Sosyal Medya

Tercüme Haber

Tercüme Haber: Koronavirüs ve Ramazan: Salgın Müslümanların oruç ayını nasıl etkileyecek?

Koronavirüs Ramazan’ı etkileyecek… Ama nasıl? Mübarek aydaki toplanmalar ne olacak? Middle East Eye açıklıyor. Koronavirüsün milyonları etkileyerek yayılmasının ardından 23 Nisan’da başlayacak olan Ramazan bu sene oldukça farklı görünebilir



Ramazan genellikle nasıldır?
 
Tüm dünyadaki Müslümanlar için Ramazan yılın en kıymetli aylarından biridir. Yılın bu 9. ayında Allah’ın Hz. Muhammed’e Kuran’ın ilk ayetlerini indirdiÄŸine inanılıyor. 
 
Dünyadaki tahmini 1.6 milyar Müslüman bir ibadet ÅŸekli olarak gün doÄŸumundan gün batımına kadar yiyecek ve içecek tüketmeyerek oruç tutacak. Ä°slam Hicri takvimi kullanır. Bu da demek oluyor ki Ramazan tarihi her sene deÄŸiÅŸir. Müslümanlar oruç tutarak Allah’a ile iliÅŸkilerini güçlendirebileceklerine, irade kazanacaklarına ve kendilerinden daha ÅŸanssız olanlara empati duyabileceklerine inanıyorlar. 
 
Bu ayın her gününde, Müslümanlar aynı zamanda dua etmek, Kuran okumak ve sadaka vermek gibi ibadetlerle inançlarıyla tekrar baÄŸ kurmaya çalışacaklar, aynı zamanda da aile ve arkadaÅŸ iliÅŸkilerini canlandıracaklar.  
 
AkÅŸam oruç açmak ya da iftar yapmak Müslümanlar için insanların gerek evde gerek kamuya açık alanlarda toplandığı kesinlikle kitlesel bir olay. 
 
Oruçlu olunan saat güneÅŸin doÄŸuÅŸu ve batışına baÄŸlı ve bu durum oruçlu olunan saatlerin uzunluÄŸunun bölgeden bölgeye deÄŸiÅŸmesine sebep olur. ÖrneÄŸin, Londra’da oruçlu olunan süre Sydney’dekinden fazla olacak. Sadece fiziksel olarak oruç tutabileceklerin oruçlu olması beklenir. Yani saÄŸlığı yerinde olmayan Müslümanlar istisna olabilir. 
 
Oruç tutanlar yeme içmenin serbest olduÄŸu saatleri deÄŸerlendirmek için geç saatlere kadar uyanık kalacaklar. Åžafak sökmeden yenen yemek olan ve kahvaltının alternatifi sayılan sahura kalkmak bir gelenektir. 
 
Kuran’ın Hz. Muhammed’e Ramazan ayının Kadir Gecesi denilen son on gecesinden birinde nazil olduÄŸuna inanılıyor. Bazı Müslümanlar tamamen ibadete yönelip imanlarını güçlendirmek için bu son 10 günde camide uyuyup yaÅŸamayı tercih eder. 
 
Ramazan hazırlıkları 2020’de ne gibi deÄŸiÅŸikliklere uÄŸrayacak?
 
 
Ramazanı tatbik eden Müslümanlar haftalarını mutfağı geleneksel yemeklerini yapabilmek için gerekli malzemeleri temin etmek için ayırırlar.
 
Orta DoÄŸu’da ve baÅŸka yerlerde maÄŸazalar geleneksel ikramları ve dekorasyonları stokladığı için verimli bir sezon olur. Sokaklar ÅŸenlikli fenerler ve renkli ışıklar ile süslenirken, bazı sakinler ayın baÅŸlangıcını vurgulamak için hilal ve yıldız ÅŸeklinde süslemelerle süslüyor. 
 
Bu sene, bazı ülkelerde uygulanan sokaÄŸa çıkma yasakları ve kısıtlamaların yanında iÅŸ yerlerinin geç açılması, Müslümanların her zamanki gibi hazırlanmakta zorluk yaÅŸayacakları anlamına geliyor. ÖrneÄŸin Mısır’da hükümet 07.00-18.00 saatleri arasında sokaÄŸa çıkma yasağı ilan etti. 
 
