Güncel
Akdeniz'de dikkat çeken iddia: Mısır Türkiye'yle görüşme niyetinde
Follow @dusuncemektebi2
Mısır Devleti'ne bağlı Al Ahram Gazetesi’nin Genel Müdürü Mohamed Sabreen, ilişkilerin normalleşmesi halinde Türkiye ve Mısır'ın teröre karşı ortak mücadele verebileceğini, Doğu Akdeniz gazının çıkarılması konusunda, iki ülkenin birbirine yardımcı olabileceğini kaydetti.
DoÄŸu Akdeniz’de sıcak geliÅŸmeler yaÅŸanırken, Kahire’den Ankara’ya görüÅŸme çaÄŸrısı geldi.
Mısır devletine baÄŸlı Al Ahram Gazetesi’nin Genel Müdürü Mohamed Sabreen, United World International (Uwidata) adlı uluslararası haber sitesinde kaleme aldığı “Türkiye-Mısır iliÅŸkilerinde normalleÅŸme önerileri” baÅŸlıklı makalede Ankara ve Kahire arasında “Ä°liÅŸkilerin normalleÅŸmesinin zamanı geldi” ifadelerini kullandı. Makalede, Türkiye ve Mısır arasında iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi için yol haritası sunulurken, normalleÅŸme halinde olası karşılıklı kazanımlar sıralandı.
Sabreen, PKK ve FETÖ’yü terör örgütü olarak tanımlarken, iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi halinde Türk ve Mısırlı yetkililerin PKK’ya karşı beraber hareket edebileceÄŸini yazdı.
Makalede, DoÄŸu Akdeniz’deki anlaÅŸmazlıklara da deÄŸinilirken ÅŸu ifadeler kullanıldı: “DoÄŸu Akdeniz gazının çıkarılması konusunda, Kahire ve Ankara karşılıklı çıkarlarını en üst düzeye çıkarmak ve haklarını korumak için birbirlerine yardımcı olabilirler. Mısır’dan Türkiye’ye ve oradan Avrupa’ya gaz transferi için dev bir gaz boru hattı projesi müzakere edilebilir.”
Türkiye ve Mısır iliÅŸkileri, 2013 yılında Müslüman KardeÅŸler destekli Muhammed Mursi’nin, CumhurbaÅŸkanlığı’ndan indirilmesinden sonra bozulmuÅŸ, iki ülke arasındaki diplomatik temsil maslahatgüzar seviyesine indirilirken, karşılıklı sert açıklamalar bugüne kadar devam etmiÅŸti.
DoÄŸu Akdeniz’de Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Avrupa BirliÄŸi ve Ä°srail’le beraber hareket eden Mısır, Libya’da ise Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı hareket eden General Hafter kuvvetlerini desteklemiÅŸti. Sabreen’in makalesi ise Ankara’nın Müslüman KardeÅŸler karşıtı adımlar atması halinde, Mısır’ın Türkiye’yle iliÅŸkileri normalleÅŸtirmek istediÄŸi mesajını veriyor.
'ANKARA VE KAHÄ°RE ANLAÅžMALI'
Sabreen makalesinde, Türkiye ve Mısır arasındaki gerginliÄŸin “iki ülkedeki pek çok insanı endiÅŸelendirdiÄŸini” belirtirken, karşılıklı çıkarların “anlaÅŸmayı” gerektirdiÄŸini ifade ediyor.
Makalede, eski BaÅŸbakan Binali Yıldırım’ın 2016’da yaptığı; “Biz, Mısır'la iliÅŸkileri geliÅŸtirmekten yanayız. Mısır, kültürümüz, deÄŸerlerimiz yakın olan bir ülkedir. Yönetimde yaÅŸanan anlaÅŸmazlıklar halklarımıza maÄŸduriyet olarak yansıtılmamalıdır” açıklamasına yer verilirken, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın danışmanlığını yapan Yasin Aktay’ın da, Mısır’la iliÅŸkileri normalleÅŸtirme çaÄŸrısı yaptığına dikkat çekiliyor.
