Sosyal Medya

Rusya'nın Hafter üzerinden enerji hattının kontrolü arzusu

Hafter'in "kullanışlı kukla" olarak benimsendiği açıktır. Dolayısı ile Türkiye’nin Libya'daki varlığı Hafter'e karşı değil, onu destekleyen ittifaka karşıdır.



Rusya ile bir kaç konuda anlaÅŸabilmiÅŸiz. Libya konusunda da bir çok çıkmazı, BaÅŸkan ErdoÄŸan'la BaÅŸkan Putin devreye girerek çözebilmiÅŸti. Åžimdiki geldiÄŸimiz duruma bakıldığında, yeni kriz ortamı oluÅŸtuÄŸunu açıktan görebiliyoruz. Türkiye; ulusal çıkarları kapsamında hareket ettiÄŸi Libya konusunda, ciddi baÅŸarıya imza atmakta. Daha net böyle söyleyelim, tüm lojistik desteÄŸini verdiÄŸi Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, alanda ciddi baÅŸarılar kazanmakta. 
 
Uzun zamandan beri Rusya ve Fransa, zaman zaman Amerika, BAE, Mısır gibi koalisyonu arkasına alabilen Hafter, elindeki en önemli üsleri kaybetmiÅŸ durumda. Bu yenilgiden Rusya dehÅŸete gelmeli ki, 8 uçak desteÄŸi göndermiÅŸ bulundu. BaÅŸkan Putin "bizim Libya'da fiili askerimiz yok ve biz savaÅŸmıyoruz" demesine raÄŸmen, alanda Rusya var ve her türlü önlemlerle Hafter'i baÅŸarılı kılma peÅŸinde. Peki neden, Rusya açıktan siyaseten Hafter'in yanında yer aldığını göstermemeye gayret ediyor? SorulduÄŸunda tarafları masaya getiren konumda kendisini gösterme peÅŸinde. Ama fiili adımlara bakıldığında, Hafter'e ciddi desteÄŸin arkasında Rusya da var!
 
Rusya; Suriye meselesindeki konumunu, bir nevi meÅŸru hükümetlere verdiÄŸi destek sınırları arasında belirlediÄŸini her ortamda dile getirdi. Suriye'de Esad'ı "meÅŸruluk" gerekçesi ile destekleyen Rusya’nın, Libya'da BM tarafından tanınan meÅŸru Trablus Hükümetine karşı koyması, açıktan tezlerinin çürütülmesi anlamını da taşımakta. Dolayısı ile Hafter'e desteÄŸini sürdürmekle birlikte, hem de kendi tezini çürütmemek için meÅŸru hükümetin de tam karşısında olduÄŸunu göstermeme peÅŸinde. Türkiye ile iliÅŸkileri bozmak istemiyor, lakin Libya'nın Avrupa'ya temin ettiÄŸi doÄŸalgaz hattının kontrolünü eline alma peÅŸinde. Bunu Hafter dışında kimse ile karşılayamayacağına inanmalı ki, meÅŸru hükümetin Türkiye ile anlaÅŸmasını resmi ağızdan olmasa da, gayri resmi engelleme peÅŸinde. Rusya, ABD tarafından kendisine kurulan çemberi Libya'daki konumu ile de delmek istemekte.
 
Fransa ile Rusya’nın bu anlamda ittifak saÄŸlayabilmesi Makron'un elinden kaymış, Libya'da yeniden söz sahibi olma gayesinin arkasında da doÄŸalgaz ihtiyacının olduÄŸunu unutmamak lazımdır.
 
Ä°talya, Libya ve Türkiye’nin yan yana gelebilmesi, Fransa, Rusya, Yunanistan, BAE, Mısır, Ä°srail alyansını tedirgin etmiÅŸ durumda!
 
Hafter'in "kullanışlı kukla" olarak benimsendiÄŸi açıktır. Dolayısı ile Türkiye’nin Libya'daki varlığı Hafter'e karşı deÄŸil, onu destekleyen ittifaka karşıdır.
 
Avrupa doÄŸalgaz ihtiyacı konusunda, Rusya'ya bağımlılığını atlatma niyetindeyken, Libya üzerindeki etkisini pekiÅŸtirmek isteyen Rusya’nın, nasıl bir hedef belirlediÄŸini anlamak lazım. Bunu yaparken, Türkiye üzerinden de baÅŸka Rusya kaynaklı doÄŸalgaz hattını zarara sokmaması lazım. Dolayısı ile Libya'da, Türkiye ile karşı karşıya gelmek, Türkiye - Rusya arasındaki enerji hatlarının da zarara sokulması demektir. Türkiye’nin bu konudaki kozu bellidir. Bu koz, yeniden diplomatik kanalların çalışmasını sürekli zinde tutacağı açıktır.
 
Hafter'in masadan kaldırılması, meÅŸru hükümet ile anlaÅŸmaya oturtulmamasının saÄŸlanmasının esas hedefinin "Libya ile Türkiye arasındaki anlaÅŸmanın bozdurulması" olduÄŸu ise açıktır. Ä°talya'nın tavrı ve Fransa'nın bulunduÄŸu ittifaka karşı durması, anlamlı siyasi kazanımdır. Ä°talya, Fransa'nın her fırsatı deÄŸerlendirerek alana girme gayretinin önüne, Türkiye - Libya hattını destekleyerek geçmek istemekte. Bu hat, Ä°talya içinde "siyasi özgürlük" manası taşımaktadır.
 
Libya'nın gerçek evladı, bir zamanlar "çöl aslanı" Batılı sömürgeye direnen ÅŸehit Ömer Muhtar gibi olaya bakan yiÄŸitlerin yerine, Hafter gibi haysiyetsiz satılmışların neden desteklendiÄŸini anlamak ise ÅŸimdi hiç zor deÄŸildir!
 
 
Sevil Nuriyeva İsmayılov / Star

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.