Tercüme Haber
Tercüme Haber: Koronavirüs gölgesinde Hindistan demokrasisindeki çatırdama
Follow @dusuncemektebi2
Hindistan bir tecritten diÄŸerine geçerken, BaÅŸbakan Narendra Modi'nin iktidar partisi, Covid-19 salgınının yayılmasını kontrol etmekle pek ilgisi olmayan bir dizi tartışmalı uzun vadeli politika kararıyla kendi destekçilerinin bile bazı kesimlerini ÅŸaşırttı.
Ülke çapında sokaÄŸa çıkma kısıtlamasının (izalasyon) dördüncü aÅŸamanın baÅŸladığı bugüne kadar ilan edildiÄŸi 25 Mart'tan bu yana, Covid-19 vakalarının sayısı, yazım sırasında sadece 618'den 101.139'a sabit bir artış gösterdi.
Ä°zalasyonun"eÄŸriyi düzleÅŸtirmekte" etkili olup olmadığı yoruma açıktır ve çoÄŸu abd'yi kilitleme nin dayatılmaması durumunda ne kadar kötü olabileceÄŸine bir örnek olarak göstermektedir.
Genel olarak, çeÅŸitli raporlara göre, Hint izlasyon politikasının (baÅŸlangıçta üç hafta boyunca) ilk empoze edildiÄŸinde yüksek onay derecelerine sahipti.Bununla birlikte, son 50 gün içinde tekrarlanan izalasyon politikası, çeÅŸitli devletlerle göçmen iÅŸçiler arasında kaosa yol açan normal faaliyetlerin sürekli olarak durdurulmasına ve küçük tüccarlar, orta ölçekli iÅŸletmeler ve büyük endüstrilerde bile bu politikanın südürülmesi sorunu daha da büyüten bir duruma getirdi.
Halbuki hükümet kısıtlama politikası yerine, tüm çabasını, insanların tecrit sırasında hayatlarını yaÅŸamak için daha tolore edilebilir ÅŸartlar saÄŸlanmasına ve aynı zamanda coronavirus enfeksiyonunun yayılmasını önleyecek adımlar atılmasına odaklayabilirdi. Fakat Modi hükumeti bunu tercih etmedi; pandeminin saÄŸladığı ÅŸartları antidemokratik tutumunu uygulayabilme fırsatı olarak görmeyi tercih etti
Narendra Modi yönetimindeki federal hükümet, virüsün yayılmasını önleyici çabalar kısmen ortaya koysa bile, demokrasiyle çeliÅŸen bir diÄŸer husus emek, çevre ve sığınmacılara yönelik ayrımcığı önleme ile ilgili yasaların olaÄŸanüstü acilolmasına raÄŸmen tam zıddı yönünde izlenen politikalardır.
Bir diÄŸer örnek: Medya konusu... Anayasanın ifade özgürlüÄŸü hakkı altında özgürlükleri güvence altına alınan ulus medyasının iÅŸleyiÅŸine doÄŸru bir balyoz düÅŸtü.
Ä°ÅŸçi haklarını zorlaÅŸtırma
Sanki ipucu vermiÅŸ gibi, Modi'nin BJP (Bharatiya Janata Partisi) tarafından yönetilen en az üç eyalet hükümeti (Uttar Pradesh, Madhya Pradesh ve Gujarat), iÅŸ kanunlarını üç yıl boyunca geçici olarak askıya aldı - iÅŸçiler için korumayı manipülasyon aracı yaparak...
Karar, sendikaları o kadar ÅŸok etti ki, iktidardaki BJP'ye baÄŸlı olan Bharatiya Mazdoor Sangh (BMS) bile harekete karşı ülke çapında protesto çaÄŸrısı yaptı. Örgütün sekreteri Pawan Kumar medya tarafından hükümetin hareketine karşı yasal düzeltme isteyeceklerini söyledi.
Ä°ÅŸ kanunlarının askıya alınmasının, öncelikli bir sorun olmadığı göz önüne alındığında, ekonomik faaliyetin toparlanmasına nasıl yardımcı olacağı açık deÄŸildir. Ancak yasaları askıya alan hükümetler, iÅŸin toparlanmasına yardımcı olacağı konusunda ısrar ediyor.
