Tercüme Haber
Tercüme Haber: Filistin’de Covid-19: Korku ve umut arasında yaşamak
Follow @dusuncemektebi2
Hamas tarafından yönetilen yoğun nüfuslu ve fakir bir Filistin bölgesi olan Gazze Şeridi, Kovid-19 salgını kapsamında bir kırılganlıkla karşı karşıya. Filistin Ulusal Yönetiminin iktidarı elinde tuttuğu Batı Şeria'da da aynı durum söz konusu.
Her iki yerdeki durumu özellikle endiÅŸe verici kılan ÅŸey bu bölgelerin çok sınırlı ekonomik imkanlarla çok yüksek yoÄŸunluklu nüfusa sahip olması.
5 Mart 2020'de Batı Åžeria ilk Covid-19 vakasını bildirmiÅŸti. 30 Nisana kadar olan sürede ise yaklaşık 340 vaka ve 2 ölüm rapor edildi. 22 Mart'ta Gazze Åžeridi'nde iki vaka bildirilmiÅŸti. 30 Nisan'a kadar vaka sayısı 12'ye yükseldi ve ÅŸu ana dek virüs kaynaklı bir ölüm bildirilmemesine raÄŸmen virüsün yayılacağı korkusunu artırdı.
Yerel yetkililer virüsün yayılmasını yavaÅŸlatmak amacıyla hızlı ve doÄŸrudan önlemler aldı. SaÄŸlık Bakanlığı Gazze sakinlerini maske takmaları konusunda uyardı.
Gazze'deki yetkililer aynı zamanda kısmi bir seyahat yasağı uyguladılar. Ayrıca Mart ayının sonundan itibaren, Gazze'ye dönen herkesin 21 gün süreyle karantinada kalmasını zorunlu tuttular. Bu politikayı uygulamak amacıyla geri dönenleri yerleÅŸtirmek için geçici karantina merkezleri kuruldu.
Filistinli yetkililer bütün camileri kapattı ve sosyal mesafe önlemlerini uygulamaya soktu. 23 Nisan'da, bir Filistinli karantina önlemlerini ihlal ettiÄŸi için 6 ay hapse mahkum edildi.
Filistinli yetkililere göre, Batı Åžeria'daki virüs bulaşının ana kaynağı, bildirilen tüm vakaların en az üçte birini oluÅŸturan Ä°srail'den dönen iÅŸçiler. Yaklaşık 150 bin Filistinli iÅŸçi Filistin topraklarına döndükten sonra kendilerini karantinaya aldı.
Mübarek Ramazan ayının baÅŸlangıcına denk gelen 24 Nisan'da, 8 bin iÅŸçi Ä°srail'den döndü. Bu da rapor edilmemiÅŸ muhtemel vakalarla ilgili korkuları alevlendirdi. Yerel yetkililer, Ä°srail sınırını geçenler için 2 haftalık karantinayı uygulamaya koyarken hareketliliÄŸi sınırlamak amacıyla kısıtlayıcı önlemler aldı.
Çok sayıda iÅŸçi, uygulanan tedbirler ve iÅŸ yerlerinin kapanması sebebiyle bir gecede kendilerini iÅŸsiz buldular. Bunun bölgelerdeki yoksulluk oranı üzerinde doÄŸrudan bir etkisi oldu. Yerel yetkililere göre, Filistin BaÅŸbakanı Mahmut Abbas'ın 29 Mart'ta olaÄŸanüstü hal ilan ediÅŸinden itibaren 53 bin Filistinli yoksulluk sınırının altına düÅŸtü.
YoÄŸun nüfuslu, yoksul alanlar ayrıca bir endiÅŸe kaynağı. Gazze Åžeridi'nde, 2 milyon kiÅŸi 300 kilometrelik bir alana yayılmış durumda. Nüfusun yaklaşık yüzde 80'i yabancı yardımlara muhtaç ve iÅŸsizlik oranı yüzde 40 olarak tahmin ediliyor.
Gazze'de yaÅŸayan biri durumun zorluÄŸunu ÅŸu ÅŸekilde belirtti: "Genellikle para, bağış ve yiyecek alıyoruz fakat bu yıl Covid-19 yüzünden her ÅŸey farklı olacak."
Yerel saÄŸlık çalışanları da olası bir salgınla baÅŸ edecek ekipman eksikliÄŸinden endiÅŸe ediyor. Gazze'deki bir saÄŸlık çalışanı yakın bir zamanda ÅŸunları söylemiÅŸti: "Yeteri kadar hastanemiz, yoÄŸum bakım yatağımız ya da mekanik ventilatörümüz yok. Bu gerçeÄŸi biliyorum."
100'den az ventilatör, sınırlı sayıda hastane ve yetersiz yoÄŸun bakım yatağıyla Gazze'deki tıbbi ekipman eksikliÄŸi özellikle çarpıcı. Yerel yetkililere göre, Gazze 120 adet yoÄŸun bakım yatağına sahip fakat bunların çoÄŸu halihazırda Covid-19 olmayan hastalar tarafından kullanılır durumda.
