Sosyal Medya

Güncel

BM Raporu: Dünya nüfusunun yüzde 1'i yersiz yurtsuz durumda

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), dünyada geçen yıl zorla yerlerinden edilenlerin sayısının rekor seviyede artarak 79,5 milyona ulaştığını, bunun dünya nüfusunun yüzde 1’ini oluşturduğunu ve dünyada en fazla yerinden edilmiş insana ev sahipliği yapan ülkeler sıralamasında Türkiye’nin birinci sıradaki yerini koruduğunu bildirdi.



GÖRÜLMEMÄ°Åž SEVÄ°YEDE
 
BMMYK tarafından 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü öncesinde yayımlanan Küresel EÄŸilimler Raporu’nda, savaÅŸ, çatışma ve zulüm nedeniyle geçen yıl dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısının “görülmemiÅŸ” seviyeye ulaÅŸtığına dikkat çekildi. Rapora göre, 2019’da evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık 9 milyon kiÅŸi arttı. Böylelikle, dünya genelinde mülteci konumuna düÅŸen ve sığınma arayan kiÅŸilerin sayısı rekor kırarak 79,5 milyona ulaÅŸtı.
 
 
10 YILDA 2 KAT ARTTI
 
2010 yılında dünyada zorla yerinden edilenlerin sayısının 41 milyon olduÄŸu hatırlatılan raporda, aradan geçen 10 yılda bu sayının neredeyse iki katına çıktığına iÅŸaret edildi. Suriye, Venezuela, Afganistan, Güney Sudan ve Myanmar (Arakanlı Müslümanlar) dünyanın en fazla mülteci üreten 5 ülkesi konumunda bulunuyor.
 
TÜRKÄ°YE Ä°LK SIRADA
 
Rapora göre, Türkiye yüzde 92’si Suriyeli olmak üzere toplam 3,9 milyon yerinden edilmiÅŸ insana ev sahipliÄŸi yaparak, bu alanda dünya sıralamasındaki birinciliÄŸini 2019’da da sürdürdü. Kolombiya, yaklaşık 1,8 milyon yerinden edilmiÅŸ Venezuelalıyı ağırlayarak Türkiye’nin ardından ikinci sıraya yerleÅŸti.
 
5,6 milyon Filistinli mülteci
 
 
Dünya mültecilerinin yüzde 77’sini Afganistan gibi 50’nci yılına giren uzun dönemli krizler oluÅŸturuyor. Her 10 mülteciden 8’i ise geliÅŸmekte olan ülkelerde bulunuyor. BMMYK Küresel EÄŸilimler Raporu’nda, dünya genelinde yerinden edilmiÅŸ kiÅŸilere BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) korumasındaki 5,6 milyon Filistinli mültecinin de dahil olduÄŸu belirtildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.