Sosyal Medya

Güncel

Peygamber Efendimiz Ramazanı Nasıl Geçirirdi?

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz SAV Ramazan'ı nasıl geçirirdi? Nelere dikkat ederdi?



Ramazan orucu Hicret’in ikinci senesinde farz kılınmış, dolayısıyla Allah Resûlü mübarek hayatı boyunca dokuz Ramazan yaÅŸamıştı.
 
Peygamber Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) Ramazan sevincini iki ay öncesinden yaÅŸamaya baÅŸlarken ashabını da gelecek ayın ne kadar önemli bir misafir olduÄŸunu hatırlatırdı.
 
Mutlaka sahur yapardı
 
Peygamber Efendimiz  (sallallahü aleyhi ve sellem), “Sahur yemeÄŸi berekete sebeptir. Bir yudum su içmekle de olsa sahuru terk etmeyin. Çünkü sahuru yapanlara Allah rahmet etmekte ve melekler de istiÄŸfarda bulunmaktadır.” (Umdetu’l-Kârî 8/70) buyurarak ashabına da sahura kalkılmasını teÅŸvik ederdi.
 
Efendimiz (SAV) sadece iftarda deÄŸil sahurda da misafir kabul ederdi.
 
Sahur vaktinde hem sahurun, hem de misafir ağırlamanın getireceÄŸi berekete dikkat çeken Alemlerin Efendisi (SAV) misafirlerine sahurda ikramlarda bulunuyorken, gecesini de sahabileriyle paylaşıyordu.
 
 
Efendimiz’in (SAV) iftarları nasıldı?
 
Peygamberimiz (SAV), “Bir kimse Ramazan ayında bir oruçluya iftar verirse, günahları af olur. Cenab-ı Hak onu cehennem ateÅŸinden azat eder. Davet ettiÄŸi oruçlunun sevabı kadar ona da sevap verilir.” buyuran Efendimiz SAV iftarda ikram etmeye büyük bir kıymet veriyordu.
 
Öte yandan iftarda ikram etmeye gücü yetmeyenler içinde Allah Rasulü (SAV) ÅŸöyle buyurdu: “Bir hurma ile iftar verene de, yalnız su ile oruç açtırana da, biraz süt ikram edene de aynı sevabın verileceÄŸini belirterek "Bu ayda bir oruçluya su veren kimse kıyamet günü susuz kalmayacaktır" (Tirmizî, Savm 10) müjdesiyle duyuruyordu
 
Efendimiz (sas) ayrıca bir hadis-i ÅŸerifinde “Ey Ä°nsanlar! Sofranız herkese açık olsun, çokça ikram edin. Böylece selametle Cennet’e girersiniz!” (Ä°bn Mâce, Et’ime 1) buyurmuÅŸlardır.
 
Ä°FTAR VAKÄ°TLERÄ° TAM BÄ°R DUA SAATÄ°YDÄ°
 
Zamanın her dilimini dualarıyla daha da nurlandıran Allah Resûlü (SAV), iftar anında da çeÅŸitli dualar ederdi.
 
“Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttuk ve rızkınla iftar ettik. Orucumuzu kabul buyur. Muhakkak Sen her ÅŸeyi iÅŸitensin, bilensin.” (Dârakutnî, Sünen 2/185)
 
RAMAZAN GECELERÄ°NÄ° Ä°HYA EDERDÄ°
 
Peygamber Efendimiz (SAV), Ramazan gecelerini hep ibadet ve dualarla geçirirdi. Yatsı ve teravih namazından sonra bir süre istirahat buyurur sonra uyanır, namaz, zikir, istiÄŸfar ve dua ile hemhal olurdu.
 
Ramazan ayının son on günü girince de ibadetlerini daha da yoÄŸunlaÅŸtırır, ailesini de ihmal etmez, onlarla birlikte ibadet ederdi.
 
KUR’AN’A AYRI BÄ°R ÖNEM VERÄ°RDÄ°
 
Peygamber Efendimiz (SAV), Kur’an’ın doÄŸum ayı olan Ramazan'da Kur’an-ı Kerim'e ayrı bir önem verirdi.
 