Bir basın toplantısında, yerel yetkililer kiÅŸisel koruyucu ekipman ve diÄŸer tıbbi malzemeler için uluslararası topluma seslendiler. Elektrik genellikle günün yarısında mevcut, bu da hastanelerdeki faaliyetleri sınırlıyor.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler Filistinli Mülteciler Ä°çin Yardım ve Kurtarma Ajansı (UNRWA), bu açıkları kapatmak için belli adımlar attı. UNRWA, 1 Nisan'da 240 bin aileye gıda yardımı dağıtmaya baÅŸladı.
14 Nisan'da Filistinli yetkililer, yoksul evlere dağıtılmak üzere kısmen Avrupa BirliÄŸi tarafından finanse edilen bir yardım planı baÅŸlattı. Sonuç olarak, kiÅŸi başı 134 ÅŸekel dağıtılacak. Gazze'deki UNRWA sözcüsü Adnan Ebu Hesna, 58 Filistinli mülteci kampında koronavirüsle savaÅŸmak amacıyla 14 milyon dolarlık bir acil durum bütçesi için baÅŸvurduklarını söyledi. Fakat ÅŸu ana kadar bu miktarın yalnızca %30'u güvence altına alındı.
Gazze merkezli Filistinli bir fabrika geçen ay tıbbi ekipman ve maske üretmeye baÅŸladı. Bu fabrika, 7 Nisan'a kadar 150 bin maske ve 5 bin önlük üretti. Yerel dağıtım hızlı bir ÅŸekilde Batı Åžeria'ya kadar geniÅŸledi. Åžu anda ise fabrika, ana müÅŸterisi olan Ä°srail'e doÄŸrudan maske satışı yapıyor.
Gazze'nin baÅŸka yerlerinde, Tashkeel 3D ÅŸirketi, 3D yazıcıları kullanarak yüzlerce tıbbi siperlik üretti. Restoran sahiplerinin taleplerine binaen, restoranların 29 Nisan'da mesafe kurallarını gözeterek yeniden açılmasına izin verildi.
Bir Umut Işığı
Bu krizin ortasında, Ä°srail ve Filistin yönetimleri arasında bir iÅŸ birliÄŸi yapıldı. Uluslararası sivil toplum örgütleri ve yerel kuruluÅŸlar, iÅŸgalci bir güç olan Ä°srail'den temizlik kitlerine uygulanan blokajın rahatlatılmasını ve zaruri ikmal malzemelerinin serbest akışının saÄŸlanmasını talep etti.
Rapor edilmiÅŸ yaklaşık 15.147 vaka ve 198 ölümle birlikte, Ä°srail virüsten ciddi bir ÅŸekilde etkilenmekte. 15 Nisan'da, Ä°srail Maliye Bakanı Moshe Kahlon, bu krizle karşılaÅŸmalarında yardım etmek için Filistin bölgelerine finansman kredisi sözü verdi. Yetkililer, Ä°srail tarafından garanti edilen gelirlerin sonraki dört ay boyunca 137 milyon doların altına düÅŸmemesini saÄŸlamak amacıyla BirleÅŸmiÅŸ Milletler ile görüÅŸme halinde.
12 Nisan'da Ä°srail ordusu, askeri laboratuvar Tzirfin'de Gazze'de yaÅŸayanlar için test prosedürlerini uyguladı. Fakat, bu giriÅŸim koordinasyon eksikliÄŸi nedeniyle Ä°srail hükümeti tarafından geri çevrildi.
Bu iÅŸbirliÄŸi örnekleri iki hükümet arasındaki gerilimi gizleyemiyor. 21 Nisan'da, yeni kurulan Ä°srail hükümeti, Batı Åžeria'nın ilhakına baÅŸlama niyetlerini resmi olarak açıkladı. Buna karşılık, Filistin makamları iki ülke arasındaki ikili anlaÅŸmaların tümünü iptal etme tehdidinde bulundular.
Gazze Åžeridi'ni yöneten hamas yetkilileri, Gazze'nin gerekli tıbbi ekipmanı almaması halinde, Ä°srail'e saldırı baÅŸlatma tehdidiyle 6 milyon Ä°sraillinin "nefes almayı durduracağını" söyledi.
Siyasi durumun bozulması Covid-19 krizini olumsuz yönde etkileyebilir ve bu bozulmanın her iki bölgedeki sivillere doÄŸrudan etkisi olabilir. Hem Ä°srail hem de Filistin sakinleri ÅŸu anda korku ve umut arasında kırılgan bir durumdalar.
Kaynak: Globalvoices.org / Orijinal haber için tıklayın
Mütercim: Hilal Çifçi / DüÅŸünce Mektebi
Henüz yorum yapılmamış.