Sosyal Medya

Güncel

Macron, Lübnan ziyaretindeki emperyalist tavrından ötürü eleştiriliyor

Arap sosyal medya kullanıcıları ve aktivistler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Beyrut'taki patlamanın ardından gerçekleştirdiği Lübnan ziyareti sırasındaki tutumu ve üslubunun arkasında "sömürge zihniyetinin" yattığı yorumlarında bulundu.



Arap sosyal medya kullanıcıları ve aktivistler, Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'un, Beyrut'taki patlamanın ardından gerçekleÅŸtirdiÄŸi Lübnan ziyareti sırasındaki tutumu ve üslubunun arkasında "sömürge zihniyetinin" yattığı yorumlarında bulundu.

Fransa CumhurbaÅŸkanı Macron, 6 AÄŸustos'ta büyük patlamanın yaÅŸandığı Beyrut'a gitti. Lübnanlı yetkililerle bir araya gelen Macron, ziyaretinin, "Fransa halkının Lübnan halkıyla dayanışma içinde olduÄŸu mesajını vermek", "yaralılar ile hayatını kaybedenlerin yakınlarının yanında olmak" ve "patlamanın nedenine iliÅŸkin bir açıklama duymak" gibi hedefleri bulunduÄŸunu ifade ederken, ziyaret sırasındaki üslubu tepki çekti.

Arap sosyal medya kullanıcıları, Macron'un ziyareti sırasında yaptığı "Lübnan'da yeni bir siyasi düzenin inÅŸa edilmesi gerektiÄŸi" yönündeki gibi çeÅŸitli açıklamalarını ve patlamanın ardından sergilediÄŸi tutumu eleÅŸtirdi.

Ä°ngiltere'de yaÅŸayan Filistinli tarihçi BeÅŸir Nafi, Twitter hesabında Macron'un ziyareti hakkında "Fransa, bir süredir Emmanuel Macron gibi emperyalist yanını frenleyemeyen bir cumhurbaÅŸkanı görmemiÅŸti." ifadelerini kullandı.

Nafi, "Adam (Macron), utanmadan Lübnan siyasi hayatı için yeni bir döneme girmekten bahsediyor. Felakete uÄŸramış Beyrut'a yaptığı kısa ziyarette Lübnan hala Fransız sömürgesiymiÅŸ gibi davranıyor." yorumunu yaptı.

Yemenli aktivist Yemani bin Ä°slam es-Salimi, "21. yüzyılda yaşıyoruz. Dünya artık daha güçlü. Sömürge zamanları geçti. Ancak Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'un zihninde devam ediyor." ifadelerine yer verdi.

Salimi, "Macron, Lübnan'da siyasi, ekonomik, toplumsal rejim deÄŸiÅŸikliÄŸinden bahsediyor. Lübnan hala Fransız sömürgesiymiÅŸ ya da kendine baÄŸlı bir köymüÅŸ gibi davranıyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Fransa, Beyrut felaketini, bölgede yeniden konumlanmak için kullanıyor gibi"

Filistinli gazeteci Abdulkadir Fayiz, "Macron, ülke içi krizleri ve uluslararası baÅŸarısızlığını bir kenara bırakıp, sanki Lübnan, Fransız sömürgesiymiÅŸ gibi davranıyor. Rejim deÄŸiÅŸikliÄŸinden, yeni bir siyasi dönemden ve yeni Lübnan'dan bahsediyor." ifadelerini kullandı.

Fayiz, "Bölgedeki rolü büyük ölçüde gerileyen Fransa, Beyrut felaketini, bölgede yeniden konumlanmak için kullanıyor gibi." tespitinde bulundu.

Mısırlı aktivist Nur ed-Din de "Macron, yeni Lübnan'dan, daha iyi bir ekonomiden bahsediyor. Sanki Lübnan, Fransız sömürgesi." ifadelerine yer verdi.

Beyrut'taki patlama ve Macron'un ziyareti

Beyrut Limanı'nda 4 AÄŸustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduÄŸu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm Beyrut'u sarsan çok güçlü patlama meydana gelmiÅŸti. Patlamada, 154 kiÅŸi hayatını kaybederken, yaklaşık 5 bin kiÅŸi yaralandı.

Patlamadan 2 gün sonra Beyrut'a gelen Macron, mevkidaşı MiÅŸel Avn, Lübnan BaÅŸbakanı Hassan Diyab ve Meclis BaÅŸkanı Nebih Berri ile bir araya gelmiÅŸti.

Lübnan CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı'nda gerçekleÅŸen görüÅŸmenin ardından açıklamalarda bulunan Macron, sokaklardaki insanların öfkeli olduÄŸunu hissettiklerini aktararak, "Yolsuzlukla mücadele için hızlı siyasi giriÅŸimler baÅŸlatılmalı. Lübnan yıllardır ekonomik kriz sıkıntısı yaşıyor. Bu krizin çözümü için siyasi giriÅŸim gerekiyor." ifadelerine yer vermiÅŸti.

Daha sonra Fransa'nın Beyrut BüyükelçiliÄŸi resmi konutunda basın toplantısı düzenleyen Macron, Lübnanlı yöneticilerle görüÅŸmelerinde açık bir dil kullandığını, onlardan da sorularına ÅŸeffaf cevaplar beklediÄŸini belirtmiÅŸti.

"Eylül ayının başında Lübnan'a geri döneceÄŸim. Bu büyük sıçramanın yapılabileceÄŸi kanaatindeyim." diyen Macron "büyük sıçrama" ifadesine açıklık getirmemiÅŸti.

Fransa'nın baÅŸkenti Paris'te 2018'de düzenlenen Lübnan'a destek konferansı CEDRE'de vadedilen yardımların, elektrik, su ve kurumlarda yapılacak reformlar ile yolsuzlukla mücadelenin gerçekleÅŸtirilmesini beklediÄŸini kaydeden Macron, Lübnan'da yeni bir siyasi düzenin inÅŸa edilmesi gerektiÄŸini vurgulamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.