Sosyal Medya

Tercüme Haber

Tercüme Haber: Türkiye'ye, Libya'da 99 yıllık deniz üssü

Bu hamle, Türkiye’nin Libya’da kalıcı bir varlık sağlama ve Avrupa’yı kuşatma çabalarıyla paralel



Söylentilere göre Türkiye, Libya’nın Misrata Limanı’ndaki önemli bir deniz üssünü önümüzdeki 99 yıl boyunca güvence altına aldı. Bu da Avrupa’da Türkiye’nin üssü askeri güç projelendirmek ve Avrupa ve Kuzey Afrika’ya giden göçmen yollarını kontrol etmek için kullanabileceÄŸine dair korkuyu artırıyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMC) ile yapılan bir anlaÅŸmaya göre Türkiye, Ä°talya ve Fransa’nın hemen güneyinde bulunan bir deniz üssüne eriÅŸebilecek. Çek haber portali Echo24’e göre, her iki ülke de Yunanistan gibi Avrupa BirliÄŸi’ndeki diÄŸer ülkelerle birlikte, üssün Ankara’nın Akdeniz’deki büyüyen gücünü pekiÅŸtireceÄŸinden endiÅŸe duyuyor.

Türkiye zaten kendi topraklarındaki yaklaşık 4 milyon göçmeni Avrupa BirliÄŸi’nin sahiplenmemesi sonucu kendi yrudunda barındırıyor. Deniz limanının kontrolü ile birlikte Türkiye, Kuzey Afrika’dan güney göç yollarını da kontrol edebilecek.

Ä°talyan Nova Ajansı, birçok Arap basın kuruluÅŸuna atıfta bulunarak Türkiye’nin limana eriÅŸim saÄŸladığına dair haber yaptı. Resmi olmayan haberlere göre anlaÅŸma, Pazartesi günü Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye’nin Libya’ya yaptığı ziyaret sırasında imzalandı.

Katar ayrıca Libya’ya asker gönderecek ve ülkenin askeri altyapısının yeniden inÅŸasına yardım edecek.

Türkiye yanlısı sosyal aÄŸlarda yayılan teyit edilmemiÅŸ bilgiye göre Misrata Limanı önümüzdeki 99 yıl boyunca Türkiye’ye açık olacak.

Türkiye birkaç aydır Libya’da askeri üs elde etmeye çalışıyor. Türkiye, deniz üssünün yanı sıra, hali hazırda fiilen kontrolünde bulunan, Libya'nın en büyük üs olan Vatiyye Hava Üssü’nü de resmi olarak kontrol etmek istiyor.
Stratejik bir konumda bulunan Vatiyye Hava Üssü, hem Libya, Tunus ve Cezayir arasındaki sınırları hem de Misrata’dan Tunus’a kadarki Akdeniz kıyısını kontrol etmeye olanak vermektedir. Türkiye, konumu göz önüne alındığında, bu hava üssünü Kuzey Afrika’daki göç ve askeri meseleleri önemli ölçüde ÅŸekillendirmek için kullanabilecek.

Vatiyye Askeri Hava Üssü

Türkiye’nin Müslüman KardeÅŸler’le iÅŸbirliÄŸi Batı ve Arap diktatörleri korkutuyor

Ä°talyan II Giornale ve Insider Over gazetesinin belirttiÄŸi gibi, Katar, Türkiye ve Libya arasındaki anlaÅŸma bir tür "Çelik Paktı"nın yaratılmasına benziyor.

Peki, bu üç ülkenin ortak noktası nedir? Ağırlıklı olarak Müslüman hassasiyeti ve birçok ülkede baskılanıp yasaklanmış Müslüman bir örgüt olan Müslüman KardeÅŸler. Türkiye ve Katar, Müslüman KardeÅŸler’in en büyük sponsorları ve Trablus’taki hükümet de bu çizgiye yakın.

Libya TV kaynaklarına göre Misrata’da Katar, Türkiye ve Batı Libya temsilcilerinin ayda bir kez bir araya gelecekleri bir koordinasyon merkezi kurulması da kararlaÅŸtırıldı. AnlaÅŸmaya göre Katar, Batı Libya’ya askeri danışmanlar da gönderecek.

Türkiye’nin hali hazırda  Libya’da birlikleri var. Bu nedenle, Insider Over’ın da belirttiÄŸi gibi, Trablus'un, Ankara'nın Misrata Limanı’nı kullanmasına izin verdiÄŸini düÅŸünmek meÅŸrudur. Bu da Türkiye'nin Libya'da, en azından batı kesiminde, kalıcı bir varlığı güvence altına alma ve Avrupa'yı kuÅŸatma çabalarına uygun olacaktır.

Arab Weekly’ye göre Mısır, Rusya ve Fransa ile birlikte, Türkiye ve Katar’ın Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMC) verdiÄŸi destekten duyduÄŸu hayal kırıklığını dile getirmiÅŸ olan Darbeci General Halife Hafter’i destekliyor. Darbeci Hafter ayrıca askeri harekât tehdidinde de bulundu.

Bu nedenle Mısır, Salı günü DoÄŸu Libya’daki ordu karargâhında Halife Hafter ile görüÅŸmesi için askeri istihbarat baÅŸkanı Tümgeneral Halid Mügaver’i gönderdi. Mısır, sahil kenti Misrata’nın bir Türk deniz üssüne dönüÅŸtürülmesine de kesin bir dille karşı çıktı.

Kaynak: Avrupa merkezli Remix News Haber Ajansı / Müellif: John Cody

Mütercim: Dürdane Tekin / DüÅŸünce Mektebi

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.