Kürsü
Ali Haydar Haksal: Sade ve mütevazı bir Ramazan
Follow @dusuncemektebi2
Bu Ramazan çok farklı. Uzun süredir Ramazan’da iftar sofralarındaki aşırılıklar rahatsız ediciydi. Yakınılırdı ama bir türlü sadeliğe yönelinmiyordu.
Eskiden köy ve kasaba ortamlarında komÅŸular Ramazan boyu birbirlerini davet ederler, mütevazı sofralar kurarlar, birlikte manevi bir havada ama ÅŸenlikli olurdu. Birbirini davet etmeyen komÅŸulara rastlanmazdı. Bu, komÅŸular arasındaki kırgınlıkların giderilmesine neden olurdu. Bu manevi sofralar, insanları birbirine daha çok yaklaÅŸtırırdı.
Aşırılıklar dinin ruhuna aykırı. Hemen hemen bütün alanlarda böyledir. Ä°frat ve tefrit her iki uçtan da uzak durulur. Vasat olan tercih edilir. Oruç ibadeti zaten sadedir. Aşırılıklardan kaçınmadır. Ä°msak ile iftar arasında sade bir hayat yaÅŸanır. Her türlü aşırılıklardan kaçınılır. Gündelik hayatın kendisi bir ibadete dönüÅŸür. Bu mütevazı ibadete aşırılıkların, lüksün, görkemli ve ÅŸatafatlı sofralar orucun ruhunu incitiyordu. Ä°nsanlığın aç olduÄŸu bir dünyada bolluklu sofralar insan ruhunu yoruyor. Åžimdi herkes evlerinde. Belki de birbirlerine ikramda bulunamayacaklar büyük çoÄŸunlukla. Bu, büyük bir boÅŸluk.
Kimi felâketler ya da durumlar insanın kendi kendisini sınamasına neden olabiliyor. DoÄŸrusu bu duruma felâket demek bile aykırı bir durum. Sonuçların ne olacağını ÅŸu an için kestiremiyoruz. Ortalıkta dolaÅŸan kimi teoriler, planlar ve kurgular bizi ilgilendirmiyor. Dünyayı bir bütün olarak denetimine alan bu durum, en çok da en güçlüleri vuruyor. Gücün bile bir iÅŸe yaramadığı gerçeÄŸi ile karşı karşıya bulunuyoruz. Sokaklar sade bir hayat ile baÅŸ baÅŸa. BomboÅŸ. Kasaba ve köylerde bile insanlar birbirlerine mesafeliler. Temkin elbette önemli. Demek ki bir oluÅŸ insanlığı bir biçimde hizaya getirebiliyor.
Sadelik sosyal medyaya da yansıdı. Herkes daha çok orucun etkisinde. Oruçlu olmayanlar da temkinli ve dikkatli. Zamanın ve mekânın oruçlu olduÄŸu bu dönem iyice hissedilebiliyor. Sosyal medya da büyük ölçüde oruçlu. Aşırılıkları olanlar bile nedense bu dönemde çok da kendilerini ortaya atmıyorlar. Oruçlulara karşı eskiden oruç tutmayanların belli bir tavrı oluyordu, özellikle büyük kentlerde. Sigara dumanlarını insanların yüzlerine üflüyorlardı. Bu dönemle böyle bir durum söz konusu deÄŸil.
Güzelliklerden söz edelim daha çok. Orucun ruhuna uygun olanı yansıtalım. Evlerimizin sadeliÄŸindeki orucu hakkıyla yaÅŸama ÅŸansını bu yıl yakalamış olduk. Bu oruç çok da zor geçmiyor. Ä°nsanlar evlerinde hiçbir enerji tüketmeden gayet sakin ve sade olarak oruçlarını tutuyorlar.
Ä°nsanın üzüldüÄŸü, gurabaya doÄŸrudan ulaşılamayış. Evlerinin kapılarını çalamayış. Sokakta olanlara sahip çıkamayış. Ä°nsanlar eli kolu baÄŸlı olarak evlerindedirler. Bu oluÅŸun da hayırlara neden olacağından kuÅŸku yok.
Büyük ölçüde savaÅŸlar, çatışmalar durdu. Sokak cinayetleri iÅŸlenmiyor. Çok aza indi. Orucun maneviliÄŸiyle buluÅŸulunca hemen her ÅŸey denetime girmiÅŸ gibi oldu. Kimse kimseyle ağız dalaşına girmiyor, kavga etmiyor, sakin bir hayat yaşıyor. En çok da insanların birbirini hatırlamaları ve selâmlaÅŸmaları.
Oruç bir güzellik ve iyiliktir. Oruç, merhamet ve berekettir. Oruç, sevgiyle birbirini anlamaya yönelmedir, dikkat kesilmedir. Medyadaki aşırılıklar da birden duruverdi. Hayat tam anlamıyla tersyüz oldu. Dedikodusuz oruç günleri, kimse kimseyi çemkirmiyor.
Oruç çilelidir ama aÅŸk dilidir. Oruç, çocukların sevinç ve heyecan günleridir. Çocukların heyecanı ve baÄŸlanmasıdır. Åžeytan, bütünüyle bu oruçta evlerden kovulmuÅŸ oldu. Çünkü insanlar dışarıda deÄŸildirler, kimseye yan gözle bile bakamıyorlar. Trafik ve kent keÅŸmekeÅŸinden uzak kaldıkları için gerilimden de uzaktırlar. Müslüman dünyada kâinat bir bütün olarak oruçlu. Oruç da bu dönem oruç tuttu. En sade hâliyle ve güzelliÄŸiyle…
Milli Gazete
Henüz yorum yapılmamış.