Tercüme Haber
Tercüme Haber: İsrail'in küresel siber-suç şebekesi
Bu ayın başında bir İsrail mahkemesi, kötü şöhretli bir casus yazılım firması olan NSO Grup'un ihracat lisansının devam etmesine karar verdi. Bu karar Uluslararası Af Örgütü avukatlarının, insan hakları grupları vasıtasıyla elde ettikleri ve NSO'nun suçlarıyla ilgili "kanıt dağı" olarak tanımladıkları delilleri sunmalarına rağmen alındı.
NSO, Suudi Arabistan'ın da içinde bulunduÄŸu, dünyadaki en kötü insan hakları ihlallerini gerçekleÅŸtirenler adına çalıştırdıkları sofistike ve pahalı bir siber silah olan Pegasus'tan sorumlu.
Pegasus, mailler, mesajlar, fotoÄŸraflar, dosyalar, ÅŸifreler ve aslında modern bir akıllı telefonda olan aklınıza gelebilecek her ÅŸey de dahil olmak üzere yığınlarca kiÅŸisel veriyi toplayarak hedef kiÅŸilerin telefonlarını ele geçiriyor.
Bu siber silah, akıllı telefonların kamera ve mikrofonlarını uzaktan açarak telefonları kendi sahiplerine karşı çalışan birer casusluk cihazına dönüÅŸtürebilir.
Uzmanlara göre Pegasus, tüm dünyada baskıcı rejimler altında yaÅŸayan gazetecileri, insan hakları savunucularını, politikacıları ve muhalifleri hedef almak için kullanılıyor.
Hatta 2018'de Muhammet Bin Selman'ın ajanları tarafından vahÅŸice öldürülen ve parçalara ayrılan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı bile dolaylı olarak katil Suudi rejimi adına NSO tarafından hedef alınmıştı.
Ä°srail Mahkemesi'nin Uluslararası Af Örgütü'nün açtığı davayı reddetmesiyle birlikte, NSO'nun alçak suç giriÅŸimi artık hem hükümetten hem de yargıdan Ä°srail’in resmi onay damgası almış oldu.
NSO'nun özel bir ÅŸirket olduÄŸu bahanesi ise durumu temize çıkarmıyor.
Firma, ihracat lisansları ÅŸeklindeki cezai faaliyetler için devlet onayına güveniyor. Gerçek dünyadaki konvansiyonel silah üreticilerinin paralı askerlik faaliyetleri için hükümetin onayına güvenmesi gibi, NSO'nun da Ä°srail devletinin onayı olmadan yoluna devam etmesi imkansız olurdu.
Fakat hala umut var. Temmuz ayında NSO Grup aleyhinge geliÅŸen birkaç haber de geldi.
Kuzey Kaliforniya'daki bir federal mahkeme, Facebook'un NSO Grup aleyhine açtığı davanın devam edebileceÄŸine karar verdi.
Facebook, Whatsapp'ın ana şirketi. Sosyal medya devi Whatsapp'ı 2014'te satın almıştı.
NSO'nun siber silahı Pegasus'u, hedef kiÅŸilerin telefonlarına sızdırmak için kullandığı öncelikli saldırının hedefi Whatsapp'tı. Bu uygulama, bir süreliÄŸine, NSO'daki siber suçluların faydalanabileceÄŸi bir güvenlik açığıyla ilgili zaaf barındırıyordu.
24 kullanıcının bu açıktan etkilenmesinden sonra Whatsapp'taki bu açık geçen yıl uygulamanın üreticileri tarafından düzeltildi.
Uzmanlar, NSO'nun binlerce kullanıcıya kitlesel olarak sızmaktan ziyade siber silahlarını müÅŸterilerinin talimatına göre hedef aldıklarını iddia ediyor.
Ä°ddia, bu paralı askerlerin öncelikli motivasyonlarının büyük karlar elde etmek olduÄŸu düÅŸünülünce anlam kazanıyor.
NSO'nun müÅŸterileri arasında Bahreyn, BirleÅŸik Arap Emirlikleri ve Meksika gibi ülkeler de vardı.
Ä°srail yıllardır, büyümekte olan küresel siber suç ÅŸebekesine derinlemesine dâhil olmuÅŸ durumda.
2008 ve 2009'da, Ä°ran'ın nükleer enerji santrallerini sabote eden Stuxnet solucanına da dâhil olmuÅŸtu. Stuxnet siber silahının eski baÅŸkan Obama'nın yönetimindeki ABD'nin ve Ä°sraillilerin ortak bir giriÅŸimi olduÄŸu rapor edilmiÅŸti.
2011'de bazı açılardan Stuxnet'e benzer bir kötü amaçlı yazılımın parçası olan Flame; özellikle Ä°ran, Batı Åžeria, Lübnan gibi Ä°srail için bariz hedef olabilecek OrtadoÄŸu'daki tüm bilgisayarlara yüklenmiÅŸti.
Flame muhtemelen Ä°srail tarafından ya da en azından Ä°srail hükümetinin resmi siber suç çetesi olan Unit 8200 ile birlikte yapılmıştı.
Flame'in virüs olarak yüklendiÄŸi bilgisayarlarda casus yazılım olarak baÅŸarısı, onu bir anlamda Pegasus'un öncüsü yapmış oldu.
NSO'ya karşı ABD'de devam etmekte olan dava ise kesinlikle takip etmeye değer olacak.
Bir Whatsapp sözcüsü, teknoloji haberleri sitesi TechCrunch'a gönderdiÄŸi bir mailde ÅŸunları doÄŸruladı: "NSO'nun yasadışı siber operasyonlarla iÅŸtigal ettiÄŸi yönündeki iddialarımızı sürdürmemiz için bize izin veren bu mahkeme kararından dolayı memnunuz. Bu karar ayrıca Whatsapp'ın NSO'nun uygulamaları hakkında ilgili dokümanları ve diÄŸer bilgileri elde edebileceÄŸini de doÄŸruladı."
Görünen o ki açığa çıkacak daha çok ÅŸey var.
Ä°srail’in dünya çapındaki insan hakları ihlallerinde artan rolü ifÅŸa edilecekse ve bu suç devleti iÅŸlediÄŸi suçların hesabını verecekse, iÅŸte bu çok önemlidir.
*Asa Winstanley tarafından kaleme alınıp, The Middle East Monitor ajansında yayımlanan bu makale, aslına sadık kalınarak Hilal Çifçi tarafından, DüÅŸünce Mektebi için tercüme edilmiÅŸtit.
Henüz yorum yapılmamış.