Güncel
Çin, Hindistan'la çatışmalı sınırdaki askerlerini çekiyor
Hindistan Dışişleri Bakanlığı, haziran ayında ay 20 Hint askerin ölmesine yol açan çatışmanın yaşandığı sınır bölgelerindeki Çin askerlerinin çekilmesinin hızlandırılması çağrısı yaptı.
Bakanlık Sözcüsü Anurag Srivastava, düzenlediÄŸi çevirim içi basın toplantısında, iki ülke arasındaki sınır müzakerelerine iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.
Taraflar arasında yapılan görüÅŸmelerin ardından bazı geliÅŸmeler kaydedildiÄŸini belirten Srivastava, sürecin, mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasını arzu ettiklerini ancak bunu baÅŸarmanın her iki tarafın da mutabık kalacağı adımların atılmasıyla mümkün olacağını söyledi.
Srivastava, Hindistan'ın Pekin yönetiminin askeri varlığın tamamen geri çekilmesi ve sınır bölgelerinde barışın ve sükunetin tam olarak yeniden tesis edilmesi hedefi uyarınca içtenlikle çalışmasını beklediÄŸini kaydetti.
Bölgede gerilimi yükselten süreç
Hindistan'ın kuzeydoÄŸusundaki Ladakh bölgesinde, 15 Haziran'da 20 Hint askerinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaya neden olan ve bölgede tansiyonu yükselten süreç, Çin askerlerinin mayıs başında üç noktadan Ladakh bölgesine girmesi, burada çadır ve askeri karakollar kurmasıyla baÅŸlamıştı.
Ä°ki ülke anlaÅŸmazlığın barışçıl ÅŸekilde üstesinden gelinmesi için video konferans yoluyla görüÅŸmeler yürütmüÅŸ, görüÅŸmelerde gerilimin düÅŸürülmesine iliÅŸkin mutabakata varılmıştı.
Çin'in Yeni Delhi Büyükelçisi Sun Veidong, 10 Temmuz'da, Çin askerlerinin Galvan Vadisi'nden çekildiÄŸini bildirmiÅŸti.
Çin ve Hindistan arasındaki 3 bin 500 kilometrelik sınır hattının büyük bölümü, taraflar arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal PradeÅŸ eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi ise Aksai Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından iÅŸgal edildiÄŸini savunuyor.
Taraflar, uzun yıllardır süregelen görüÅŸmelere raÄŸmen egemenlik ihtilaflarını çözemezken, iki ülke arasındaki gerilim, 2017'de Çin'in bölgedeki sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya çalışması üzerine artmıştı.
Henüz yorum yapılmamış.