Güncel
Libya Başbakan Yardımcısı Muaytik: Türkiye anlaşması dengeleri değiştirdi
Follow @dusuncemektebi2
Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Muaytik, Trablus ve Ankara arasında yapılan iş birliği ve Ulusal Mutabakat Anlaşması'nın alandaki birçok dengeyi değiştirdiğini vurguladı.
Washington merkezli düÅŸünce kuruluÅŸu Atlantic Council tarafından düzenlenen “Çatışma sonrası Libya” baÅŸlıklı online panele katılan Libya BaÅŸbakan Yardımcısı Ahmed Muaytik ve BoÄŸaziçi Enerji Kulübü BaÅŸkanı Mehmet ÖÄŸütçü, Libya'daki geliÅŸmelere iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulundu.
KonuÅŸmasında Libya'nın doÄŸusundaki gayrimeÅŸru silahlı güçlerin darbeci lideri Halife Hafter'in Trablus hükümetine karşı saldırı baÅŸlatmasıyla ülke genelinde baÅŸ gösteren sorunlara deÄŸinen Muaytik, Libya halkının yaÅŸadığı zorlukları ele aldı.
Muaytik ayrıca Hafter güçlerinin hastane, okul ve sivil yerleÅŸim binalarını ayırt etmeksizin bombaladığına dikkati çekerek Rusya, Fransa, Mısır ve BirleÅŸik Arap Emirlikleri'nin (BAE) bu saldırılara askeri ve finansal destek saÄŸlarken diÄŸer ülke yönetimlerinin ise Libya'da yaÅŸananları uzun bir süre görmezden geldiÄŸini belirtti.
"Türkiye ile yapılan anlaÅŸma dengeleri deÄŸiÅŸtirdi"
Rusya ve BAE'nin, Libya hükümetini yok etmek dışında Libya için yapıcı hiçbir planı olmadığını vurgulayan Muaytik, Libya'nın Hafter ile yeniden diktatöryal bir yönetim altına gireceÄŸini belirtti.
Özellikle BAE'nin Libya'daki zararlı faaliyetlerine devam etmesinde ABD ile kurduÄŸu yakın iliÅŸkiye güvendiÄŸini söyleyen Muaytik, BAE ve Rusya'nın benzer faaliyetlerinin sonlandırması için baÅŸta ABD olmak üzere uluslararası toplumun üstüne düÅŸen sorumluluÄŸu yerine getirmesi gerektiÄŸini ifade etti.
Öte yandan Muaytik, Türkiye'nin Hafter saldırılarına karşı başından beri Libya hükümetinin yanında durduÄŸunu ve Ankara ile yapılan Ulusal Mutabakat AnlaÅŸması'nın alandaki birçok dengeyi deÄŸiÅŸtirdiÄŸini belirterek sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Libya'daki Rus varlığı ve Batı'daki Hafter'in yakın zamanda ülkenin kontrolünü ele alacağı inancı Hafter'e alanda önemli kazanımlar saÄŸladı. Ancak Türkiye ile yapılan anlaÅŸma ve iÅŸ birliÄŸi alandaki dengeleri deÄŸiÅŸtirdi. Åžu an güçlerimiz Trablus'u savunacak teknolojiye sahip. Ayrıca Rus Wagner savaÅŸçılarının son zamanlarda aldığı zayiat nedeniyle çekilmeye baÅŸlaması Hafter'i çok zor duruma soktu. Ä°lerleyen zamanlarda Tarhuna ve çevresini de kaybederse Hafter'in toparlanması daha da zorlaÅŸacaktır."
Libya'nın jeopolitik konumuna vurgu
BoÄŸaziçi Enerji Kulübü BaÅŸkanı ÖÄŸütçü de Libya'nın enerji alanındaki önemine deÄŸinerek normalde günlük 1,7 milyon varil petrol üretim kapasitesine sahip olan Libya'nın Avrupa için çok önemli bir ham petrol ve gaz tedarikçisi olduÄŸunu ancak yaÅŸanan çatışmalar nedeniyle bu rakamın günlük 92 bin varile düÅŸtüÄŸüne dikkati çekti.
Libya'nın yeniden inÅŸası için petrol gelirinin oldukça önemli olduÄŸunu vurgulayan ÖÄŸütçü, "Uluslararası toplumun Libya'nın enerji alanındaki geliÅŸimine ve kaynaklarına yeniden ulaÅŸmasına yardımcı olması çok önemli. Libya'nın iki veya üç yıl içerisinde petrol üretimini artıracağına ve özellikle Güney Avrupa ülkeleriyle ticarete baÅŸlayacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.
ÖÄŸütçü ayrıca Libya'nın jeopolitik açıdan da kritik bir konuma sahip olduÄŸunu belirterek Libya'daki geliÅŸmelerin Afrika, Orta DoÄŸu ve Avrupa'nın güvenliÄŸiyle doÄŸrudan iliÅŸkili olduÄŸunu kaydetti.
Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Muaytik
Rusya, Libya'da Suriye'ye benzer politika uyguluyor
Kremlin'in Libya'da da Suriye'dekine benzer bir politika uyguladığına dikkati çeken ÖÄŸütçü, ÅŸu ifadeleri kullandı:
"Suriye, Irak ve Ä°ran'da önemli kazanımlar elde eden Rusya, ÅŸimdi Libya'da da aynı politikayı güdüyor. Suriye'de askeri hava üssü ve askeri liman elde eden Rusya'nın Libya'da da benzer bir imkana sahip olduÄŸunu düÅŸünebiliyor musunuz? Bunun gerçekleÅŸmesi Avrupa'nın güvenliÄŸine de büyük bir tehdit oluÅŸturur. Bu nedenle ABD ve Avrupa Libya'nın geleceÄŸinde söz sahibi olmak ve kaybettiÄŸi güveni geri kazanmak için yoÄŸun çaba sarf ediyor."
Türkiye'nin Libya politikasına da deÄŸinen ÖÄŸütçü, iki ülke arasında Osmanlı dönemine uzanan yakın bir iliÅŸki olduÄŸunu ve Türk firmalarının Libya'da uzun süredir ticari faaliyetler gösterdiÄŸini hatırlattı.
ÖÄŸütçü, her iki ülke yönetiminin de yapılan anlaÅŸma üzerinden ulusal çıkarlarını korumayı ve bölgesel barışı saÄŸlamayı hedeflediÄŸini belirterek "Buradaki diÄŸer hedeflerden bir tanesi de tarafların deniz sınırlarının adil, eÅŸit ve uluslararası hukuka uygun olmasını saÄŸlamak ve bölgedeki enerji kaynaklarından faydalanmaktır." dedi.
Henüz yorum yapılmamış.