Tercüme Haber
Suriye'de Yayımlanan Sezar Fotoğrafları Halkın Acısını Tazeliyor
Binlerce Suriyeli, bundan birkaç yıl önce ilk kez yayımlanmış ve yakın zamanda internette tekrar gündeme gelen işkence görmüş tutukluların fotoğraflarının ardından, ülkelerinin istihbarat servisleri tarafından öldürüldüğünü düşündükleri kaybolmuş akrabalarının acısını yeniden yaşıyor.
Nadir Abbud kalp krizi geçirerek vefat etti. Saatler önce internette, tek oÄŸlunun iÅŸkence edilip öldürüldükten sonraki bir fotoÄŸrafını görmüÅŸtü.
Suriye-Ä°dlibli Abbud, oÄŸlu Yunus'un 7 yıl önce Åžam hükümeti tarafından tutuklanmasından bu yana ondan hiçbir haber alamamıştı.
Binlerce Suriyeli, bundan birkaç yıl önce ilk kez yayımlanmış ve yakın zamanda internette tekrar gündeme gelen iÅŸkence görmüÅŸ tutukluların fotoÄŸraflarının ardından, ülkelerinin istihbarat servisleri tarafından öldürüldüÄŸünü düÅŸündükleri kaybolmuÅŸ akrabalarının acısını yeniden yaşıyor.
AÄŸustos 2013'te, Suriye askeri polisi için çalışan Sezar kod adlı bir fotoÄŸrafçı, 53.275 fotoÄŸrafı Suriye'den gizlice kaçırdı ve ailelerin öldüklerinden korktukları kiÅŸileri tespit etmelerine olanak saÄŸladı.
FotoÄŸraflar, BeÅŸar Esed'e karşı protestolara katıldıkları gerekçesiyle 2011'den beri tutulan bazen çıplak, acımasız bir ÅŸekilde sakat bırakılmış tutukluların cesetlerini gösteriyordu.
Bu fotoÄŸrafların tümü bazı insan hakları örgütleri tarafından yayımlanmışken, bazıları 2015 yılında yerel medya siteleri tarafından paylaşılmıştı. Ancak yine de Suriye'de bazı aileler bunların varlığından habersizdiler.
FotoÄŸraflar, Esed ve destekçilerine karşı ağır yaptırımlar uygulayan Suriye Sivil Koruma Yasası'nın kabul edilmesinden sonra yeniden gündeme geldi.
Yasanın Suriye'deki bazı kiÅŸilerce eleÅŸtirilmesinin ve dikkatin bir kez daha Sezar'ın eylemlerine çevrilmesinin ardından muhalif web siteleri bu hiçbiri yeni olmayan fotoÄŸrafları insanlara yasanın neden geçtiÄŸini hatırlatmak amacıyla yeniden yayımladı.
Suriyeli eski bir tutuklu olan ve Sezar Yasası sürecinde ABD senatosunda ÅŸahit olduÄŸu dehÅŸet verici olayları aktaran Ömer Alshogre, Middle East Eye'a, yayımlanan resimlerinin tamamının altı yıl önce de yayımlanmış olduÄŸunu ve kurbanlara ait yeni fotoÄŸrafların olmadığını söyledi.
"Umutlarımız tamamen tükendi"
Sayılar hızlıca artıyor fakat ÅŸu ana dek Suriye'nin kuzeyinde yaÅŸayan en az 18 aile fotoÄŸrafların içinden oÄŸullarını buldu.
Bu süreç, özellikle maÄŸdurların yüzleri iÅŸkence ve yetersiz beslenme sebebiyle farklılaÅŸtığı için, söz konusu binlerce fotoÄŸrafın dikkatlice incelenmesini gerektiriyor.
Matem tutan köylüler salı günü Ä°dlib'in kuzeyindeki Salwah bölgesinde, sızdırılan resimlerden öldüÄŸü tespit edilen üç aile üyesine baÅŸsaÄŸlığı dilemek ve dua etmek için Abdulkerim El Arnos ile bir araya geldiler.
Arnos Middle East Eye'a ÅŸunları söyledi: "24 saatten fazla süre aradıktan sonra erkek kardeÅŸimin resmini buldum. Dört saat sonra kız kardeÅŸim kocasının ve ondan sonra da oÄŸlunun resmini buldu."
“2012 ve 2013 yıllarında tutuklanmışlardı, akıbetlerini öÄŸrenebilmek için çok acı çektik ve çok paralar ödedik ama çıkmaz bir sokaÄŸa ulaÅŸtık."
Arnos, kendisinin ve akrabalarının Sezar Yasası çıkar çıkmaz araÅŸtırmaya baÅŸladıklarını ve bu fotoÄŸrafların zaten yaygın olduÄŸundan haberdar olmadıklarını söyledi. "Tutuklularla ilgili bu krizin sona ermesini umut ediyorduk, onları tekrar göreceÄŸimizi hayal ediyorduk. Åžimdi umutlarımız tamamen yok oldu."
"Onların ruhları Allah'a ulaÅŸtı ve iÅŸkencenin acısından kurtuldular. Allah'tan bizim hakkımızı almasını istiyoruz." diyor Ä°dlib'te öÄŸretmen olarak çalışan Arnos.