Raflarda temel malzemeler kalmadığından birçok maÄŸazada gıda kıtlığı yaÅŸandı. Bazı iÅŸletme sahipleri müÅŸterilerin alabileceÄŸi ürün sayısına kısıtlama getirdi ve bu da geniÅŸ aileler için alışveriÅŸi zorlaÅŸtırdı. 
 
Ä°ÅŸletmeler de deÄŸiÅŸimden etkilenecek- birçoÄŸunun evde izolasyon uyguladıkları için karı düÅŸtü ve bazıları tamamen kepenk indirdi. Salgın ile mücadelede yeni önlemler arasında çalışan sayısını azaltma ve toptancılardan tedarikte sıkıntı yaÅŸandığı için stokları sınırlandırmak bulunuyor.  
 
Ramazan genellikle fırınlar, restoranlar ve el sanatları satıcıları için önemli bir dönem olduÄŸundan bağımsız iÅŸletmeler ve satıcılar salgından en çok etkilenenler olacak. Ramazan süresince, menüler mevsimsel ikramlar içerirken, marketler bu aya özel hurma ve çerezler satar. 
 
Virüs orucumu nasıl etkileyecek?
 
Ramazanda oruç tutmak farzdır. Çocuklar, hamile, hayız veya emziren kadınlar, hasta insanlar ve seyahat edenler istisnadır. Koronavirüse yakalanmış insanlar eÄŸer fiziksl olarak iyi hissetmiyorlarsa oruç tutmak zorunda deÄŸildir. 
 
Oruç birçok toplumda genelde tan yeri aÄŸarmadan baÅŸlar. Ramazan boyunca Orta DoÄŸu’nun bazı dar sokaklarında erken saatlerde davul sesi duyulabilir. Bu mahalle sakinlerini sahur için uyandıran ve onlara hayırlı ramazanlar dileyen Ramazan davulcusudur. Hatta bazı birbirine baÄŸlı mahallelerde davulcular çocuklara isim isim seslenebilir. Bu sene sokaÄŸa çıkma kısıtlamaları dolayısıyla davul sesleri duyulmayabilir. 
 
 
Gün içinde ise birçok Müslüman yemeden içmeden uzak dururken çalışmaya ve okuluna devam eder.
 
Fakat koronavirüs salgını binlerce okulu ve milyonlarca insanı evden çalışmaya mecbur etti. Bu durum oruç tutan bazı insanlar için rahatlama saÄŸlamış olabilir, iÅŸe gitmek için harcanan zaman gece uyanık kalınan saatler yerine uyuyarak deÄŸerlendirilebilir. 
 
Ramazanda yemek saatleri nasıl farklılık gösterecek?
 
Ramazan ay boyu süren çok kitlesel bir olay ama bu da koronavirüs salgınından oldukça etkilenebilir. 
 
Kelimenin tam anlamıyla “orucu bozmak” ÅŸeklinde tercüme edilen iftar akrabalar ve arkadaÅŸlarla paylaşılan heyecanla beklenen yemektir.
 
 
Dünya genelinde hükümetler halkı birbirinden uzak tutmaya yönelik önlemler aldığı için, Covid-19 salgını büyük ihtimalle geniÅŸ ailelerin ve grupların toplanmasına engel olacak. Küçük bir yerde yaÅŸayanlar da bu kalabalık buluÅŸmalara katılamayacak. 
 
Genellikle yardım kuruluÅŸları Müslümanların toplanıp oruç açması için herkese açık ve maddi durumu daha kötü olanların da yemek yiyebileceÄŸi iftar çadırları kurar. Bunlara ne olacağı bilinmiyor. 
 
Bazı Orta DoÄŸu kurumlarının gün içinde gerçekleÅŸmesi planlanan ofis buluÅŸmaları ve basın etkinliklerini yapmak için kullandığı sahurlar da durumdan etkilenecek. 
 
Sosyal izolasyon uygulamalarını aÅŸmak için bazı kuruluÅŸlar ve camiler internet üzerinden seminerler ve video konferanslar düzenlemiÅŸtir. ÖrneÄŸin BirleÅŸik Krallığın normalde her Ramazan açık alanda iftar yapan Ramazan Çadırı Projesi, bu sene internet üzerinden seminerler düzenleyerek soruları ve Ramazan nasıl deÄŸerlendirmek gerektiÄŸi ile ilgili tavsiyeler verecek.
 
