Sosyal Medya

Tercüme Haber

Salgın döneminde boşa vakit harcamayı nasıl durdurabiliriz?

Muhtemelen salgından sonra ne yapacağınızı bilmediğiniz daha çok zamanınız var. Aslında belki de asıl problem zaman konusunda dili nasıl kullandığımız olabilir. Neden zamanımızı öldürmek isteyelim ki?



Zamanınıza değerli bir eşyanız muamelesi yapın.
 
William Hwang
 
Covid-19 pandemisi baÅŸladığından beri, pek çok kiÅŸi gibi siz de kendinizi aniden bir zaman bolluÄŸu içerisinde bulmuÅŸ olabilirsiniz. Pek çok farklı faktör zamanınızın artık daha çok size kalmasına sebep olmuÅŸ olabilir. ÖrneÄŸin iÅŸinize son verilmiÅŸ olabilir ve bunun sonucunda sizin evde dikkatinizi profesyonel olarak odaklayacağınız bir odağınız kalmamış olabilir. Ya da tam tersi artık evden çalıştığınız bir iÅŸiniz olabilir.
 
Her hâlükârda, artık muhtemelen ne yapacağınızı bilmediÄŸiniz daha çok zamanınız var. Ve kabul etmeliyiz ki, bu durum sıkıcı bir hal alabiliyor. Yalnızca oturup hiçbir ÅŸey yapmamak oldukça sıkıcı olabilir. Åžükürler olsun ki farklı mecralarda bir sürü içerik var: Netflix dizileri ya da filmleri, Youtube videoları, Instagram gönderileri ya da video oyunları. Elbette bütün bunları günlerinizi doldurmak, zamanınızı öldürmek ve kendinizi meÅŸgul etmek için kullanabilirsiniz. Aslında belki de asıl problem zaman konusunda dili nasıl kullandığımız olabilir. Neden zamanımızı öldürmek isteyelim ki? Ya da neden yalnızca meÅŸgul kalmış olmak için kendimizi meÅŸgul edelim?
 
Yalnızca covid-19 döneminde deÄŸil fakat çoÄŸu “özgür” zamanımızda neden bunu yaptığımıza dair bazı sebepler var.
 
1. Kaçınma. Uçağımızı beklerken ya da herhangi bir randevumuzu beklerken “zamanımızı öldürüyoruz”. Ä°ÅŸimizin olmadığı, bir baÅŸka deyiÅŸle boÅŸ olduÄŸumuz zamanlarımızda, dikkatimiz bize rahatsızlık veren can sıkıntısı, yalnızlık, endiÅŸe, depresyon ya da sabırsızlık olarak adlandırabileceÄŸimiz hislere kayma eÄŸilimindedir. EÄŸer bu duyguları hissetmezsek, zamanımızı öldürme fikri mantıklı gelir.
 
2. Verimlilik Kültürü. MeÅŸgul olmak. MeÅŸgul olma konsepti pek çok ÅŸekil alsa da genellikle bizi hiçbir ÅŸey yapmamanın verdiÄŸi rahatsızlıktan kurtaran bir fonksiyona hizmet eder. Aktif olarak hiçbir ÅŸey yapmıyor olmanın altında yatan bir rahatsızlık ve suçluluk duygusu vardır. DüÅŸüncelerimiz bize tembel, verimsiz, üretkenlikten uzak ve deÄŸersiz olduÄŸumuzu söylerken bir bakıma toplumun da bize yüklediÄŸi her zaman verimli olmamız gerektiÄŸine dair sosyal baskıyı yansıtır. YaÅŸadığımız ÅŸey aslında oldukça stresli. Dolayısıyla kendimizi negatif düÅŸüncelerden uzak tutmak için sıklıkla Instagram hesaplarımızda geziyor olmamız doÄŸal sayılabilir. Fakat bu durum instagramda bir baÅŸkasını çok verimli aktiviteler yaparken gördüÄŸümüz ana kadar sürebilir. Bu sebeple instagramda gezmeye devam ederiz çünkü hiçbir ÅŸey yapmadığımıza dair yaÅŸadığımız kötü histen kurtulmak istiyoruzdur. Fakat baÅŸka ÅŸeyler yapan baÅŸka insanları görmeye devam ettikçe kendimizi daha da kötü hissetmeye baÅŸlarız.
 
Sormamız gereken soru ÅŸu ki; bütün bu meÅŸgul olma hali bizi herhangi bir yere getiriyor mu?
 
Covid-19 salgını ortadan kalktığında, zamanımızı nasıl geçirmiÅŸ olduÄŸumuza dair yapmış olduÄŸumuz tercihlerden tatmin olmuÅŸ olacak mıyız? Bize rahatsızlık veren suçluluk ve endiÅŸe duygularına, sürekli verimli olmamız gerektiÄŸini söyleyen kültüre ve zamanımızı nasıl geçireceÄŸimize dair sonsuz seçeneÄŸe karşı doÄŸal bir eÄŸilimle savaşıyoruz.
 
