Sosyal Medya

Salgın en güçlü devletleri sarsarken Gazze'de nelere sebep verebilir?

Gazze Şeridi'nde suların yüzde 96'sı içilemezken temel hijyen kurallarını nasıl uygulayabiliriz?



Gazze'de her zaman hummalı bir atmosfer olur ancak böylesini nadir gördüm. Korku burada sıradan yaÅŸamı delip geçti: Kafeler kapatıldı, düÄŸünler iptal edildi, maÄŸazaların kepenkleri indirildi. ArkadaÅŸlarım ve meslektaÅŸlarım baÅŸka bir ÅŸeyden bahsedemez oldu. Ä°ki milyon insan korku içinde beklerken gücü yetenler felaketi önlemek için yorgunluk nedir bilmeden çalışıyor.
 
Kovid-19'un tüm dünyaya yayılırken iyi donanımlı saÄŸlık sistemlerini ezip geçiÅŸini izliyorduk. Bir hafta önceyse yıkıcı haberi aldık: Gazze'de teyit edilen ilk koronavirüs vakası görüldü. Yakın zamanda Pakistan'dan dönen iki erkeÄŸin Mısır üzerinden Refah sınır kapısı yoluyla Gazze'ye geldikten sonra yapılan koronavirüs testleri pozitif çıktı. Åžu an iki binden fazla kiÅŸi karantina altında ve doÄŸrulanmış 12 vaka bulunuyor. (Son verilere göre vaka sayısı 15'e çıktı -ed.n.) Bu sırada yetkililer, STK'lar ve saÄŸlık çalışanlarıysa salgını kontrol altına almak için zamana karşı yarışıyor. 
 
Bu iÅŸi bir başımıza yapamayız. Virüsün kontrol altına alınmasına yardımcı olmak, saÄŸlık ekiplerimizin teçhizatını saÄŸlamak ve Gazze'nin bu yeni acil durumla yüzleÅŸme kabiliyetini baltalayan insan hakları ihlallerine son vermek için uluslararası desteÄŸe ihtiyacımız var.
 
Önce hemÅŸire, sonra da halk saÄŸlığı görevlisi olarak 25 yıldır çalışanı olduÄŸum Filistin saÄŸlık sektörü çöküÅŸün eÅŸiÄŸine geldi. Hastaneler ve klinikler, 2008-2014 döneminde yaÅŸanan üç büyük askeri bombardımanın en ağır kısmını çekti ve 2018'den bu yana da “Büyük DönüÅŸ YürüyüÅŸü” protestoları sırasında Ä°srail'in neden olduÄŸu 8 bin ateÅŸli silahla yaralama vakası dahil olmak üzere büyük çapta ölüm ve yaralanmalarla karşı karşıya. Ä°srail'in 13 yıllık yasadışı ablukasının boÄŸucu hareket kısıtlamalarını bertaraf ettiler.
 
SaÄŸlık sisteminin vahim halinin ötesinde Gazze'de halk saÄŸlığı çok kötü durumda. Ä°ÅŸsizlik ve yoksulluk oranları yüzde 50'nin üzerinde seyrederken gıda güvensizliÄŸi yaygın. Kronik hale gelen yetersiz beslenme Gazzeli her 10 çocuktan birinin büyümesine engel oldu ve bağışıklık sistemlerini tehlikeye attı. 
 
Kovid-19'un son darbe olma ihtimalinden korkuyorum. Yaygın bir salgını tedavi etmek için gereken altyapı, temel ekipman, ilaç, malzeme ve insan kaynağından yoksunuz. Gazze Åžeridi'nin tamamında yalnızca 78 yoÄŸun bakım ünitesi yatağı var, solunum cihazı sayısıysa sadece 63. Åžubat ayında stoklardaki tüm temel ilaçların yüzde 39'unun, tek kullanımlık malzemelerin de yüzde 31'inin "sıfırlanmış” olması, raflarda ancak bir aydan daha az süre yetecek kadar ürün kaldığı anlamına geliyor. 
 
Dün gece zar zor uyudum. Yeryüzünün en yoÄŸun nüfuslu yerlerinden birinde nasıl gönüllü tecride girebiliriz? Gazze Åžeridi'nde suların yüzde 96'sı içilemezken temel hijyen kurallarını nasıl uygulayabiliriz? Dahası, salgını kontrol altına alma çabaları baÅŸarısız olursa, Gazze'de ellerinde çok az kiÅŸisel koruyucu ekipman bulunan ön cephedeki saÄŸlık görevlilerinden kaçı hastalanacak?
 
 
Toplumumuzun yaÅŸlıları için korkuyorum. Gazze'de haneler genelde geniÅŸ olur, genci yaÅŸlısı aynı çatı altında yaÅŸar, bu da halkın temas ve enfeksiyon riskini arttırır. YaÅŸlılarımız diyabet, akciÄŸer rahatsızlığı ve kalp hastalığı gibi kronik baÅŸka hastalıkların zaten epey yaygın olması nedeniyle ek risk altında. 
 
Benim de çalıştığım Filistinlilere Tıbbi Yardım (MAP) kuruluÅŸunda ortaklarımızla birlikte salgını kontrol altına alıp kabus senaryosunu önlemek için çaba harcıyoruz. Karantinaya alınan Filistinliler için hijyen kitlerinin yanı sıra temel ilaçlar, tıbbi sarf malzemeleri ve steril önlükler hazırladık. GeniÅŸ çaplı dağıtım için kiÅŸisel koruyucu kıyafetler, dezenfektanlar ve temel ilaçları tedarik ediyoruz. 
 
Yine de bu akıntıyı bir başımıza durduramayız. Gazze'nin test, karantina ve temel hıfzıssıhha malzemeleri için uluslararası desteÄŸe ihtiyacı var. Yabancı hükümetler tıbbi malzeme, yabancı doktorlar da tıbbi eÄŸitim imkanı saÄŸlamalı. BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), Ä°ÅŸgal Altındaki Filistin Toprakları'nda (Ä°AFT) koronavirüsle mücadele için 34 milyon dolar (yaklaşık 238 milyon TL) bütçe talep etti ve BirleÅŸik Krallık'ın buna yanıt vereceÄŸini umuyorum.
 
Müellif: Fikr Shalltoot / Kaynak: The Independent Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.