Oruç tutanlar salgından nasıl etkilenecek?
 
Ramazanda her akÅŸam dünyanın dört bir yanında teravih denilen cemaatle kılınan namazlar eda edilir. Birlikte yapılan ibadetlerin daha fazla sevap getirdiÄŸine inanıldığı için bu ibadetler cemaatle uygulanıyor. 
 
Bu dönemde camiler ibadet edenlerle dolar; daha popüler mekanlarda ibadet edenler sokaklara caddelere taÅŸar. 
 
 
Fakat bu sene, Suudi Arabistan’daki Mescid-i Nebevi gibi pek çok cami virüsün yayılmasını durdurmak için kapılarını kapattı. 
 
BirleÅŸik Krallıkta, Muslim Counsil of Britain (MCB) virüs öngörülen hızda yayılmaya devam ederse ibadet yerlerinin hizmete derhal son vermesi çaÄŸrısında bulundu. Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde, All Dulles Area Muslim Society toplamda 10 adet olan camilerinden beÅŸ vakit namazın cemaatle kılınmasının virüsün tehdidi sebebiyle durdurulduÄŸunu söyledi. 
 
Amerika’daki Atlanta Mescidinin de aralarında bulunduÄŸu bazı camiler Cuma namazından önce verilen vaaz olan hutbeyi canlı yayınlamaya baÅŸladı. Bu sanal cemaatler ibadet edenler evlerinden güvenle takip edebilsin diye Ramazan boyunca devam edebilir.
 
 
Orta DoÄŸu’nun bazı bölgelerinde, günde beÅŸ kez camilerden okunan ezan insanları güvende kalmaya teÅŸvik etmek için kullanılıyor. Kuveyt’te ezandaki “haydi namaza” ifadesi “evlerinizde namaz kılın” anlamına gelecek ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirildi.
 
Koronavirüs kısıtlamaları hacıları nasıl etkiliyor?
 
Ramazan ayından önce ve bu ay boyunca, Suudi Arabistan'da Hz Muhammet'in doÄŸum yeri de olan kutsal Mekke ÅŸehri dünyanın en yoÄŸun ziyaret yerlerinden biri olur. Åžehir, dünyanın dört bir yanından, inançlarıyla yeniden baÄŸ kurmaya, af dilemeye, istekleri için dua etmeye olanak veren Umre ibadetini yerine getirmek için yıllarca para biriktirmiÅŸ milyonlarca Müslüman'ı kendisine çekmektedir.
 
27 Åžubat'ta Suudi Arabistan, koronavirüsün yayılmasına sebep olacağı korkusuyla, ülkenin en kutsal bölgelerine olan seyahatleri geçici olarak askıya aldı. Çok sayıda hacı, yolculuklarını iptal etti.
 
 
Bu ayın baÅŸlarında, Mekke'deki Mescid-i Haram virüsün yayılmasını önlemek amacıyla boÅŸaltılarak temizlendi.
 
BaÅŸka hangi ibadetler etkilenebilir?
 
Bazı müslümanlar, "sohbet/ dini sohbet" olarak bilinen bir çalışma baÄŸlamında kendi inançları hakkında daha fazla bilgi edinmek amacıyla düzenli olarak toplanırlar.
 
Bu sıklıkla Ramazan ayı boyunca artar. Tartışmalar katılımcıların demografisine uygun olacak ÅŸekilde düzenlenir. Bu toplanmalar sırasında ibadetler ve dualar da olur. 
 
Birçok cami bu asırlarca süren geleneÄŸe bir alternatif olarak, video konferans platformları ya da canlı yayınlar gibi online alternatifler sunacak.
 
Bu salgın sırasında yardım çalışmaları ne olacak?
 
Ramazan ayının merkezinde yardım faaliyetleri ve daha kötü durumda olanlara yönelik yardım çalışmaları vardır. Müslümanlar, bunun dinlerinin ana bir parçası olduÄŸuna ve ay boyunca yapacakları bu iyilik hareketleriyle nimetlerin artacağına inanıyorlar.
 
