Sosyal Medya

Güncel

LGS sınav sonuçları açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığınca LGS kapsamında 20 Haziran'da yapılan merkezi sınavın sonuçları "meb.gov.tr" adresinden açıklandı.



Milli EÄŸitim Bakanlığınca (MEB), 2020 Liselere GeçiÅŸ Sistemi (LGS) kapsamında 20 Haziran'da yapılan merkezi sınavın sonuçları "meb.gov.tr" adresinden açıklandı.
 
MEB, geçen yıl olduÄŸu gibi bu yıl da LGS sınav sonuçları ile aynı anda "Merkezi Sınav DeÄŸerlendirme Raporu"nu yayımladı.
 
Milli EÄŸitim Bakanlığının EÄŸitim Analiz ve DeÄŸerlendirme Raporları Serisi'nin 13. olan ve yürütücülüÄŸünü Milli EÄŸitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer’in yaptığı raporda, öÄŸrencilerin merkezi sınavdaki sonuçları detaylı olarak incelendi, sınavdaki alt testlerde elde edilen dağılımlar yorumlandı, testin teknik özellikleri hakkında ayrıntılı sonuçlara yer verildi.
 
Geçen seneye göre sınava katılım arttı
 
LGS kapsamındaki merkezi sınav, 20 Haziran'da baÅŸarıyla uygulandı. 2019 yılında 1 milyon 29 bin 555 öÄŸrencinin katıldığı sınavda, 2020'de 1 milyon 472 bin 88 öÄŸrenci yer aldı. Böylece sınava katılan öÄŸrenci sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 43 artış gösterdi.
 
Milli EÄŸitim Bakanlığı, sınavın saÄŸlıklı uygulanabilmesi için okul sayısını yaklaşık 5 kat, görevli sayısını ise 2 kattan fazla artırdı.
 
2020 LGS'de soru iptali yok
 
20 Haziran'da uygulanan LGS merkezi sınav kapsamında öÄŸrencilere farklı branÅŸlardan toplam 90 soru soruldu. Saat 9.30'da baÅŸlayan ilk oturumda öÄŸrenciler Türkçe, TC Ä°nkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil Testleri uygulandı.
 
Ä°kinci oturum 11.30'da baÅŸladı ve bu oturumda öÄŸrenciler matematik ve fen bilimleri testlerini cevapladı. Merkezi sınavda yer alan soruların hiçbiri iptal olmadı.
 
Fen bilimlerinde doğru cevaplar arttı
 
2020 merkezi sınavında sözel bölümde yer alan soru sayısı 20 olan Türkçe alt testinde doÄŸru cevap sayısı ortalaması 10,00, soru sayısı 10 olan T.C. Ä°nkılap Tarihi ve Atatürkçülük alt testinde doÄŸru cevap sayısı ortalaması 5,05, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alt testinde 6,39 ve yabancı dil alt testinde ise 3,53 olarak gerçekleÅŸti.
 
Sayısal bölümde soru sayısı 20 olan matematik ve fen bilimleri alt testleri yer aldı. ÖÄŸrencilerin matematik testindeki doÄŸru cevap sayısı ortalaması 4,89, fen bilimleri alt testindeki doÄŸru cevap sayısı ise 10,21 olarak hesaplandı.
 
2019 yılındaki merkezi sınav sonuçlarıyla kıyaslandığında öÄŸrencilerin fen bilimleri testinde daha baÅŸarılı olduÄŸu, diÄŸer testlerde ise daha düÅŸük baÅŸarı gösterdiÄŸi belirlendi.
 
181 öÄŸrenci tam puan aldı
 
Sınava 42 farklı ilden katılan 181 öÄŸrenci tüm soruları doÄŸru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Puanların 100 ile 500 arasında deÄŸiÅŸtiÄŸi dağılımda öÄŸrencilerin yüzde 7,85'i 400-500 aralığında puan aldı. ÖÄŸrencilerin en yoÄŸun bulunduÄŸu puan aralığı (yüzde 56,29) 200-299 oldu. Sınav puanlarının ortalaması 286,35, standart sapması ise 69,22 olarak hesaplandı.
 
Müfredatın kapsamı daralmasına raÄŸmen testlerde nitelik yüksek
 
Sınavın salgın sürecinde yapılması dolayısıyla MEB, 2020 merkezi sınavının kapsamını öÄŸrencilerin okulda yüz yüze eÄŸitim aldıkları ilk dönemle sınırlı tuttu.
 
Raporda sonuçları paylaşılan analizlerde, sınavda yer alan soruların yeterli ayırt ediciliÄŸe sahip olduÄŸu, farklı baÅŸarı düzeylerindeki öÄŸrencilere hitap edebildiÄŸi ve alt testlerden elde edilen sonuçların güvenilir olduÄŸu gösterildi.
 
Bu sonuçlar, kapsamının daraltılmasına raÄŸmen sınavın teknik açıdan yüksek niteliÄŸe sahip olduÄŸunu gösterdi.
 
Kız öÄŸrenciler daha baÅŸarılı
 
Raporda, çeÅŸitli öÄŸrenci gruplarının sınav performansları hakkında da analiz sonuçlarına yer verildi. Elde edilen bulgular, kız öÄŸrencilerin matematik dışındaki tüm alt testlerde erkek öÄŸrencilerden daha baÅŸarılı olduÄŸunu gösterdi. 2018 ve 2019 yıllarındaki merkezi sınavlarda da ortaya çıkan bu sonuç, kız öÄŸrencilerin görece yüksek baÅŸarısının sürdüÄŸünü gösteriyor.
 
Anne baba eÄŸitim düzeyi yüksek öÄŸrenciler daha baÅŸarılı 
 
Yapılan diÄŸer bir incelemede, öÄŸrencilerin anne ve baba eÄŸitim düzeyleri arttıkça sınav puanlarının da arttığı belirlendi. Bu konuda yapılan diÄŸer çalışmalarla tutarlı olan bu sonuç, velilerin eÄŸitim düzeyleri ve dolayısıyla sosyoekonomik düzeylerindeki artışın öÄŸrencilerin akademik performanslarındaki artışla iliÅŸkili olduÄŸunu gösterdi.
 
Sınav sonuçları öÄŸrencilerin okul baÅŸarıları ile iliÅŸkili
 
Raporda incelenen diÄŸer bir unsur da öÄŸrencilerin sınavda gösterdikleri performansla okuldaki akademik performansları arasındaki iliÅŸkiydi. Analizler, geçen yıl olduÄŸu gibi 2020'de de merkezi sınav sonuçlarının öÄŸrencilerin okul baÅŸarıları arasında güçlü bir iliÅŸki olduÄŸunu gösterdi. Bu sonuçlar, sınav performansı ile öÄŸrencilerin okuldaki baÅŸarılarının aynı ÅŸekilde deÄŸiÅŸtiÄŸini ve güçlü bir baÄŸlantıya sahip olduÄŸunu gösteriyor.
 
ÖÄŸrencilerin sınav performansları son 2 yılla benzer örüntüde
 
2020 merkezi sınavda öÄŸrencilerin sınav performansı 2019 merkezi sınava göre kısmen deÄŸiÅŸim gösterse de doÄŸru cevap sayısı dağılımlarının 2019 yılıyla oldukça benzer olduÄŸu görüldü.
 
Her iki yılda da öÄŸrencilerin görece yüksek baÅŸarı gösterdiÄŸi alt testler Türkçe, fen bilimleri, T.C. Ä°nkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi iken, görece düÅŸük baÅŸarı gösterdiÄŸi alt testler matematik ve yabancı dil oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.