Kadir Gecesi'ni içerisinde barındıran bir ay olduÄŸunun önemine dikkat çeken Ä°ki Cihan Sultanı (SAV) “Ramazan ayı ki insanlara yol gösterici, hidayeti, doÄŸruyu ve yanlışı birbirinden ayırt edip açıklayıcı olan Kur’an o ayda indirilmiÅŸtir.” (Bakara Sûresi, 2/185) ayetine dikkat çekerdi.
 
RAMAZAN’DAKÄ° HEDEFLERÄ°MÄ°Z NELER OLMALI?
 
Bir Müslüman olarak rahmet ve bereket ayı olan Ramazan’ı en verimli ÅŸekilde geçirebilmek için Efendimizin nasihatlerinin de içerisinde olduÄŸu kendimize bir takım hedefleri belirleyebiliriz:
 
Kur’an-ı Kerim okumak ve hatim indirmek.
Kur’an-ı Kerim’i okumasını bilmiyorsak öÄŸrenmek
Teravih namazlarını mutlaka kılmak
Ä°ftar saatlerinde müslümanlar için hatta özellikle maÄŸdur ve mazlum kardeÅŸlerimiz için dua etmek
Mutlaka sahura kalkmak ve sahur vakitlerini dua, zikir ve namazla taçlandırmak.
Komşularımıza ve akrabalarımıza iftar vermek.
Sadakalarımızı bu ayda biraz daha artırmak.
Gıybet, su-i zan, yalan, dedikodu gibi günahlardan uzak durmak.
Fitremizi fazlasıyla vermek.
Kötü alışkanlıklarımızı bu bereket ayında tamamen terk etmeye çalışmak.
 
EFENDÄ°MÄ°Z (sas) HER RAMAZAN Ä°’TÄ°KAF’A GÄ°RERDÄ°
 
Ä°tikâf, Ramazan’ın son on günü bir ibadet mahallinde, inzivaya çekilerek devamlı ÅŸekilde ibadetle meÅŸgul olma halidir.
 
Ramazan’ın son on gününde itikâfa çekilen Efendimiz (SAV), sahabesini de teÅŸvik ederdi. En yakınındakiler Onun (SAV)için “Ramazan’ın son on günü girince, Resulullah geceleri ibadetle geçirirdi. Ailesini de ibadet etmeleri için uyandırırdı. Ä°badet için diÄŸer zamanlardan daha fazla gayret gösterirdi.” diyerek verdiÄŸi öneme dikkat çekerdi (Buhari, Ä°tikâf, 1, 6)
 
EFENDÄ°MÄ°Z (sas) VERMEYÄ° RAMAZAN’DA ZÄ°YADELEÅžTÄ°RÄ°RDÄ°
 
 
Her zaman cömert davranan Allah Resûlü (SAV), Ramazan’ın gelmesiyle birlikte sadahayı hayrı vermeyi daha da artırırdı. Ä°bn Abbas’ın ifadesiyle, “Bilhassa Ramazan’da, Cebrâil aleyhisselâmla buluÅŸtuÄŸu zaman cömertliÄŸi daha da artardı…” (Buhârî, Bedü’l-Vahy 5, Savm 7) Yani elinde avucunda ne varsa her ÅŸeyi infak ederdi.
 
Efendimiz (sas), “Ramazan ayında verilen sa­daka daha faziletlidir.” (Tirmizî, Zekât 28) buyurarak insanları özellikle bu ayda, zekât, sadaka ve fıtır sadakalarıyla, daha da infaka teÅŸvik ediyordu.
 
Efendimiz'in teravih namazı tutkusu
 
Peygamber Efendimizin en dikkat ettiÄŸi ÅŸeylerden biri de teravih namazıdır. Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra 20 rekât olarak kılınan teravih namazını kılmak ‘sünnet-i müekkede’dir.
 
Bu manaya açıkça iÅŸaret edilen bir hadis-i ÅŸerifte Allah Resulü ÅŸöyle buyurur: “Allah, Ramazan ayında oruç tutmanızı farz kıldı. Ben de Ramazan gecelerinde teravih namazı kılmanızı sünnet kıldım. Kim, inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek ihlâsla oruç tutar ve teravih namazı kılarsa, annesinden doÄŸduÄŸu günkü gibi günahlarından temiz hâle gelir.” (Nesâî, Sıyâm 40)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.