 
Bağış toplama faaliyetleri genellikle büyük bir iftar yemeÄŸi ya da cemaatle namaz sonrası gibi ortak etkinlikler etrafında düzenlenir. 
 
Gönüllüler, genellikle kötü durumda olanlara erzak çantaları hazırlamak için bağış toplarlar. Bu yıl, pirinç, makarna ve mercimek gibi temel gıda yetersizliÄŸi yanında hareketliliÄŸin de kısıtlanması, az geliri olan ya da geliri olmayan evlerin muhtemelen sıkıntı çekeceÄŸi anlamına geliyor. Mısır gibi ekonomik krizden etkilenen belirli ülkelerde, Ramazan bazı ailelerin et yediÄŸi tek zaman dilimi.
 
Ä°slami bir yardım kuruluÅŸu olan MCF'ye göre, Müslümanlar bu kutsal ay boyunca hayır amacıyla en az 160 milyon dolar bağışta bulunuyorlar.
 
Bu yıl ise bağışların çoÄŸunun, online siteler aracılığıyla yapılması bekleniyor.
 
BaÅŸka hangi Ramazan gelenekleri bundan etkilenebilir?
 
Ramazan boyunca pek çok Müslüman inançlarını güçlendirmeye ve dünyalık ÅŸeylerden kaçınmaya çalışsalar da, Ramazan aynı zamanda TV programlarının yoÄŸun saatlerde izleyici bulduÄŸu dönemdir.
 
 
Ä°nsanlar oruçlarını açmayı beklerken dikkat dağıtıcı bulduÄŸundan, izleyici sayısı birden artabilir. Özellikle bu ay boyunca yayımlanmak üzere geniÅŸ bir seyirci beklentisiyle ünlü isimlerle sürükleyici günlük dramalar üretilir.
 
Fakat ramazan ekranında teslim süresi kısa; bu ay boyunca filmlerin çekimlere devam ettiÄŸini söyleyen sektörün içinden bir isme göre yayın döneminde dizilerin %70i yayına yetiÅŸemiyor.
 
Peki ya Bayram ve Koronavirüs?
 
Ramazan, bir sonraki dolunayın görünmesiyle sona erer. Bu, üç gün sürecek Ramazan Bayramı'nın baÅŸlangıcına iÅŸaret eder.
 
 
Bayramın ilk sabahında yapılan cemaatle namaz ibadeti bütün toplumu, görüÅŸmek, ibadet etmek ve bu ay içinde ilk kez gündüz vakti yemek yemek için bir araya getirir.
 
Orta DoÄŸu'nun çoÄŸunda, bayram çocukların yeni kıyafetler giydiÄŸi, para veya hediyeler aldığı, ÅŸeker yedikleri bir yemek ve ÅŸenlik zamanı olan ulusal bir tatildir. Aileler genellikle çocuklar için aktivitilerle ve yetiÅŸkinler için sosyal toplanmalarla dolu günler geçirirler.
 
Evler, ışıklarla, bayraklarla ve "Hayırlı Bayramlar!" yazan levhalarla dekore edilir. 
 
Fakat koronavirüs salgını nedeniyle, bu yıl bayramın Ramazan ayının kendisinden daha fazla etkilenmesi muhtemel. Cemaatle namaz dahil olmak üzere temel Ramazan gelenekleri evde gerçekleÅŸtirilebilirken, Bayram genellikle Müslümanların kutlamak, ailelerini ve arkadaÅŸlarını ziyaret etmek ve normal günlük hayatlarına dönmek için dışarı çıktıkları bir zamandır.
 
 
Fakat, bu yıl sinemaların, parkların ve kafelerin kapatılmasıyla çocuklar ve kutlamalar evin içinde sınırlı kalacak.
 
Dini otoritelerin ve hükümetlerin kalabalık toplanmaları muhtemelen yasaklayacağı göz önüne alındığında, bu sene bayramın karantina tedbirlerine uygun olarak daha sessiz ve bu dönemin ruhunu yansıtacak ÅŸekilde olması bekleniyor.
 
Müellif: Nadda Osman / Kaynak: The Middleeast Eye.net (Orihinal haber için tıklayın)
 
Mütercim: Sümeyye Tırpan / DüÅŸünce Mektebi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.