Bir baÅŸka adımda Modi hükümeti, endüstriyel projeler için çevresel izin ihtiyacını ortadan kaldıracak bir bildirim yayınladı. Ä°ÅŸ kanunlarının askıya alınması, zorunlu ve koruyucu yasaların yokluÄŸunda BJP'nin destek üssü olarak kabul edilen iÅŸ lobisinin iÅŸçilerin maliyetinden kurtulması ÅŸüphesine yol açtı.
Bildirimin milyonlarca insanın hayatını etkileme ve çevreye doÄŸrudan zarar verme potansiyeli var. Uzmanlar, bildirimle birlikte, sanayi lobisinin fabrikalar kuracaklarını, çevreyi tahrip edeceklerini ve daha sonra çevre yasalarını çiÄŸnediÄŸinde projeyi düzenli hale getirmek için ceza ödeyeceklerini belirtti.
Modi hükümetinin bu bildirimi, gündemin Covid-19 salgını tarafından iÅŸgal edildiÄŸinde getirmeye karar vermesi bu bildirimin bir hile unsuru olduÄŸunu gösteriyor. Bu arada medya, aniden kendisini hükümetin çeÅŸitli eyaletlerle birlikte kendisine yönelen gazabı altında buluyor.
Gazeteciler, tecrit uygulamaları sırasında asgari devlet yardımı ile kendilerine baÅŸlarının çaresine bakmaya mecbur bırakılan binlerce göçmen iÅŸçinin koÅŸullarını bildirdikleri için Hindistan Ceza Yasası uyarınca suç iÅŸlemekle suçlanıyor.
BJP tarafından yönetilen Himachal Pradesh eyaletine mensup bir gazeteci Om Sharma, göçmen iÅŸçilerin kötü durumuyla ilgili yaptığı bir sosyal medya paylaşımı sonucu kendisini polis tarafından bir dizi suçlamayla itham edilmekle yüzyüze kaldı.
Bir Gujarat editörü ola gazeteci Dhaval Patel, eyalet baÅŸkanı Vijay Rupani'nin Covid-19 pandemisini kontrol etme çabalarından memnun olmadığı için deÄŸiÅŸtirilebileceÄŸi yönündeki haberi yüzünden tokatlandı. Medyayı izleyen Newslaundry'e göre, ülke genelinde en az iki düzine gazeteci, tecrit politikası nedeniyle ortaya çıkan durum hakkında çeÅŸitli suçlamalarla karşı karşıya.
Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından yapılan bir ankette Hindistan'ın 180 ülke arasında, basın özgürlüÄŸünde 140'tan 142'ye iki düÅŸmesine ÅŸaÅŸmamalı. Buna karşılık, Federal Bilgi Bakanı Prakash Javdekar herhangi bir medya özgürlüÄŸü kısıtlaması olduÄŸunu reddetti ve bu anketlerle gelenleri "açığa çıkaracağını" söyledi. Ancak muhalefet Kongresi, BJP'ye" demokrasinin bu dördüncü sütununu yok etmekle olmakla ve bunun olmasına izin vermemeliyiz.” dedi.
Aslında, alarma neden olan ÅŸey, gazetecilerin, hükümeti özgürce eleÅŸtirmek için anayasal yetkiye sahip olduÄŸu Hint medyasında kovuÅŸturulabilir olarak kabul edilen röportajların çoÄŸunun normal zamanda rutin olan röportajlardan bir farkının olmamsıdır.
Koronavirüs pandemisi sadece insanları enfekte etmekle kalmadı, birçoklarının ölümüne neden oldu. Fakat belki zamanla, hastalık kontrol altına alınabilir, norma yaÅŸama bir gün geri dönüÅŸ bir ÅŸekilde saÄŸlanır, fakat Hindistan sadece hayattan ve büyüyen bir ekonomiden çok daha fazlasını kaybetmiÅŸ olabilir.
2014'te Hindu-milliyetçi BJP'NÄ°N ortaya çıkmasından ve 2019'da iktidara geliÅŸinden bu yana zaten çok kutuplaÅŸmış, antidemokratik yasaların iyice güçlendirilmesi ve zorlu demokratik alana acımasız tecavüz, ulus için zor zamanların yaÅŸanacağını haber veriyor.
Yazar: Dakshina Murthy / Kaynak: TRT World
Mütercim: Hasan Nurhan Çelik / DüÅŸünce Mektebi
Henüz yorum yapılmamış.