Zamanınızı hem karantina süreci hem de sonrasında nasıl daha akıllıca kullanabileceÄŸinize dair üç kognitif strateji:
 
1. Zamana para gibi davranın. Zaman bolluÄŸunun arttığı bu süreçte onun aslında ne kadar deÄŸerli bir ÅŸey olduÄŸuna dair anlayışımızı yitirdik. Aynı parada olacağı gibi; ne kadar çok zamanımız olduÄŸunu düÅŸünürsek onun kıymetini o kadar bilmeme eÄŸilimde olur ve doÄŸal olarak onu çok daha kolay harcayabiliriz. Bu tuzaÄŸa düÅŸmemek için aynı bir bütçe ayarlaması yapar gibi kendinize bir takvim ayarlayarak ve tarihler koyarak zamanınızı planlayıp yönetin.
 
2. Zamanla iliÅŸkinizi deÄŸiÅŸtirin. Zamanı, çok fazlasına sahip olduÄŸunuzda boÅŸa harcayabileceÄŸiniz bir ÅŸey olarak düÅŸünmek yerine ona korumak istediÄŸiniz önemli bir eÅŸyanız muamelesi yapın. BaÅŸka insanlarda, ekranlarda ya da reklamlarda gördüÄŸümüz ÅŸeylerden etkileniyor ve hatta bazı ÅŸeylere ikna oluyor olabiliriz. Zamanımızı ya da paramızı gerçekten harcamak istemediÄŸimiz ÅŸekilde harcamaya yönlendiriliyor olabiliriz. Dikkatli ve bilinçli olun. Ayrıca, sahip olduÄŸunuz zaman için ÅŸükredin. Bu da aynı para gibi zamanınızı kısıtlı bir kaynakmış gibi görme fikriyle aynı mantığa sahiptir. Åžimdi bir düÅŸünün ve yaÅŸamak için son bir yılınızın kaldığını hayal edin. Åžimdi de yaÅŸamak için son iki haftanızın kaldığını hayal edin. Zamanınızı nasıl deÄŸerlendirirdiniz? Covid-19 süreciyle ilgili anılarınıza ileriki yaÅŸlarınızda dönüp bakıyor olduÄŸunuzu hayal edin. Zamanda bunun yansımasını nasıl görmek isterdiniz? Kendinizi bu dönemde hatırlamak istediÄŸiniz kiÅŸi nasıl biri ve onun nasıl bir hikayesi var? Bu sorulara vereceÄŸiniz cevaplar sizin zamanla olan iliÅŸkinizi deÄŸiÅŸtirecek ve zamanınız açısından bazı ÅŸeyleri nasıl önceliklendireceÄŸinize karar vermenize yardımcı olacak.
 
 
3. “Yeterince iyi” demeyi öÄŸrenin. Covid-19 sürecinde ertelemecilik ve mükemmeliyetçilik tarafından ele geçirilmemiz oldukça kolay. Davranışlarımızın bazı seçenekler tarafından paralize olmamızla nasıl etkilenip etkilenmediÄŸini farkında olmayabiliriz. Ertelemecilik ve mükemmeliyetçilik bir paranın iki yüzü gibidir. Minimumla mutlu olmak için çabalayın. SeçtiÄŸiniz seçeneÄŸin yeterince iyi olduÄŸunu kendinize hatırlatmayı deneyin. Seçenekler arasında karar vermenin bir ÅŸeyi satın almak için çok para harcamakla aynı ÅŸey olduÄŸunu hayal edin. Kendinize buna bu kadar zaman harcamayı gerçekten isteyip istemediÄŸinizi sorun. Kendine bakıp “yeterince iyi” demeyi öÄŸrenmeye çalışın. Kendinizi meÅŸgul etmek “yeterince iyi deÄŸilim” düÅŸüncesini uzak tutmak için iyi bir yol olabilir fakat bu düÅŸünce kendimizi meÅŸgul edemediÄŸimiz zamanlarda gelme eÄŸilimindedir. Uykuya dalmadan hemen önceki anımız gibi. Bu düÅŸünceden kaçmak yerine yavaÅŸlayın, durun, arkanıza dönün ve o düÅŸünceyle yüzleÅŸin. “Yeterince iyiyim ve zamanımın daha fazlasını bu düÅŸünce üzerinde harcamayacağım”.
 
Mütercim: Yonca KanburoÄŸlu / Kaynak: Kemal Sayar kiÅŸisel web sitesi
 
Haber Kaynağı: psychologytoday.net

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.