonra, sözleÅŸmeler ile Ä°srail'de eÄŸitilmesi planlanıyor.
F-35'ler konusundaki bu tür eÄŸitimler, genel havacılık teknolojisi konusunda eÄŸitilmiÅŸ diÄŸer pilotları ve mühendisleri ve ayrıca hava savunma sistemlerini yöneten ekipleri kapsayacak. Ayrıca tüm BAE silahlı kuvvetlerinin çeÅŸitli silahlar kullanmak üzere eÄŸitildiÄŸini görmeyi bekleyebiliriz. Ayrıca bakım tesisleri ve desteÄŸi ile yedek parça, mühimmat, teknolojik geliÅŸtirme, lojistik koordinasyon ve daimi danışmanlar aracılığıyla BAE-Ä°srail arasında askeri ve siyasi koordinasyon da sunulacak.
Ä°sraillilerin bu konudaki arzusunun sebebi elbette karşılıklı düÅŸmanları olan Ä°ran'a dayanıyor. BirleÅŸik Arap Emirlikleri, BAE’deki merkezde ABD saldırı uçağı Ä°ran sınırından bir taÅŸ atımı uzaklıkta olacağı için, Ä°ran karşısında caydırıcı görünmek istiyor. ÖrneÄŸin, Ä°srail'in kendi üslerinden kendi uçaklarını kullanması ve Tahran'a uzun bir görevde yakıt ikmali yapması yerine, gerekirse Ä°srail pilotlarının pilotluk yaptığı Emirlik uçakları, Ä°srail’e gidiÅŸ-dönüÅŸe gerek duymadan keÅŸif ve hava saldırıları da dâhil olmak üzere, Ä°ran içinde operasyonel görevler gerçekleÅŸtirebilir.
Küstah Veliaht Prens Muhammed Bin Zayed'in kardeÅŸi Halife Bin Zayed'i bir kenara ittikten sonra BAE'nin fiili hükümdarı olmasından bu yana, ülkenin mali fazlasını, bir bölgesel oyuncu olmak için adımlarını attı. Bu, Suriye, Yemen, Libya ve Somali'deki müdahalesinde de açıkça görülmektedir.
Silah Ticareti Forumu'nun tahminlerine göre, Orta DoÄŸu ülkelerinin silah alımları 2018'deki 11,8 milyar dolara kıyasla 2019'da 25,5 milyar dolara sıçradı. Körfez ülkeleri tek başına bu satın almaların yüzde 56'sını oluÅŸturdu.
BAE, Yemen, Suriye ve Libya'da olduÄŸu gibi, Arap ülkelerini yok etmek için boÅŸ savaÅŸlarda boÅŸa harcanan tüm bu parayı stratejik müttefiki - Arapların tarihi düÅŸmanı - Ä°srail'in yararına kullanıyor. BAE, Arap halkının sırtında, onları bölmek ve parçalamak için çalışan zehirli bir hançer haline geldi. Bölgeyi sabote etme çabalarına direnmek, dinine, topraklarına ve onuruna deÄŸer veren her Arap ve Müslüman için bir zorunluluk haline geldi.
*Dr. Almira Ebu El-Fetih tarafından kaleme alınıp, The Middle East Monitor HaberAjansında yayımlanan bu haber-yorum deÄŸerlendirmesi, Hasan Nurhan Çelik tarafından, DüÅŸünce Mektebi adına tercüme edilmiÅŸtir.
Henüz yorum yapılmamış.