Tutukluların akıbetini bilmemek ve gerçekte öldürülmüÅŸ oldukları halde altı yıl boyunca döneceklerine dair bir umuda tutunmak birçok kiÅŸiye ıstırap veren bir durum.
“Åžantaj”
2011 yılında savaÅŸ baÅŸladığında, Sezar'ın iÅŸi öldürülmüÅŸ tutukluları belgelemekten oluÅŸuyordu. ÇoÄŸu zaman bir günde 50 cesedin fotoÄŸraflarını çekiyordu.
FotoÄŸrafları ülke dışına çıkardıktan sonra, Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü fotoÄŸrafları Sezar'dan almış hükümet karşıtı bir gruptan bu görüntüleri aldı.
Sezar geçen ay Suud Merkezli bir gazete olan Okaz ile yaptığı röportajda, Suriyeli bazı kuruluÅŸların bu görüntülerin yayımlanmasından kar elde etmek için uÄŸraÅŸtığı iddialarına karşılık olarak Suriye muhalefetinden olduÄŸunu iddia eden bazı figürler tarafından kendisine ciddi bir ÅŸantaj yapıldığını söyledi.
Sezar, sahte bir ÅŸekilde ekibin parçası olarak çalıştığını iddia eden 20'den fazla organizasyon ve kuruluÅŸ olduÄŸunu söyledi. Bunların, bağışçı ülkelerden insani sebepler ve Esad'a karşı yargı giriÅŸimlerini destekleme bahaneleriyle yıllık yüz binlerce dolar topladığını ifade etti.
Bu tür kuruluÅŸların, kendi ekibinin halka açık bir ÅŸekilde görünmüyor olmasından avantaj saÄŸladıklarını söyledi.
Bu röportajın ardından, Suriye Ulusal Koalisyonu, suçlamaların doÄŸru olmadığını belirten bir açıklama yayımladı.
"Suçları belgeleyen herhangi bir kiÅŸi, maÄŸdurlar için tek yetkili temsilci olmaksızın, görevini yapıyor." dedi.
"Sezar yasasını takip etmek amacıyla özel bir ekip oluÅŸturduk. Suriye halkının çıkarlarına hizmet edecek her yasayı desteklemek bizim görevimiz."
Bazı yerel medya fotoÄŸraflarda öldürülmüÅŸ insan sayısının 11 bin olduÄŸunu tahmin ediyor. Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, kapsamlı bir soruÅŸturmanın ardından, görüntülerde her birine ait dört ya da beÅŸ fotoÄŸraf olan 7.000 kiÅŸinin tespit edildiÄŸini söyledi.
Sosyal medya fotoÄŸrafları doÄŸrulamak için bir ortam oldu. Yüzlerce aktivist kurbanlardan birinin 2011 yılında Suriye Ordusundan ayrılarak Özgür Suriye Ordusu'nu kuran Hüseyin HarmuÅŸ olduÄŸunu düÅŸünüyor.
Yerel bir site, fotoÄŸrafların HarmuÅŸ'a ait olduÄŸunu kabul etmeyen akrabalarıyla konuÅŸarak bu ihtilafı çözdü.
Görüntülerin son sirkülasyonu, birçok sivili ve kurbanların ailelerini ÅŸoka uÄŸrattı, üzdü. Bu, aralarında Ä°ngiltere merkezli aktivist bir grup olan SNHR'nin de olduÄŸu insan hakları örgütlerinden ve aktivistlerden tepki çekti.
“EÄŸer Sezar Yasasının neden kabul edildiÄŸini hatırlatmak istiyorlarsa, fotoÄŸraflar bireylerin kimliÄŸini açık edilmeden paylaşılabilirdi." diyor Ghany. "Yüz resimleri örtülebilir ya da akrabalarından izin alınabilirdi."
"Böyle kısıtlamalar olmaksızın paylaÅŸmak sivillere ve oÄŸullarını bu halde görmek istemeyen ailelere acı veriyor."
“Sesimin dünyaya ulaÅŸmasını umut ediyorum.”
Åžu ana dek Sezar Yasası Suriye ekonomisini aksatmaya yardım etmiÅŸ gibi görünüyor.
Kötü ekonomi, güneyde bulunan ve genel olarak yönetime sadık kimselerden oluÅŸan Süveyde'de protestoları tetikledi.
Bu arada, BM'nin iÅŸkence maÄŸdurlarıyla uluslararası dayanışma gününü anarken, Åžam, gizli hapishanelerin, kurbanların ve iÅŸkencenin varlığını inkar etmeye devam ediyor.
"Umarım sesim dünyaya ulaşır. BirleÅŸmiÅŸ Milletlerden ve insani yardım kuruluÅŸlarından, tutuklular ölmeden ve aileleri yasa boÄŸulmadan önce onların serbest bırakılması için çalışmalarını talep ediyorum."
Mütercim: Hilal Çifçi / DüÅŸünce Mektebi
Kaynak: Midle East-Eye Haber Sitesi
Henüz yorum yapılmamış.