Sosyal Medya

Orucun insan tabiatına mükafatı: Hilm sahibi olmak

Hilm, insanın yumuşak huyu ve tefekkürü ile kemal yolunda rüşdüne adım adım yürümesi…



Sözlükte "akıllı ve ağırbaÅŸlı olmak" anlamlarına gelen hilm, bir ahlâk kavramı olarak, akıllı ve kültürlü olmakla elde edilen, hoÅŸgörülü ve uygarca davranmayı saÄŸlayan ahlâkî erdem demektir.

Kur'ân'da "akıl" anlamında olmak üzere bir âyette çoÄŸul ÅŸekliyle (ahlâm)(Tûr, 52/32), on bir âyette de Esmâ-i Hüsnâ'dan biri olan halîm (hilim sahibi) kalıbıyla geçmektedir.
 
Hilm, sabır, ağır baÅŸlılık ve yumuÅŸak huyluluktur, öfkeye ve bencil duygularla baÅŸa çıkabilmektir. Kur'ân'da baÅŸtan sona kadar hilm ruhu mevcuttur.
Bu sebeple Ä°slâm ahlâkının, dolayısıyla müslümanın karakterini belirleyen temel erdem hilmdir.
 
Osman Nuri TopbaÅŸ, hilm kavramı ile ilgili ÅŸunları söylemektedir, "Hilmin zıddı olan sertlik ve katılık, insanları inciten, korkup nefret etmelerine ve uzaklaÅŸmalarına yol açan kötü bir huydur. Bu sebeple hilm, peygamberlerin sıfatlarından biridir. Nitekim bu hususu kitaplarından öÄŸrenen bazı yahudî âlimler, Peygamber Efendimiz'in hilm sıfatını tecrübe etmiÅŸler, O'ndaki hilm deryâsının enginliÄŸini kavrayınca da îmâna gelmiÅŸlerdir.
 
Velhâsıl, merhamet, ÅŸefkat ve muhabbet gibi güzel hasletlerin neticesi olan hilm ve müsâmaha, Cenâb-ı Hakk'ın emr-i ilâhîsi ve Peygamber Efendimiz'in tabiat-ı asliyesidir.Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ÅŸöyle buyurmuÅŸtur:“Rıfktan (yumuÅŸak huyluluktan) nasîbi olana, hayırdan da nasip verilmiÅŸtir. Rıfktan nasîbi olmayan da hayırdan mahrum kılınmıştır." (Tirmizî, Birr, 67/2013)Bununla birlikte bütün hasletler gibi hilm ve müsâmahanın da bir ölçüsü vardır. YumuÅŸak huylu olmak adına zulme boyun eÄŸmek veya ilâhî emirlerin ihlâline müsâmaha göstermek aslâ doÄŸru deÄŸildir. Hilm-i himârî (merkep uysallığı) denilen böylesi bir davranış, kötü kimselerin kötülük yapma arzusunu ve cesâretini artıracağından, son derece yanlış bir tavırdır."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.