FETÖ’NÜN MANEVÄ° BABASI GRAHAM FULLER
Makalede, CIA destekli RAND Cooperation’un Pentagon için hazırladığı “Türkiye’nin Milliyetçi Rotası: ABD-Türkiye Stratejik Ä°liÅŸkileri ve ABD Ordusu Açısından Sonuçları” baÅŸlıklı rapor ve CIA’nin Türkiye’de istasyon ÅŸefliÄŸini yapmış olan Graham Fuller’in “Türkiye’yi kim kaybetti?” baÅŸlıklı yazısından örnekler verilerek Türkiye ve ABD arasındaki anlaÅŸmazlık da ele alınıyor.
Sabreen’in, CIA ajanı Graham Fuller’den “FETÖ’nün maddi ve manevi babası” ifadeleriyle bahsetmesi ise dikkat çekiyor.
AYDINLIK YAZARI GÜZALTAN’IN MAKALESÄ°NE ATIF
Sabreen, Türkiye ABD arasındaki iliÅŸkileri ele aldığı bölümde, gazetemiz yazarı Onur Sinan Güzaltan’ın Ekim 2019 tarihinde yayımlanan yazısına da atıf yaparken ÅŸu ifadeleri kullanıyor: “Ancak meslektaşım Onur Sinan Güzaltan’ın “ABD’nin son dansı” baÅŸlıklı makalesinde aktardığı üzere iÅŸin baÅŸka bir tarafı daha var. ABD, Türkiye’ye karşı PKK/ YPG/SDG benzeri örgütlere destek veriyor ve Ankara-Åžam arasındaki iliÅŸkiyi engelliyor. Washington diÄŸer yandan, Türkiye’nin Akdeniz’de ittifaklar kurmasının önüne geçiyor.”
Sabreen daha önce Güzaltan’ın, “Ankara ve Kahire arasında yol haritası” baÅŸlıklı makalesini de Al Ahram Gazetesi’ndeki köÅŸesinde paylaÅŸmıştı.
Ä°KÄ°LÄ° Ä°LÄ°ÅžKÄ° Ä°ÇÄ°N YOL HARÄ°TASI
Sabreen, makalesinin sonunda ise Ankara ve Kahire arasındaki iliÅŸkilerin düzelmesi için bir yol haritası sunarken, normalleÅŸme halinde ortak kazanımları da ÅŸu ifadelerle özetliyor:
Öncelikle karşılıklı bir diyalog platformu kurulmalı ve karşılıklı medya savaşı sonlandırılmalı.
Karşılıklı olarak içiÅŸlerine müdahaleden vazgeçilmeli.
Bu adımlar hızlı ve doÄŸru bir biçimde ele alınırsa, iki ülke arasında en önemli konu olan Müslüman KardeÅŸler sorununu ele alabiliriz (…) Türkiye, bu grubun liderlerinin Mısır karşıtı açıklama ve ÅŸiddet içeren eylemlerinin önüne nasıl geçebilir?
Türkiye ve Mısır terörle mücadelede nasıl bir iÅŸ birliÄŸi yapabilir? Mısır, Türkiye’ye PKK’ya karşı sürdürdüÄŸü mücadelede nasıl yardımcı olabilir?
Libya, Suriye ve Irak konularında ortak bir işbirliği mekanizması kurulabilir.
DoÄŸu Akdeniz gazının çıkarılması konusunda, Kahire ve Ankara karşılıklı çıkarlarını en üst düzeye çıkarmak ve haklarını korumak için birbirlerine yardımcı olabilirler. Mısır’dan Türkiye’ye ve oradan Avrupa’ya gaz transferi için dev bir gaz boru hattı projesi müzakere edilebilir.
Ekonomi, iki ülke iliÅŸkilerinde en önemli konu baÅŸlıklarından biri. Ä°liÅŸkiler düzeldikten sonra, Türkiye, Mısır’da inÅŸası devam eden yeni baÅŸkent ve SüveyÅŸ Kanalı’nın geliÅŸtirilmesi konusunda rol oynayabilir.
Son olarak tüm anlaÅŸmazlıklar çözüldüÄŸünde, Mısır, Türkiye, Körfez ülkeleri, Suriye, Irak, Ürdün, Cezayir ve Fas arasında ekonomik, siyasi ve güvenlik alanlarında iÅŸbirliÄŸi adımları atılabilir.
Mısırlılar ve Türkler kendilerine güvenmeliler. GeleceÄŸimize baÅŸkaları deÄŸil bizler karar verebiliriz. Batı, iliÅŸki kurmamızı istemiyor oysa kaderimiz ortak.
Henüz yorum yapılmamış.