Z Kuşağının handikapları
Fatma Tuncer / Milli Gazete
Ä°ngiltere’de yaÅŸayan 3 yaşındaki Jack Neal, anne babanın ÅŸifresini açık bıraktığı internete girerek 9 bin sterlin deÄŸerinde bir otomobil satın aldı. Ä°ddialara göre Jack annesine bir araba satın aldığını ifade edince anne mesajlara baktı ve çocuÄŸun Nissan Figaro marka bir aracı internet üzerinden satın aldığını gördü. Üç yaşında bir çocuk ve internet üzerinden satın alınan bir otomobil ne ilginç deÄŸil mi? Jack, Z kuÅŸağının tipik bir temsilcisi. Oyunların engin dünyasına açılıp eriÅŸkinleri taklit edeceÄŸi yerde teknolojinin kıskacına takılmış ve buradaki cafcaflı hayatların bir parçası haline gelmiÅŸ.
Jack’ın bu davranışı Z kuÅŸağı hakkındaki endiÅŸelerimi daha da artırdı. Öyle ya üç yaşında bir çocuk ebeveyninin açık bıraktığı interneti kullanarak bir otomobil satın alabilmiÅŸse, dürtü kontrolü olmayan ve iyi kötü kavramları henüz yerleÅŸmeyen birçok çocuk aynı yöntemi kullanarak büyük fecaatlere imza atabilir. Ne bileyim ÅŸiddet yanlısı örgütlere üye olabilir, kendisini ve ailesini tehlikeye atacak eylemlere yönelebilir. Bilmiyorum kaygılanmakta haksız mıyım…
Bilirsiniz, anne babaların ÅŸikayetleri hiç bitmez. Söze baÅŸlar baÅŸlamaz çocukların saygısızlığından, sorumsuzluÄŸundan ve vurdumduymazlığından, israfa dönük hayat tarzlarından ve sosyal medya ile meÅŸgul olmalarından, yeterince ders çalışmamalarından ÅŸikayet etmeye baÅŸlarlar. Ebeveynler ÅŸunu kabul etmelidirler ki; bu çocuklar bu çağın kirlerine ÅŸahit olmuÅŸ maÄŸdurlar. Onlar bizim yaÅŸadığımız zamanın öyküleri ile tanışmadılar, aksine teknolojinin kucağına doÄŸdular ve hayatı burada tanıdılar.
Anne balar söze hep bizim zamanımızda diye baÅŸlayıp, çocuklara uzaydan gelmiÅŸ varlıklarmış gibi bakar ve onlara karşı son derece acımasız davranırlar. Olaylara kendi pencerelerinden bakar ve onları hiçbir ÅŸekilde dinlemek ve anlamak istemezler. Neden? Çünkü anlamak zahmetli bir iÅŸtir, bedel ister, sabır ister, anlayış ister, ÅŸefkat ister. Anlamak zahmetli iÅŸtir, o yüzden anne babalar iÅŸin kolayına kaçar ve çocukları eleÅŸtirmeye baÅŸlarlar.
Kabul etmeliyiz ki, bugünün çocukları yaÅŸadıkları çağın renklerini taşıyor ve ağır bedeller ödüyorlar. Kendilerine adeta mutant varlıklar olarak bakan eriÅŸkinlerle sürekli çatışıyor ve duygularını bir türlü ifade edemiyorlar. O nedenle genç bireylerden önce ebeveynlerin sorunları ele alınmalı ve onlara ÅŸu üç ÅŸeyden uzak durmaları tavsiye edilmelidir:
1_Çocuklarınızla konuÅŸurken, söze ben senin yaşındayken ÅŸöyle yapardım gibi ifadeler kullanmayın.
2_ Çocuklarınızın olumsuz yanlarına odaklandığınız kadar olumlu yanlarına da odaklanın ve onları takdir etmekten kaçınmayın.
3_Çocuklarınızın hatalarını yüzlerine vurmayın, bunun yerine sorular sorarak çocuÄŸun hatayı görmesine yardımcı olun ve yanındayım duygusu verin.
ÇOCUÄžUNUZU TANIYOR MUSUNUZ?
Bugünün çocukları teknoloji ile iç içe yaÅŸadıklarından beÅŸeri iliÅŸkilerde nasıl davranmaları gerektiÄŸini kestiremeyebiliyorlar. Bu durum iletiÅŸim kopukluÄŸuna ve yalnızlaÅŸmaya sebebiyet veriyor.
Bugünün çocukları bağımsızlığa önem veriyor, sınırları olabildiÄŸince zorluyor ve istiÅŸareden hoÅŸlanmıyorlar.
Bugünün çocukları sabırsız, inatçı ve rekabet eksenli yaşıyorlar.
Söz yerine sembollerle, kısaltmalarla anlaşıyor, arkadaÅŸ ve aile iliÅŸkilerine deÄŸil sanal dünyaya sosyal medyaya önem veriyorlar.
Bugünün çocukları rekabetin ağırlıkta olduÄŸu bir çaÄŸda yaşıyor ve iÅŸ bulma, para kazanma, ayaklarının üzerinde durabilme endiÅŸesi taşıyorlar.
Bugünün çocukları otoriteyi sevmiyor, tatminsizler, emek gerektiren iÅŸlerden kaçınıyor, teknolojiyi iyi kullanıyorlar.
Bugünün çocukları ahlaki ve manevi deÄŸerlere karşı mesafeliler, manaya deÄŸil maddeye önem veriyor ve ölüm duygusundan kaçıyorlar. Anne babalar çocukları bu deÄŸerlerle tanıştırabilmek için iÅŸi ciddiye almalı ve eÄŸitime erken yaÅŸlarda baÅŸlamalıdırlar. Genç bireylere doÄŸru rol modeller sunmalı ve kendi yaÅŸantıları ile onlara yön göstermelidirler. Anne babalar onlarla iletiÅŸim kurarken kendi yaÅŸadıkları döneme ait yöntemlerle deÄŸil bugünün ÅŸartlarına uygun bir dil ile yaklaÅŸmalıdırlar.
Henüz yorum yapılmamış.