Tercüme Haber
Tercüme Haber: Sudan'da açlık koronavirüsten daha yakıcı boyutlarda
Follow @dusuncemektebi2
Özel sektör çalışanları, hükümetin temel ekonomik ihtiyaçlarını karşılamadan büyük kısıtlayıcı önlemler aldığını söylüyor.
Birçok Sudanlı gibi, araba tamircisi Mohamed Othman da hükümetin koronavirüs karantinasını sona erdirmesi gerektiÄŸini söyleyerek, böylece iÅŸine geri dönebileceÄŸini çünkü kendisi ve ailesinin baÅŸka bir gelir kaynağı olmadığını belirtti.
Sudan'ın ülkeyi ordu ile güç paylaşımı anlaÅŸması altında yöneten geçici sivil hükümeti, yaklaşık iki ay önce birçok iÅŸ yeri, market, okul ve caminin kapatılmasını emretmiÅŸ ve seyahat kısıtlamalarını uygulamaya koymuÅŸtu.
Ancak Sudan, yoksulluk içinde yaÅŸayan kesimin kısıtlamaların sona ermesi yönündeki artan talepleriyle ve neredeyse yüzde 100’lük bir yıllık enflasyon oranıyla karşı karşıya kalmanın yanı sıra yoksul Sudanlılara vaat ettiÄŸi yardımların gerçekleÅŸmediÄŸi yönündeki ÅŸikayetlere cevap vermekle de uÄŸraşıyor.
Günlük ücretle çalışan Othman, “Karantinanın derhal kaldırılmasını istiyoruz, böylece hayatlarımıza devam edebileceÄŸiz. Çünkü açlık, koronadan daha kötü,” dedi.
Hükümet ise baÅŸkent Hartum’da 18 hazirana kadar uzatılan karantinanın virüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olduÄŸunu söyledi.
Sudan, 6081 onaylanmış COVID-19 vakası olduÄŸunu ve yeni tip koronavirüsün sebep olduÄŸu bu hastalık nedeniyle 359 kiÅŸinin de hayatını kaybettiÄŸini bildirdi.
Sudan'da 6081 onaylanmış COVID-19 vakasının olduÄŸunu bildirdi. Yeni tip korona virüsün neden olduÄŸu hastalık, 359 kiÅŸinin ise ölümüne neden oldu. [Marwan Ali/AP]
Hükümet, yoksullara yapılan yardımlardaki gecikmelerden ve teknik problemlerden sorumlu tutuyor.
Yetkililer, belirlenen yarım milyon ailenin yalnızca yüzde 60’ının yiyecek sepeti ve nakit ödeme alabildiÄŸini söylüyor.
Enformasyon Bakanı Faisal Mohamed Salih, “Åžu an geri kalan yardım malzemelerinin dağıtılması yönünde çalışmalarımız var,” dedi.
15.000 çaycı ve sokak satıcısını temsil eden Çok Amaçlı Kadın Kooperatifleri BirliÄŸi ise karantina baÅŸladığında süreçten etkilenenlerin listesini hükümete sunmalarına raÄŸmen hala yardım alamadıklarını söyledi.
Geçen hafta “Ä°zole ediliyorlar ancak zor bir durumdalar,” diyen sendika lideri Awadiya Mahmoud, sözlerine ÅŸöyle devam etti: “Bu insanların yanında olmalıyız, böylece (satış yapmak için) sokaklara dönmeyeceklerdir.”
Hükümet daha sonra sendika üyelerine para yardımı yapmaya baÅŸlayacağını duyurdu.
Bazı Sudanlılar ise bazı maÄŸazaların açık kalması ve insanların topluma karışmaya devam etmesi nedeniyle karantinanın sık sık delindiÄŸinden ÅŸikayet ediyor.
ÖÄŸretmen Nadia Ahmed, “Hükümet karantina uygulamasında gevÅŸek davranıyor. Hükümet güçleri yalnızca köprüler ve ana pazarlarda bulunurken, ÅŸehrin geri kalanında hayat neredeyse eskisi gibi,” diye belirtti.
SaÄŸlık Bakanı Akram Ali Altom, güvenlik güçlerini karantinayı tam anlamıyla uygulamadığı için eleÅŸtirdi.
Adil Mohamed, kutsal Ramazan ayı boyunca, daha önce yasaklanmış olan cemaat namazlarına ev sahipliÄŸi yapmaya devam eden camileri ihbar etmeyi denediÄŸini fakat bir sonuç alamadığını söyledi.
“EÄŸer bunu uygulamayacaksanız neden camilerin kapatılacağını ilan ediyorsunuz?” diye sordu.
Kaynak: Aljazeera.com / Mütercim: Dürdane Tekin
Henüz yorum yapılmamış.